R. Šarknickas: už melagingus pranešimus apie smurtą taip pat turi būti atsakomybė | Diena.lt

R. ŠARKNICKAS: UŽ MELAGINGUS PRANEŠIMUS APIE SMURTĄ TAIP PAT TURI BŪTI ATSAKOMYBĖ

Savižudybių ir smurto prevencijos komisijos pirmininkas Robertas Šarknickas sako, kad atsakomybė taip pat griežtai turi saistyti tuos asmenis, kurie tyčia bando pakenkti šeimoms, turinčioms vaikus, jas melagingai skundžiant ar bandant kitaip institucijas sąmoningai apgauti jose esant vaiko teisių pažeidimų.

„Už tyčinius melagingus pranešimus taip pat turi būti atsakomybė“, - sako parlamentaras.

Jo nuomone, ypač svarbu, kokie specialistai dirba vaiko teisių apsaugos institucijose. Parlamentaro teigimu, jų elgesiui taip pat privalo būti įvesti griežti elgesio standartai, taip pat įvesti griežti reikalavimai specialistų priėmimui į darbą.

Seimo Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcijos narys R. Šarknickas dėkoja visuomenei, kuri po „Matuko reformos“ įstatymo priėmimo tapo gerokai aktyvesnė, pranešdama apie galimus vaikų teisių pažeidimus. „Kiekvienas skaudus įvykis šalyje, susijęs su vaikų smurtu iš bendraamžių ir net suaugusiųjų pusės, rodo, kad mes dar turime daug ir rimtai padirbėti ties šiuo klausimu - ne tik namuose, bet ir kaimynystėje, bendruomenėje, švietimo srityje“, - sako Seimo narys.

Pasak R. Šarknicko, liepos 1-ąją įsigaliojęs Vaiko teisių apsaugos pagrindų įstatymas parodė, kad situacija buvo išties labai bloga.

Suprantu abi Lietuvos visuomenės puses, bet dabar aš pats renkuosi naują įstatymą - nebežudyti vaikų.

„Esu dėkingas visuomenei, kuri nebetyli, kuri nėra persmelkta abejingumo ir praneša apie galimus vaiko teisių pažeidimus. Po įstatymo priėmimo pilietiškos visuomenės pranešimų skaičius gerokai išaugo, todėl akivaizdu, kad vaikams gyventi Lietuvoje tapo saugiau. Nepaisant visko, Lietuva yra vis dar naujokė šio įstatymo kontekste, tad gyvenimo ir supratingumo egzaminą, manau, teks laikyti ne vienus metus, kol susiformuos sistema, mechanizmas, kuris veiks nepriekaištingai. Suprantu abi Lietuvos visuomenės puses, bet dabar aš pats renkuosi naują įstatymą - nebežudyti vaikų“, - sako R. Šarknickas.

Jo nuomone, po „Matuko reformos“, po kurios pradžioje klaidų neišvengs ne tik paprastas, bet ir profesionalus specialistas, turime visi kartu formuoti savo ir kitų sąmoningumą, kol nauja Lietuvos karta suvoks, kad mes išlaikėme žmogiškumo egzaminą nesmurtauti.

„Linkiu atsargiai su tikėjimu eiti po žingsnį į priekį, egoistiškai tikėdami, padėkime mažiesiems labiau džiaugtis gyvenimu. Praneškite, nebijokite, visi būkime socialiniais darbuotojais ir tėvais, padedančiais silpniesiems“, - ragina Seimo narys.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Naglis Puteikis

DĖL VIENO IŠ TĖVŲ SAVIŽUDYBĖS PO VAIKŲ ATĖMIMO Lietuvos Respublikos generalinei prokuratūrai, Lietuvos Respublikos socialinės apsaugos ir darbo ministerijai 2018 m. spalio 27 d. Nr. SN-S-1027(4)/2018 DĖL VIENO IŠ TĖVŲ SAVIŽUDYBĖS PO VAIKŲ ATĖMIMO Į mane anonimiškai kreipėsi „Facebook" socialinio tinklo vartotoja, informuodama, kad praeitų metų rudenį nusižudė trijų mažamečių mama. Pareiškėja teigia, kad mama nusprendė nusižudyti dėl atimtų vaikų. Įvykiai vyko Šilutės raj. Katyčių seniūnijoj, Akmeniškių kaime. Kaimo gyventojai palankiai atsiliepė apie jauną darbščią šeimą, kurie savo jėgomis statėsi namą. Išėjusi iš gyvenimo pareiškėja įvardina kaip Odeta A. D. Po incidento vaikai buvo grąžinti Tadui D. Prašyčiau, pateikiant nuasmenintus duomenis, apibūdinti situaciją, ar buvo tokia savižudybė, jei taip, dėl kokių priežasčių ir ar yra ryšys tarp savižudybės ir vaikų paėmimo, kur , pas ką dabar vaikai, kaip jiems sekasi? Seimo narys Naglis Puteikis

Pilietis

As skambinau lapkricio 4 diena 112, lauke buvo +3 ,nes pamačiau girta tėvą pusnuogį vaiką vežanti spotiniame vezimelyje.Bugamas girtas,vezdamasis vaiką gere aluVsukad buvo kokia pusantrų metukų,suzlebes vezimukyje, nesimatė kūno,kojytes kabaldziojo .Vezimuko apatineje dalyje buvo kazkoks muzikos grotuvas is kurio buvo grojama tranki , didelių garsu muzika.Neausku del ko buvo toks garsas dudelus ,ar kad negirdėtų vaiko verksmo,dejoniu.Uzklotas buvo Kazkokiu maišų su uztrauktuku,vezdamas atkele pažiūrėjo ir vel uždengė,matesi kad tai ne dekutis,arbkoks uzklotas.Policijai buvo pranešta kur tas žmogus su vaiku,buvo pasakyta kad girtas ir dar gere alu.Taciau tame rajone policijos nesulaukeme.Galite skambinti 112,paklauskite ar buvo uzregistruotas pranesimas iš Kauno miesto,tenai yra ir adresas.Po kiek laiko tuo pačiu keliu vel pasirodė tas vyras su vaiku,be muzikos,ji negrojo,bet jau buvo ne vienas o dar trys jo draugai ,su kuriais toliau vaikščiodami girtavo visi buvo girti.

Anonimas

..."aš pats renkuosi naują įstatymą - nebežudyti vaikų"... - ką tu čia šneki žmogau? Taip gaunasi, kad kiti, kurie prieš tokį įstatymą, renkasi žudyti vaikus?!

SUSIJUSIOS NAUJIENOS