Ragina A. Verygą leisti izoliacijoje esantiems rinkėjams balsuoti ne namie | Diena.lt

RAGINA A. VERYGĄ LEISTI IZOLIACIJOJE ESANTIEMS RINKĖJAMS BALSUOTI NE NAMIE

Vilniaus savivaldybės valdžia ragina sveikatos apsaugos ministrą Aurelijų Verygą nuo penktadienio leisti saviizoliacijoje esantiems rinkėjams balsuoti specialiai įrengtame balsavimo punkte atvykstant automobiliais.

Galimybę balsuoti neišlipant automobilio specialiame punkte sostinėje savivaldybė su Vyriausiąja rinkimų komisija sudarė nuo trečiadienio. Tačiau savivaldybės siekiui punkte leisti balsuoti ir besiizoliavusiems asmenims leidimo nedavė epidemiologai, tvirtindami, kad tam teisės aktuose reikėtų papildyti išimtis, kada leidžiama palikti saviizoliacijos vietą.

Vilniaus savivaldybės administracijos direktorius Povilas Poderskis prašo A. Verygos „užtikrinti konstitucinę teisę balsuoti asmenims, esantiems saviizoliacijoje“ užtikrinant jiems daugiau būdų, nei balsavimas namuose.

„Vienas iš jų – “drive in” balsavimo mobilusis punktas, kuriame prašome suteikti galimybę balsuoti šiems asmenims“, – kreipimesi į A. Verygą rašo P. Poderskis.

Anot jo, įvertinus tai, kad saviizoliacijoje šiuo metu yra per 28 tūkst. asmenų, Vyriausiajai rinkimų komisijai tenka didelė administracinė našta registruojant rinkėjus balsavimui namuose, o prisidedant dar ir didelėms eilėms per išankstinį balsavimą „situacija su žmogiškaisiais ištekliais tampa kritine“.

Kviečiame ieškoti sutarimo ir galimybių, kad visiems Lietuvos gyventojams būtų užtikrinta galimybė balsuoti, o mobilusis „drive in“ punktas veiktų ir 2020 metų spalio 9-11 dienomis.

Jis pabrėžia, kad likus keletui dienų iki balsavimo, kovojant su koronavirusu rinkėjai izoliuojasi ir šiuo metu bei galėjo nespėti registruotis balsavimui namie iki trečiadienio vakaro, kaip to reikalauja VRK.

P. Poderskis remiasi ir Konstitucinio Teismo išaiškinimais, jog turi būti užtikrinta lygi visų rinkėjų aktyvioji rinkimų teisė.

„Kviečiame ieškoti sutarimo ir galimybių, kad visiems Lietuvos gyventojams būtų užtikrinta galimybė balsuoti, o mobilusis „drive in“ punktas veiktų ir 2020 metų spalio 9-11 dienomis. Mobilųjį balsavimo punktą galime įrengti taip, kad jis atitiktų visus saugumui keliamus reikalavimus. Tikimės, kad sklandžiai bendradarbiaudami, pasieksime teigiamų pokyčių ir užtikrinsime konstitucinių vertybių įgyvendinimą“, – rašo P. Poderskis.

A. Veryga trečiadienį teigė, kad vykti į mobilųjį balsavimo punktą iš izoliacijos galimybė egzistuoja tik izoliacijoje esantiems keliautojams, grįžusiems iš paveiktų šalių, prieš tai atlikus koronaviruso testą ir tik gavus epidemiologų leidimą. Tačiau ir juos ragino rinktis, anot jo, paprastesnį balsavimą namuose  apie tai informuojant VRK.

Ministro atstovė Lina Bušinskaitė nurodė, kad nuomonės ministras nekeis ir „šiandien atsakymas būtų toks pats“.

Ketvirtadienis yra paskutinė diena, kuomet rinkėjai gali balsuoti iš anksto, nuo trečiadienio iki penktadienio vakaro taip pat vyksta balsavimas ligoninėse, socialinės globos ir rūpybos įstaigose bei bausmių atlikimo vietose. Penktadienį ir šeštadienį rinkimų komisijų nariai organizuos balsavimą rinkėjų namuose.

Be automobiliams skirtos balsavimo stotelės, Vilniuje yra dar penkios vietos, kur rinkėjai gali pareikšti savo valią balsuodami iš anksto: Vilniaus miesto savivaldybės pastate, Konstitucijos pr. 3,  Vilniaus rajono savivaldybės pastate (Rinktinės g. 50), Vilniaus universiteto Sveikatos ir sporto centre (Saulėtekio al. 26), taip pat A. Sacharovo aikštėje prie Spaudos rūmų ir Lukiškių aikštėje.

GALERIJA

  • Ragina A. Verygą leisti izoliacijoje esantiems rinkėjams balsuoti ne namie
  • Ragina A. Verygą leisti izoliacijoje esantiems rinkėjams balsuoti ne namie
  • Ragina A. Verygą leisti izoliacijoje esantiems rinkėjams balsuoti ne namie
  • Ragina A. Verygą leisti izoliacijoje esantiems rinkėjams balsuoti ne namie
Savivaldybės, P. Peleckio / Fotobanko nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Anonimas

Ką tas keusegalvis šūdą mala ji jau reike gyvinti nes jau nežino ku dėti voktus eurus

Kvailiai tie kaimieciai

Veryga turejo visa vasara ir rudeni pasiruosti naujai Covid19 bangai, bet sitas valstietis absoliuciai nieko nedare. Panasu , kad Lietuvai Covid smogs si karta stipriai i kiausius, aciu kaimieciu partijai, kurie pagaliau bus nusodinti ir isgrusti atgal bulviu rinkti i kaima.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS