Rusijai grasinant atsaku dėl tranzito, A. Anušauskas neatmeta sienos pažeidimo provokacijų | Diena.lt

RUSIJAI GRASINANT ATSAKU DĖL TRANZITO, A. ANUŠAUSKAS NEATMETA SIENOS PAŽEIDIMO PROVOKACIJŲ

Rusijai grasinant Lietuvai atsaku dėl dalies prekių tranzito į Kaliningradą ribojimo, krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas neatmeta provokacijų, susijusių su valstybės sienos pažeidimais, galimybės.

„Prielaidos gali būti tik provokacijoms, kurios labai įaudrintų visuomenę: kažkas pažeidžia sieną, kažkas kažką padaro. Pas mus dėl tokių įvykių labai įsiaudrinama, tada sakoma: o kur jūsų oro gynyba, o kur jūsų kariuomenė“, – žurnalistams Seime sakė ministras.

Pasak jo, Lietuvos saugumą garantuoja narystė NATO: „Lietuva nėra sala pasaulyje, esame NATO valstybė.“

A. Anušauskas teigė, kad Lietuva stebi „kiekvieną jų (Rusijos – BNS) krustelėjimą“.

Jis taip pat pridūrė su galimomis provokacijomis nesiejantis savaitgalį planuojamo Kaliningrado elektros sistemos izoliuoto darbo bandymo. Juo ruošiamasi Baltijos šalių atsijungimui nuo BRELL žiedo ir elektros tinklų sinchronizacijai su Vakarų Europa.

Praėjusią savaitę įsigaliojus Europos Sąjungos (ES) sankcijoms, Lietuva apribojo dalies rusiškų prekių tranzitą į Kaliningradą. Maskva dėl šių priemonių ėmėsi grasinti atsakomosiomis priemonėmis Vilniui.

Rusijos Dūmos tarptautinių reikalų komiteto vadovas Leonidas Sluckis trečiadienį pareiškė, jog reaguodama į Lietuvos apribojimus kai kurių prekių tranzitui į Kaliningradą, Rusija pati galėtų atjungti Lietuvą nuo BRELL žiedo.

BRELL sutartis yra penkių valstybių elektros perdavimo sistemų operatorių pasirašytas susitarimas dėl techninių sąlygų ir sistemų valdymo taisyklių, kad būtų užtikrinami reikiami elektros kokybės parametrai ir palaikomas stabilus ir patikimas elektros tiekimas.

Baltijos šalys sinchronizuoti elektros tinklus su Europa ir atsijungti nuo posovietinio BRELL žiedo ketina iki 2025 metų pabaigos.

Gairės: Rusija, karas Ukrainoje, Kaliningradas, Kaliningrado tranzitas, sienos pažeidimai, Arvydas Anušauskas
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS