Sesiją Seimas pradės apsispręsdamas dėl prezidentės vetuotų įstatymų | Diena.lt

SESIJĄ SEIMAS PRADĖS APSISPRĘSDAMAS DĖL PREZIDENTĖS VETUOTŲ ĮSTATYMŲ

  • 0

Paskutinę šios kadencijos sesiją šeštadienį Seimas pradės apsispręsdamas dėl prezidentės Dalios Grybauskaitės vetuotų įstatymų, svarbiausias jų – naujasis Darbo kodeksas.

„Rugsėjo 10 dieną darbotvarkėje bus visų veto pateikimai ir piliečių iniciatyvos (dėl alkoholio ribojimo) klausimas, ką privalome pagal Statutą atlikti. Taigi, šeštadienis bus labai darbingas Seime“, – pirmadienį po Ministrų kabineto narių ir Seimo vadovų pasitarimo dėl sesijos darbų programos sakė Seimo pirmininkė Loreta Graužinienė.

Prezidentė Dalia Grybauskaitė yra vetavusi šešis pavasario sesiją Seimo priimtus įstatymus, tarp jų – darbo santykius liberalizuojantį Darbo kodeksą, Pagalbinio apvaisinimo įstatymą. Pagal Seimo statutą, gavęs prezidento vetuotą įstatymą Seimas visų pirma balsuoja, ar svarstyti grąžintą įstatymą iš naujo, ar laikyti jį nepriimtu.

Kalbėdama apie rudens sesiją Seimo pirmininkė taip pat pabrėžė, kad darbų programą teks smarkiai apkarpyti, o prioritetas bus teikiamas Vyriausybės projektams, taip pat Seime svarstymo ar priėmimo stadijas pasiekusiems projektams. Pasak L.Graužinienės, paskutinę kadencijos sesiją, kaip rodo statistika, paprastai spėjama priimti apie 150 teisės aktų.

„Prioritetu bus laikomi iš komitetų pabaigti svarstymo ir priėmimo stadijoje likę teisės aktai, ir iš Vyriausybės pateikti tie projektai, kurie reikalingi sistemiškai įvykdant Vyriausybės programą. Dar kartą įspėjau ministrus, kad prioritetai turi būti labai atidžiai išdėlioti, nes statistika rodo, kad paskutinę kadencijos sesiją realiai priimama apie 150 teisės aktų vidutiniškai su lydinčiaisiais, todėl tie skaičiai, kurie šiandien registruoti, yra nerealūs, apie 800 projektų tikrai neturėsime galimybės apsvarstyti“, – kalbėjo L.Graužinienė.

Pasak premjero Algirdo Butkevičiaus, pagrindiniai Vyriausybės teikiami projektai šioje sesijoje yra susiję su biudžetu, taip pat 84 – eurointegraciniai.

„Pagrindiniai įstatymo projektai – biudžetiniai, taip pat eurointegraciniai, jų turime 84, kai kurie yra truputį vėluojantys, taip pat yra pateikti kai kurie finansiniai ir mokesčių administravimo srities projektai, nes yra vienas iš prioritetinių klausimų yra toliau kovoti su šešėline ekonomika“, – po pasitarimo sakė premjeras.

Vyriausybė šioje rudens sesijoje siūlo svarstyti beveik 200 teisės aktų projektų (apie 100 pagrindinių ir 100 lydimųjų), taip pat kai kurie dar rengiami. Prezidentė D.Grybauskaitė teikia 16 teisės aktų projektų, parlamentarai, komitetai ir frakcijos pateikė 384 įstatymų projektus.

Seimo rudens sesija prasidės šeštadienį, o po Seimo rinkimų spalio 9-ąją naujasis parlamentas į pirmą posėdį, pradėdamas naują kadenciją, turėtų susirinkti lapkritį.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS