S. Cichanouskaja dėkoja Lietuvai dėl skirtingų sankcijų rusams ir baltarusiams | Diena.lt

S. CICHANOUSKAJA DĖKOJA LIETUVAI DĖL SKIRTINGŲ SANKCIJŲ RUSAMS IR BALTARUSIAMS

Vilniuje gyvenanti Baltarusijos opozicijos lyderė Sviatlana Cichanouskaja dėkoja Lietuvai už numatytas skirtingas nacionalines sankcijas rusams ir baltarusiams.

„Sveikiname Lietuvos sprendimą atskirti baltarusius ir rusus. Baltarusiai šiuo metu kovoja už savo laisvę, taip pat ir Ukrainoje“, – rašoma antradienį jos išplatintame pranešime.

S. Cichanouskajos teigimu, dešimtys tūkstančių jos tautiečių buvo priversti palikti savo šalį, nes ten jiems gresia represijos, o Lietuvoje jie susirado darbą, moka mokesčius.

„Baltarusijos aktyvistai, žmogaus teisių gynėjai, pilietinės visuomenės atstovai, nepriklausomos spaudos žurnalistai, būdami Lietuvoje, galės toliau kovoti su režimu, o tai atitinka Lietuvos interesus – nes Lietuva suinteresuota, kad Baltarusija būtų laisva ir demokratinė, o ne kad ją valdytų nenuspėjamas autoritarinis režimas“, – teigiama S. Cichanouskajos pareiškime.

Lietuva suinteresuota, kad Baltarusija būtų laisva ir demokratinė, o ne kad ją valdytų nenuspėjamas autoritarinis režimas.

Antradienį Seimas priėmė įstatymą, dėl karo Ukrainoje numatantį nacionalines sankcijas Rusijos ir Baltarusijos piliečiams.

Jei įstatymą pasirašys prezidentas Gitanas Nausėda, baltarusiai iki kitų metų gegužės 3-iosios negalės įvežti į Lietuvą ir iš jos išvežti ukrainietiškų grivinų. Taip pat nebus priimami jų prašymai išduoti Lietuvos vizas, jeigu dėl jų netarpininkaus Lietuvos užsienio reikalų ministerija.

Tuo metu Rusijos piliečiams galios daugiau sankcijų – jiems ir toliau bus taikomas individualus įleidimo į Lietuvą mechanizmas, atskirai vertinant jų galimą grėsmę nacionaliniam saugumui, viešajai tvarkai. Leidimo gyventi Lietuvoje neturintys rusai metus negalės įsigyti čia nekilnojamojo turto, taip pat nebus priimami jų prašymai suteikti leidimą laikinai gyventi čia.

Prezidentūra kritikuoja Ribojamų priemonių dėl karinės agresijos prieš Ukrainą nustatymo įstatymą, nes jame numatytos skirtingos sankcijos Rusijos ir Baltarusijos piliečiams. Prezidento vyriausiasis patarėjas nacionalinio saugumo klausimais Kęstutis Budrys sekmadienį LRT televizijai pareiškė, kad Lietuva tarptautiniame lygmenyje laikosi pozicijos, jog dėl karo Ukrainoje atsakingos ir Rusija, ir Baltarusija, todėl jų piliečiams turėtų būti taikomi vienodi suvaržymai. Dėl to G. Nausėda neatmeta galimybės vetuoti šį įstatymą.

Migracijos departamento duomenimis, šių metų pradžioje Lietuvoje gyveno beveik 49 tūkst. Baltarusijos piliečių. Didelė jų dalis atvyko, kad išvengtų Aliaksandro Lukašenko režimo represijų po 2020 metų masinių demonstracijų reikalaujant laisvų ir demokratinių rinkimų. 

Rašyti komentarą
Komentarai (24)

Nebėr kantrybės

Gal jau laikas namo, į kremlių?

Anonimas

Iš kairės dar vienos vėliavos spalvų trūksta. Tada mūsų trispalvė taps skuduru...

Ar zinote

Kiek musu mokesciu moketojams kainuoja jos gyvenimas brangiame Kempinskij viesbutyje su jos visa shobla Ir kam ji cia reikalinga?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS