R. Stefančukas: Ukrainos naryste NATO suinteresuotas pats Aljansas | Diena.lt

R. STEFANČUKAS: UKRAINOS NARYSTE NATO SUINTERESUOTAS PATS ALJANSAS

Ukrainos narystė NATO yra pačio Aljanso interesas, pirmadienį sakė Ukrainos Aukščiausiosios Rados pirmininkas Ruslanas Stefančukas.

„Mūsų narystė Aljanse yra pačio Aljanso interesas“, – teigė jis pirmadienį vaizdo sveikinime, kuris transliuotas Katedros aikštėje Vilniuje vykstant 62-ajam Ukrainos palaikymo mitingui.

Anot jo, kitą savaitę Vilniuje susirinkę NATO lyderiai parodys, kiek sąjungininkai yra pasirengę ilgalaikėms saugumo permainoms.

„Mes atgrasome ir įveikiame bendrą priešą“, – pabrėžė R. Stefančukas.

Ukrainos prezidento Volodymyro Zelenskio administracijos vadovo patarėjas Mychaila Podoliakas, tiesiogiai kreipdamasis į mitingo dalyvius, teigė, kad per Bukarešto viršūnių susitikimą padaryta klaida, kai nuspręsta, jog Rusija turi teisę reikšti savo interesus kitų šalių sąskaita, ir ji turi būti ištaisyta Vilniuje.

2008 metais vykusiame NATO viršūnių susitikime Bukarešte priimta abstrakti deklaracija, jog Ukraina vieną dieną taps Aljanso nare.

M. Podoliakas sakė suprantantis, kad Ukraina Vilniuje netaps NATO nare, ji suvokia, kad dar reikės nuveikti daug darbų, įvykdyti pokyčių.

„Be abejonės, Ukraina bus Europos saugumo architektūros dalis, nes Rusija, net ir pralaimėjusi, jos autoritarinis valdymo modelis atsigavęs vėl bandys atakuoti Europą“, – teigė jis.

Ir R. Stefančukas, ir M. Podoliakas pabrėžė, kad solidarumas ir palaikymas Ukrainai itin svarbus.

Aukščiausiosios Rados pirmininkas priminė, jog į Vilnių šiuo metu keliauja Bachmute peršauta Ukrainos vėliava, liepos 11 dieną ji bus iškelta Lukiškių aikštėje. 

Anot R. Stefančuko, vieną dieną neperšauta Ukrainos vėliava plevėsuos kaip 33 NATO valstybės narės vėliava prie šios organizacijos būstinės Briuselyje.

Mitinge dalyvavusi Lietuvos Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen savo ruožtu sakė, kad Ukraina jau yra euroatlantinio saugumo dalis.

„Be pergalės Ukrainos, kuri de facto jau veikia euroatlantinėje sistemoje, struktūroje, Europoje neįmanomas tvarus ir ilgalaikis saugumas, pagrįstas tarptautine teise, demokratija ir liberaliomis vertybėmis“, – tvirtino ji.

„Būtent tai reikia pripažinti dabar, o pripažinus pereiti prie darbų, kurie nėra tik nacionalinio lygmens, reikia geopolitiškai įtvirtinti tai, kas realybė jau yra dabar. Tokia yra Lietuvos valstybės ir Lietuvos žmonių pozicija“, – kalbėjo Seimo pirmininkė.

NATO viršūnių susitikimas Vilniuje vyks liepos 11–12 dienomis, Ukraina siekia gauti pakvietimą tapti Aljanso nare.

Pirmadienį Vilniuje, Katedros aikštėje, vyko 62-asis Ukrainos palaikymo mitingas. Mitingai čia rengiami nuo karo pradžios, jų organizatorius – pedagogas, rašytojas ir žurnalistas Arkadijus Vinokuras. 

Pirmadienį į Ukrainos palaikymo akciją susirinko apie 200 žmonių.

 

 

Rašyti komentarą
Komentarai (11)

kauniete

Kažin ar jis spės iki lenku sienos pas dudoriu nulėkti

vakare

tamsioje gatvelėje geriau tokio nesutikti ..........

Aš manau

kad tam buožgalviui su galva nelabai gerai ,o gal kotūzitas nuo rusu raketos
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS