S. Kairys apie Prezidentūros kreipimąsi į VTEK: tai kuoliukų įsikalimas prieš rinkimus | Diena.lt

S. KAIRYS APIE PREZIDENTŪROS KREIPIMĄSI Į VTEK: TAI KUOLIUKŲ ĮSIKALIMAS PRIEŠ RINKIMUS

Prezidentūros kreipimąsi į Vyriausiąją tarnybinės etikos komisiją (VTEK) dėl jo gautų išmokų dirbant Kauno miesto savivaldybės taryboje kultūros ministras liberalas Simonas Kairys sieja su artėjančiais rinkimais.

„Jau kelinta savaitė klausimo aspekto ištraukimas vienu ar kitu kampu truputėlį apeliuoja į tendencingą nuomonės formavimą ir tam tikrų kuoliukų įsikalimą kalbant apie artėjančius rinkimus“, – trečiadienį žurnalistams sakė ministras.

Kitąmet vyks Europos Parlamento, prezidento ir Seimo rinkimai.

S. Kairys taip pat tvirtino nelabai matąs pagrindo VTEK tyrimui dėl jo gautų išmokų.

„Klausimas keliamas – kad trys ministrai, neva trys skirtingi elgsenos modeliai, o kaip čia iš tikrųjų turėtų būti. Manau, Etikos komisija turėtų aiškiai įvertinti, kur yra kokie nors pažeidimai. Bet žinant tos institucijos funkcijas, man atrodo, kad neturėtų būti kažko tokio pasakyta. Bet kita vertus, be abejo visi gali kreiptis, kur nori, į kokias nori institucijas ir gauti atsakymą“, – kalbėjo kultūros ministras.

Jau kelinta savaitė klausimo aspekto ištraukimas vienu ar kitu kampu truputėlį apeliuoja į tendencingą nuomonės formavimą ir tam tikrų kuoliukų įsikalimą kalbant apie artėjančius rinkimus.

„Mano vertinimu, teisininkų vertinimu, su kuriais yra tekę bendrauti, perspektyva yra, sakyčiau, nelabai su pagrindu“, – tvirtino jis.

Pagal įstatymą, VTEK, be kita ko, analizuoja ir apibendrina valstybinėje tarnyboje dirbančių asmenų tarnybinės etikos ar elgesio problemas, teikia rekomendacijas dėl tarnybinės etikos politikos institucijose ir įstaigose formavimo ir įgyvendinimo.

S. Kairys pakartojo neketinąs trauktis iš pareigų, planuojantis būsimus darbus.

„Ramiai dėlioju pozicijas, darbus, judu į priekį ir tikiuosi, kad truputį atskirsime, kur darbai reikalingi valstybei, o kur politiniai pareiškimai“, – teigė jis.

Prezidento vyriausiasis patarėjas komunikacijai Frederikas Jansonas antradienį kreipėsi į VTEK dėl finansų ministrės Gintarės Skaistės ir kultūros ministro S. Kairio ministrų išlaidų būnant tarybos nariai, kilus abejonių dėl jų skaidrumo.

VTEK vadovas Gediminas Sakalauskas antradienį patvirtino, kad komisija vertins, ar yra pagrindas pradėti tyrimą, bet pažymėjo, kad aiškintis ministrų elgesį gali būti per vėlu dėl trejų metų senaties termino. S. Kairys Kauno miesto savivaldybės tarybos nario pareigas ėjo 2011–2019 metais, o G. Skaistė – 2007–2016 metais.

Reaguodamas į Prezidentūros kreipimąsi dėl ministrų, konservatorius Matas Maldeikis savo ruožtu VTEK apskundė prezidentą Gitaną Nausėdą dėl jo viešai nepateiktos interesų deklaracijos.

Kilus abejonių dėl išlaidų pagrįstumo dirbant Kauno taryboje, iš pareigų pasitraukė konservatorių deleguota švietimo ministrė Jurgita Šiugždinienė. Dalis politikų taip pat ragino iš pareigų trauktis buvusius Kauno tarybos narius konservatorę finansų ministrę G. Skaistę ir Liberalų sąjūdžio atstovą kultūros ministrą S. Kairį. Pats G. Nausėda anksčiau sakė, kad šiems Vyriausybės nariams trauktis būtų geriausias sprendimas.

Finansų ministrė G. Skaistė gegužę paskelbė Kauno savivaldybei grąžinusi beveik 14 tūkst. eurų – dalį sumos, kurią išmokomis gavo dirbdama miesto taryboje. Ji teigė, kad darbo savivaldybėje metu visas lėšas naudojo skaidriai, tačiau už šią sumą savo išlaidų čekiais pagrįsti nebegali.

Kultūros ministras S. Kairys tuomet klausiamas, ar neketina pasekti kolegės pavyzdžiu, teigė, jog išmokas būtų įmanoma grąžinti, bet jis nesijaučia padaręs pažeidimus, o sumos buvo sąlyginai nedidelės ir pagrįstos logika.

Politikų savivaldybei teiktos ataskaitos rodo, kad per maždaug šešerius su puse metų S. Kairio išlaidos taryboje sudarė 35,1 tūkst. eurų, o G. Skaistės per maždaug ketverius – 20,4 tūkst. eurų.

Rašyti komentarą
Komentarai (14)

labai

izuliai kalba,isikalk kuoliuka sau,jei dar neaisku,ka pasake Prezidentas

Pats

Tu kuoliukas, Kairy. Didelis ir bukas kuoliukas. Ar apskritai ką dirbti moki?

GĖDA UŽ PREZIDENTĄ

Matijošaitis sklypų sau pasiskyrė budamas Kauno merų už 2,5mln, visi žino kaip jie ten buvo perkami. Valstybinės žemės grobstimas galimai....??? o Prezidentas tyli uodegą suraukęs net gėda žiūrėti. AKLAS PREZIDENTAS NEMATO DRAMBLIO AKYJE.... bet mato uodą ant ministro skruosto. O nemato galimai, kad Vičiūnai yra SEB banko vip klientas, gal VSD galėtų pakomentuoti???
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS