S. Kairys: pašalinusi Rusiją iš UNESCO tarybos bendruomenė pastatė agresorių į vietą | Diena.lt

S. KAIRYS: PAŠALINUSI RUSIJĄ IŠ UNESCO TARYBOS BENDRUOMENĖ PASTATĖ AGRESORIŲ Į VIETĄ

Pašalinusi Rusiją iš UNESCO Vykdomosios tarybos, tarptautinė bendruomenė pastatė agresorių į vietą, sako kultūros ministras Simonas Kairys.

„Pirma, tai tarptautinė bendruomenė pastatė agresorių į vietą, siųsdama aiškų signalą, kad civilizuotam pasauliui agresoriaus brutalūs veiksmai yra nepriimtini“, – BNS ketvirtadienį sakė ministras.

Apie tai, kad Rusija pirmą kartą nepateko į UNESCO Vykdomąją tarybą, socialiniame tinkle „X“ trečiadienį pranešė Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis. Jis pridūrė, kad „Rusijos įtakos era pasibaigė“.

Tai ketvirtadienį BNS patvirtino ir Lietuvos nuolatinės atstovybės prie UNESCO patarėjas Mindaugas Gabrėnas.

Kadangi tai yra toks tarptautinis formatas ir iš esmės užduodantis tokią kryptį į ateitį, tai aš net vertinčiau tokį signalą, kad būtent ateitis bus be Rusijos nuomonės.

„Uzbekistanas ir Rusija surinko mažiausiai balsų, ir nei viena, nei kita nepateko. Nepaisant to, kad ir viena, ir kita darė rinkimines kampanijas, atrodė visai užtikrintai, nepateko į Vykdomąją tarybą“, – kalbėjo M. Gabrėnas.

Anot S. Kairio, šis sprendimas yra aiškus signalas, kad Rusija nebeturi tokios įtakos tarptautinėje bendruomenėje ir kad „civilizuotas pasaulis jau tų kompromisų nebedaro tokių, kokius dar galėdavome stebėti prieš karą Ukrainoje“.

Pasak ministro, UNESCO Vykdomoji taryba nubrėžia organizacijos veiklos strategines kryptis.

„Kadangi tai yra toks tarptautinis formatas ir iš esmės užduodantis tokią kryptį į ateitį, tai aš net vertinčiau tokį signalą, kad būtent ateitis bus be Rusijos nuomonės“, – tvirtino S. Kairys.

Anot M. Gabrėno, šiuo metu vyksta rinkimai ir į kitus UNESCO organus, Rusija dalyvauja rinkimuose į keturias pozicijas.

„Į dvi iš jų ji greičiausiai pateks, kadangi jose nesusidarė konkurencija ir tokiu atveju tiesiog yra formaliai patvirtinamos tos šalys, kurios yra užsirašiusios“, – sakė patarėjas.

Vykdomojoje taryboje yra 56 šalys – apie trečdalis visų UNESCO narių, tarp jų – ir Lietuva.

Rinkimai į šią tarybą vyksta kas dvejus metus, o artimiausi bus skelbiami 2025 metais.

„Formaliai ji gali teikti kandidatūrą po dvejų metų ir tada vyks vėl rinkimai, balsavimas, bet žinant tendencijas ir Rusijos pralaimėjimus pastaruoju metu, kurių vis daugiau ir ne vienas dar laukia ateityje, tai aš sakyčiau, kad galimybės yra labai nedidelės, nes izoliacija UNESCO iš tikrųjų didėja akivaizdžiai“, – teigė M. Gabrėnas.

UNESCO yra specializuota Jungtinių Tautų agentūra, įkurta 1945-aisiais siekiant skatinti bendradarbiavimą tarp skirtingų tautų švietimo, mokslo, kultūros ir komunikacijų srityse. 

Gairės: Simonas Kairys, UNESCO, Rusija, karas Ukrainoje
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS