R. Paksas: džiaugiuosi, kad Seimas galų gale pasiryžo žengti tą žingsnį | Diena.lt

R. PAKSAS: DŽIAUGIUOSI, KAD SEIMAS GALŲ GALE PASIRYŽO ŽENGTI TĄ ŽINGSNĮ

Per apkaltą nušalintas prezidentas Rolandas Paksas džiaugiasi Seimo pagaliau priimtomis Konstitucijos pataisomis, kurios jam atveria kelią grįžti į politiką, tačiau neatskleidžia, ar tai darys.

„Džiaugiuosi, kad Seimas galų gale pasiryžo žengti tą žingsnį, kad Seimo nariai nežiūrint visų politinių nuotaikų arba, sakykime, pasirinkimų politinių priėmė tą sprendimą“, – BNS ketvirtadienį sakė R. Paksas.

Paklaustas, ar ketina sugrįžti į politiką, R. Paksas sakė, jog kol kas lieka atviras klausimas.

„Yra žmonių, kurie laukia, yra žmonių, kurie galbūt nelaukia. Norėčiau tikėt, kad ir tokių, ir tokių yra, bet iš tikrųjų labai nuoširdžiai atsakysiu, kad tai per daug rimtas klausimas, kad atsakyčiau į jį juokais, ar kažkokia ten šabloniška fraze. Tai per daug rimta ir atsakinga, kad aš šiandien tą tvirtinčiau arba neigčiau“, – kalbėjo jis.

Džiaugiuosi, kad Seimas galų gale pasiryžo žengti tą žingsnį.

R. Paksas juokavo, kad po šio sprendimo jo vardas atsidūrė Konstitucijoje.

„Retai kam pavyksta, kiek atsimenu – tik mūsų himno autoriui, dabar yra Pakso pataisa. Vėlgi, čia juokais kalbu“, – teigė R. Paksas.

Ketvirtadienį priimta Konstitucijos pataisa dėl kandidatavimo po apkaltos įgyvendintas Europos Žmogaus Teisių Teismo sprendimas per apkaltą iš prezidento posto pašalinto R. Pakso byloje prieš Lietuvą.

2011 metais šis teismas konstatavo, jog draudimas iki gyvos galvos dalyvauti Seimo rinkimuose iš prezidento pareigų atstatydintam R. Paksui yra neproporcingas.

Seimas ne kartą mėgino priimti Konstitucijos pataisas, kurios R. Paksui atvertų kelią į rinkimus, tačiau vis pritrūkdavo balsų. Strasbūro teismo sprendimų įgyvendinimą prižiūrintis Europos Tarybos Ministrų Komitetas dėl to Lietuvai pritaikė vadinamąją sustiprintos priežiūros procedūrą.

R. Paksas iš prezidento pareigų buvo pašalintas 2004 metais, nuo tada jis negalėjo būti renkamas šalies vadovu ir Seimo nariu.

Konstitucinis Teismas pripažino, kad R. Paksas sulaužė priesaiką ir šiurkščiai pažeidė Konstituciją, kai išimties tvarka savo finansiniam rėmėjui Jurijui Borisovui suteikė Lietuvos pilietybę.

Ketvirtadienį R. Paksas vylėsi, kad ateis diena, kai bus peržiūrėtai ir šie sprendimai ir „iš tikrųjų įvyks Lietuvos apsivalymas“.

„Manau, kad ir tas laikas ateis, nežinau, kada jis bus, ar reikės dar laukti 20 metų, ar bus greičiau, bet kad jis bus aš esu įsitikinęs“, – teigė eksprezidentas.

Konstitucinis Teismas taip pat buvo išaiškinęs, kad per apkaltą posto netekęs asmuo iki gyvos galvos negali eiti pareigų, kurioms reikalinga konstitucinė priesaika. Todėl norint pakeisti šią nuostatą, reikėjo taisyti Konstituciją.

Rašyti komentarą
Komentarai (15)

Birute

Dziaugiuosi del Pakso nes cia buvo tik politinis kerstas jam.Noreciau isvysti ji salies vadovu.Sekmes.

rytis

labai gerai kad paksas sugris as uz ji balsuosiu kad jis presidentas butu ir palaikisiu uz ji rytis

Faktas

Neduok Dieve,menkysta,pridirbęs Lietuvai nuostolių,kremliniės penktos kolonos sraigtelis - ant jo statys silpnapročiai arba antivalstybiniai.Tokių daug.Prie maršistų,gražulių,puidokų turėsim dar paksių komandą..
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS