Rusijos premjeras A.Butkevičiui priekaištavo dėl PBK ir dujų sektoriaus pertvarkos | Diena.lt

RUSIJOS PREMJERAS A.BUTKEVIČIUI PRIEKAIŠTAVO DĖL PBK IR DUJŲ SEKTORIAUS PERTVARKOS

Rusijos premjeras Dmitrijus Medvedevas per pokalbį telefonu Lietuvos ministrui pirmininkui Algirdui Butkevičiui trečiadienį išsakė priekaištų dėl rusiško Pirmojo Baltijos kanalo transliacijų apribojimo ir dujų sektoriaus pertvarkos, pranešė Rusijos premjero tarnyba.

Rusijos Vyriausybės vadovas sakė, kad Lietuvos sprendimas uždrausti Rusijoje pagamintų programų transliaciją po parodyto šmeižto apie Sausio 13-ąją pažeidžia tarptautinius žiniasklaidos laisvės standartus.

"Buvo atkreiptas Lietuvos premjero dėmesys į Lietuvos radijo ir televizijos komisijos sprendimą nutraukti PBK transliaciją Lietuvos teritorijoje, kaip neatitinkantį tarptautinių standartų spaudos laisvės srityje", - pranešė Rusijos Vyriausybė spaudos tarnyba

Lietuvoje ir Latvijoje atsakingos institucijos šiuo metu vykdo tyrimą dėl šmeižikiškos laidos, spalio mėnesį parodytos per Pirmąjį Baltijos kanalą. Lietuvoje trims mėnesiams uždrausta per kanalą rodyti Rusijoje pagamintas laidas.

D.Medvedevas taip pat pareiškė, kad Lietuvos pasirinkti Europos Sąjungos (ES) Trečiojo energetikos paketo įgyvendinimo metodai pažeidžia Rusijos investuotojų interesus bei prieštarauja dvišaliams tarpvyriausybiniams susitarimams.

Tokia pozicija kertasi su anksčiau A.Butkevičiaus išsakytais teiginiais, jog balandžio mėnesį Sankt Peterburge iš D.Medvedevo jis išgirdęs, kad "Gazprom" susitaikė su Lietuvos įgyvendinamu ES trečiuoju energetikos paketu ir jokių reikalavimų nekels.

Šiuo metu "Gazprom" valdo 38,9 proc. "Lietuvos dujų" akcijų, "Gazprom" - 37,1 proc., o 17,7 proc. priklauso Lietuvos energetikos ministerijai.

Įgyvendinus vadinamąjį Trečiąjį energetikos paketą, magistraliniai dujotiekiai atiteks nuo "Lietuvos dujų" atskiriamai naujai įmonei.

A.Butkevičius trečiadienį teigė, kad Rusijos premjeras yra gerai informuotas apie Lietuvos pasiūlymus derybose su "Gazprom" dėl mažesnės dujų kainos, ir pažadėjo paraginti atsakingus pareigūnus sparčiau svarstyti šį klausimą.

"Tikrai toliau dirbti turi ekspertai šiuo klausimu, kaip jis išsireiškė, yra pilnai susipažinęs ir su mūsų pateiktais pasiūlymais. Bet manoma, kad ministrų lygyje šis klausimas turėtų būti toliau svarstomas ir jisai netgi, aš paprašiau, kad gal būtų galima greičiau prieiti prie tam tikrų sprendimų, buvo pasakyta, kad tikrai dar šiandien jis paragins atsakingus pareigūnus Rusijoje, kad šis klausimo svarstymas sustiprėtų", - žurnalistams sakė Lietuvos premjeras.

Kalbėdamas apie draudimą į Rusiją įvežti lietuviškus pieno produktus, Rusijos premjeras D.Medvedevas pabrėžė, jog turi būti įvykdytos visos Rusijos vartotojų teisių gynimo tarnybos "Rospotrebnadzor" rekomendacijos jų kokybei bei vartojimo saugumui užtikrinti, kurios buvo pateiktos po Rusijos eksportų apsilankymo Lietuvoje praėjusią savaitę, teigiama Rusijos Vyriausybės spaudos tarnybos pranešime.

A.Butkevičius plačiau pokalbio apie Pirmąjį Baltijos kanalą ir priekaištus dėl Trečiojo energetikos paketo nediskutavo.

"Turiu pasakyti, kad kai jau mačiau, kad pokalbis krypsta į pabaigą, paklausiau, gal turite klausimų mums, konkrečiai man. Tai pasakė, buvo išreikštas tam tikras gal nuogąstavimas, susirūpinimas dėl Baltijos pirmo kanalo tam tikro laikotarpio pristabdymo tam tikrų programų rodymo, ir tik tiek galiu pasakyti", - Lietuvos Vyriausybėje žurnalistams sakė A.Butkevičius.

Po pokalbio telefonu išplatintame Lietuvos Vyriausybės pranešime teigiama, kad A.Butkevičius telefonu teigė, jog derėtų atnaujinti Lietuvos ir Rusijos tarpvyriausybinės komisijos darbą, kuri padėtų spręsti dvišalius klausimus ir rasti bendrus sprendimus, tinkančius abiems pusėms įvairiose srityse.

Anot pranešimo, A.Butkevičius informavo apie Lietuvos pramonininkų konfederacijos ir kolegų iš Rusijos susitarimą kitąmet organizuoti pirmąjį Lietuvos ir Rusijos ekonomikos forumą.

Rašyti komentarą
Komentarai (5)

kažin

gal atsiprašyti reikėjo???? Gal nebestatyti terminalo? gal pasirašyti naują sutartį ir įsijungimą į NVS? Manau, kad viso to ir siekia valdančioji dauguma.

tam Kęstui B

neperlenk lazdos ir nešmeižk Kubiliaus, kuris viską padarė, kad dabar galėtų valdžia visiems algas nurėžtas pakelti, bet pakėlė tik sau, ir nekudakuok, kaip višta, nieko gero socdemai nepadarė, net mažo procentėlio to, ką sukūrė konservatoriai. Ir neskleisk melo, nes tikrai atidirbinėji uspaskichui. juk visi socdemai su jų ponu uspaskichu kiša pagalį į energetikos, kurią statė konservatoriai, ratus, o prezidentė tau kliūna ar ne todėl, kad visa galva didesnio išsilavinimo, nei tu? Ir nuolat pakenkti Lietuvai siekia tik dabartinė valdančioji dauguma, reikia tik labai gerai įsiklausyti ir įsižiūrėti į šios daugumos darbus bei nuolatinį linkčiojimą ruskiams, trukdymą Ševronui, trukdymą terminalo statybai ir pan. Tad tu, Kęstai B, tikrai atidirbinėji savo ponui uspaskichui.

Kęstas B.

Viskuo kalta Rusija? Konservatoriai, pavyzdžiui, ir ponas Kreivys, ir ponas Kubilius, nepraleidžia progos paminėti, kad trisdešimt procentų išaugo elektros kainos. Neva tai, šiandieninė valdančioji koalicija kalta. Realybėje kalta konservatorių labiausiai remiama ideologija: nustokime prekiauti su nešvaria Rusija, prekiaukime tik su tikrais kapitalistais, net jei tai labai skausminga. V.Poderys, kurį konservatoriai paskyrė „Litgrid“ vadovu, sudarė prekybą su Rusija diskriminuojančią Estijos naudai elektros pirkimo sutartį. Girdi, paragavę tokių elektros kainų, lietuviai mykdami bėgs prie japoniškos atominės elektrinės ir nepastebės, kad atominės elektros kaina yra taip pat yra aukštesnė, negu elektros kaina rinkoje. Kodėl konservatoriai nuolat siekia pakenkti Lietuvai? Kodėl mes jų už tai nepasodiname? Ką veikia panelė - nauja suknelė - Dalia Grybauskaitė? Daugiau apie tai - surašant Google paieškoje žodžius: mokslas-studijos-ekonomika.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS