R. Paksas: kitų metų prezidento rinkimai gali būti pripažinti neteisėtais | Diena.lt

R. PAKSAS: KITŲ METŲ PREZIDENTO RINKIMAI GALI BŪTI PRIPAŽINTI NETEISĖTAIS

Per apkaltą iš prezidento pareigų pašalintas Rolandas Paksas sako, kad kitų metų šalies vadovo rinkimai gali būti pripažinti neteisėtais, Seime žlugus dar vienam bandymui atverti jam kelią kandidatuoti.

„Aš manau, kad Lietuvos politinė valdžia ir visas isteblišmentas turi ruoštis tam momentui, kad būsimieji prezidento rinkimai (...) gali būti pripažinti kaip pažeidžiantys žmogaus teises ir neligitimūs“, – BNS ketvirtadienį sakė buvęs „Tvarkos ir teisingumo“ lyderis.

„Kaip tai gali įvykti, aš atskleisiu šiek tiek vėliau“, – pridūrė jis.

Pasak Europos Parlamente šiuo metu dirbančio politiko, Seimo sprendimas pirmiausia pažeidžia rinkti jį norinčių piliečių teises.

„Konstitucijos dieną taip valytis kojas į Konstituciją, mano supratimu, yra teisinis nihilizmas, kuris yra paskatintas politinių interesų“, – kalbėjo R. Paksas.

Konstitucijos dieną taip valytis kojas į Konstituciją, mano supratimu, yra teisinis nihilizmas, kuris yra paskatintas politinių interesų.

Ketvirtadienį per pirmąjį kandidatuoti po apkaltos leidžiančios Konstitucijos pataisos priėmimą už ją balsavo 78 Seimo nariai, tuo tarpu reikėjo ne mažiau kaip 94 balsų „už“. Taip pat 15 parlamentarų buvo prieš ir keturi susilaikė.

Dėl Konstitucijos pataisų priėmimo balsuojama du kartus su trijų mėnesių pertrauka, kiekvieną kartą reikia, kad „už“ balsuotų ne mažiau kaip du trečdaliai, t.y. 94 Seimo nariai.

Seimas prieš kelerius metus jau bandė priimti Konstitucijos pataisas, kurios R. Paksui būtų atvėrusios kelią į rinkimus, bet ir tuomet pritrūko balsų. Šiomis pataisomis siekiama įgyvendinti Europos Žmogaus Teisių Teismo sprendimą, kad draudimas iki gyvos galvos dalyvauti rinkimuose yra neproporcingas.

„Nieko naujo po mano tėvynės dangumi“, – kalbėjo politikas.

Valdančiųjų parengtas projektas R. Paksui būtų leidęs kandidatuoti ir į Seimą, ir į prezidentus. Per apkaltą pašalintam asmeniui būti renkamu Seimo nariu ar prezidentu jos būtų leidusios praėjus dešimties metų terminui.

Lietuvai neįgyvendinant EŽTT sprendimo, gresia Europos Tarybos Ministrų Komiteto sankcijos. Strasbūro teismo sprendimų vykdymą prižiūrintis Europos Tarybos Ministrų Komitetas Lietuvai jau pritaikė vadinamąją sustiprintos priežiūros procedūrą.

R. Paksas negali dalyvauti prezidento ir Seimo rinkimuose nuo 2004 metų, kai per apkaltą buvo pašalintas iš prezidento pareigų. Konstitucinis Teismas pripažino, kad jis sulaužė priesaiką ir šiurkščiai pažeidė Konstituciją, kai išimties tvarka savo finansiniam rėmėjui Jurijui Borisovui suteikė Lietuvos pilietybę.

Kandidatuoti per apkaltą pašalintiems asmenims draudžiama remiantis Konstitucinio Teismo aiškinimu, jog toks asmuo negali eiti pareigų, kurioms būtina konstitucinė priesaika.

Rašyti komentarą
Komentarai (11)

Vladimir

VEL PASAMDYTI KONSERVATORIU DEBILAI VEL ČIA KOMENTUOJA VISOKIAS BLEVYZGAS IR NESAMONES , NES JO , KAIP PREZIDENTO VEIKLA SUPER MAN PADEJO ASMENIŠKAI, KAIP DARBE NETEKAU 2 KOJAS , KAIP JISAI RUPINASI MANIMI - INVALIDU-SUPER, O VALSTYBE KARTU SU GRYBAUSKAITE LENDA IR LENDA JUMS Į KIŠENES TOLIAU - KIEK PO LIETUVA VAŽINEJU IŠ ŽMONIU GIRDŽIU TIK GERUS ŽODŽIUS APIE PREZIDENTA ROLANDA PAKSA-SEKMES IR SVEIKATOS JUMS PREZIDENTE-VLADIMIR MOSKVIČIOV-BEKOJIS ŠILUMVEŽIO MAŠINISTO PADEJEJAS IŠ KAUNO MIESTO-TT PARTIJOS NARYS NUO 2006 METU , O PROFSAJUNGOJE ESU DAR NUO 1969 METU....

Zelemunčikas

Anonimui.Kai tik sugrįš CCCP,parskris ir Paksas.

Lietuvis

Jei paksius butu balsuočiau tik už ji jo nušalinti neturėjo joks seimo tvartas nes jis jo neišrinko kas išrinko tas ir nušalina tai yra tauta.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS