S. Kairys Kyjive: absurdas, kad Ukrainą griaunanti Rusija pirmininkauja UNESCO komitetui | Diena.lt

S. KAIRYS KYJIVE: ABSURDAS, KAD UKRAINĄ GRIAUNANTI RUSIJA PIRMININKAUJA UNESCO KOMITETUI

Kyjive penktadienį viešintis kultūros ministras Simonas Kairys absurdiška pavadino situaciją, kai Ukrainoje kariaujanti ir ją griaunanti Rusija pirmininkauja UNESCO Pasaulio paveldo komitetui, skirtam saugoti unikalius statinius.

„Vakar išgirdome žinią, kad UNESCO Pasaulio paveldo komiteto sesijos Kazanėje nebus. Sofijos soboras, kurį šiandien lankėme, yra didingos ir kultūriškai turtingos Ukrainos istorijos ir valstybingumo simbolis“, – teigė ministras.

„Dar kartą norisi pabrėžti situacijos absurdiškumą, kaip Rusija iki šiol vis dar pirmininkauja Pasaulio paveldo komitetui UNESCO, kurio tikslas yra saugoti, o ne griauti“, – sakė jis, cituojamas Kultūros ministerijos pranešime.

Pasak ministerijos, S. Kairys kartu su Lenkijos vicepremjeru, kultūros ir nacionalinio paveldo ministru Piotru Glinskiu lankosi Kyjive Ukrainos kultūros ir informacijos politikos ministro Oleksandro Tkačenkos kvietimu. Vizito tikslas yra padėti Ukrainai atremti Rusijos agresiją kultūros ir informacijos srityse, teigiama pranešime. 

S. Kairys sakė tikintis, kad drauge su Ukraina ir Lenkija Lietuva išvystys bendradarbiavimą „Liublino trikampio“ formate bei dar kartą išreiškė paramą Ukrainos integracijai į Europos Sąjungą. Pasak jo, Ukraina jau dabar yra „Europos dalis, ginanti mūsų vertybes ginklu ir savo piliečių krauju“.

Taip pat jis pabrėžė, jog ministrams svarbu kelti informacinio karo klausimus.

„Turime dar aktyviau siekti Rusijos ir Baltarusijos TV kanalų blokavimo ES teritorijoje, spręsti kitus kovos su dezinformacija klausimus“, – teigė S. Kairys.

Pasak ministerijos, Ukrainos kultūros ministras pažymėjo, kad Lietuva ir Lenkija yra didelės Ukrainos draugės, kurios pirmosios atskubėjo į pagalbą ir tik dėl partnerių pastangų konsolidavimo bus galima pasipriešinti agresoriui visuose frontuose. 

Trišaliame susitikime taip pat aptartas jungtinės darbo grupės Ukrainos kultūros paveldui atkurti įsteigimas, būtinybė taikyti sankcijas fiziniams ir juridiniams asmenims, kurie remia Rusijos invaziją prieš Ukrainą ir toliau skleidžia dezinformaciją apie karą šioje šalyje.

Aptartas ir finansinės paramos teikimas Ukrainos nacionaliniams transliuotojams, Ukrainos aprūpinimas televizijos ir radijo įranga, kuri padės atkurti televizijos infrastruktūrą, sugadintą rusų kariuomenės.

Ministrai tai pat kalbėjosi apie kultūrinių projektų, skirtų remti laikinai į Lietuvą ir Lenkiją persikėlusius Ukrainos gyventojus, įgyvendinimą, įskaitant menininkų ir kultūros darbuotojų bendradarbiavimo iniciatyvas, aptarė kitus susijusius klausimai.

Rusija šią savaitę pranešė neribotam laikui atidedanti Kazanėje birželį turėjusį įvykti UNESCO Pasaulio paveldo komiteto posėdį, kuriame planuota svarstyti ir Kauno paraišką dėl miesto modernizmo architektūros įtraukimo į Pasaulio paveldo sąrašą.

Užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis neabejojo, kad tai gali reikšti Rusijos siekį surengti šią sesiją antroje metų pusėje, tuo metu S. Kairys įsitikinęs, jog Maskva diplomatiniais kanalais buvo informuota, kad nemažai valstybių sesijoje Kazanėje nedalyvaus.

Lietuva laikosi pozicijos, kad kultūros paveldą Ukrainoje naikinanti Rusija turi būti apskritai pašalinta iš Pasaulio paveldo komiteto pirmininkų, o komiteto sesijai paskirta kita vieta.

G. Landsbergis žadėjo, kad Lietuva to sieks per savo diplomatus.

Gairės: Simonas Kairys, karas Ukrainoje, UNESCO, Rusija
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS