S. Kairys Ukrainos atstatymo konferencijoje Berlyne aptars kultūros paveldo apsaugą | Diena.lt

S. KAIRYS UKRAINOS ATSTATYMO KONFERENCIJOJE BERLYNE APTARS KULTŪROS PAVELDO APSAUGĄ

  • 0

Kultūros ministras Simonas Kairys trečiadienį Ukrainos atstatymo konferencijoje Berlyne dalyvaus diskusijų sesijoje, skirtoje Ukrainos kultūros paveldo apsaugai ir išsaugojimui.

Kultūros ministerijos teigimu, S. Kairys pristatys praėjusią savaitę Vilniuje vykusios konferencijos „Ukrainos kultūros sektoriaus atkūrimo link“ rezultatus.

Per konferenciją Vilniuje buvo priimtas baigiamasis dokumentas, kurį palaikė 31 šalis bei tarptautinės organizacijos ir nevyriausybinės organizacijos, taip pat patvirtintas atnaujintas UNESCO su tarptautiniais partneriais parengtas atnaujintas dokumentas „Veiksmų planas kultūrai Ukrainoje“.

Kaip tuomet konferencijoje kalbėjo S. Kairys, dokumentu šalys ne tik numatė pagalbą Ukrainai atkuriant konkrečius kultūros objektus, bet ir įsipareigojo tokių vertybių atkūrimui ar išsaugojimui skirti atskirą dėmesį Berlyne vyksiančioje Ukrainos atstatymo konferencijoje.

Tuomet Vilniaus savivaldybė įsipareigojo skirti 300 tūkst. eurų Dnipro Taraso Ševčenkos teatrui rekonstruoti.

UNESCO generalinio direktoriaus pavaduotojas kultūros klausimais Ernesto Renato Ottone Ramirez (Ernestas Renatas Otonas Ramiresas) yra teigęs, jog Ukrainos kultūros objektų atkūrimas galėtų kainuoti mažiausiai 6,9 mlrd. JAV dolerių (6,4 mlrd. eurų).

Ukraina skaičiuoja, kad nuo invazijos pradžios 2022 metų vasario 24 dieną Rusija sunaikino ar sugadino 1062 kultūrinius objektus 18 regionų. Iš jų 123 yra nacionalinės svarbos, 864 – vietinės.

Gairės: Simonas Kairys, Berlynas, kultūros paveldo apsauga, Ukrainos atstatymas, karas Ukrainoje
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS