S. Skvernelis apie koalicinio opozicijos Kabineto idėją: jo reikia, jei valdančioji dauguma žlugtų | Diena.lt

S. SKVERNELIS APIE KOALICINIO OPOZICIJOS KABINETO IDĖJĄ: JO REIKIA, JEI VALDANČIOJI DAUGUMA ŽLUGTŲ

Pozicijų „valstiečių“ įkurtoje šešėlinėje Vyriausybėje atsisakęs ekspremjeras Saulius Skvernelis sako, kad sutiktų vadovauti neformaliam Ministrų Kabinetui tik tuo atveju, jei jis būtų sudarytas iš kelių opozicinių partijų.

„Jeigu sutartume su mūsų („valstiečių“ – ELTA) frakcija ir opozicinėmis frakcijomis – tikrai taip“ – „Žinių radijui“ teigė S. Skvernelis.

„Reikia turėti partnerių tiek būnant valdžioje, tiek ir opozicijoje, reikia telkti ir ieškoti kompromisų, ieškoti bendrų sąlyčio taškų“, – pridūrė jis.

Apskritai S. Skvernelis pažymėjo manąs, kad pagrindo kalbėti apie realų šešėlinės Vyriausybės veikimą atsirastų tik tuomet, jei šis neformalus Ministrų Kabinetas, susiklosčius situacijai, galėtų perimti valdžios įgaliojimus. Kadangi pavienė partija Lietuvoje neturi galimybių suformuoti Vyriausybės, akcentuoja S. Skvernelis, politinių partijų bendradarbiavimas yra būtinas.

„Dėl to mano siūlymas buvo dėti maksimalias pastangas. Suprantu, kad sunku susišnekėti. Bet padaryti koalicinį visos opozicijos Kabinetą – tada jis būtų realus. Jeigu pasikeistų dauguma, tada būtų galima kalbėti apie realios šešėlinės Vyriausybės veikimą, turint tam tikrus įgaliojimus“, – samprotavo politikas.

„Jei kažkas šitai valdžiai nepavyksta arba koalicija sužlunga – tai iš karto yra paruoštas koalicinis kabinetas“, – sakė jis.

Paklaustas, ar pats mato potencialo iš opozicinių jėgų, tarp kurių ir Viktoro Uspaskicho vadovaujama Darbo partija, lipdyti Vyriausybę, S. Skvernelis neabejojo. 

„Potencialo yra, kiekviena politinė jėga turi. Nematyčiau jokios problemos iš opozicinių jėgų suformuoti tikrai stiprią, profesionalią, turinčią patirtį Vyriausybę, kuri nuo pirmosios dienos žinotų, ką reikia daryti ir nemaitintų pažadais apie planus, tikslus, strategijas“, – tikino politikas.

Galiausiai S. Skvernelis pažymėjo, kad toliau sieks telkti Seimo opozicijoje esančias jėgas ir kurti realią alternatyvą centro dešinės daugumai.

„Aš tikrai norėčiau, kad atsirastų centro kairės alternatyva – oponuojanti, profesionali, galinti priiminėti realius sprendimus. Tokį tikslą aš turiu. O kaip man pavyks – esu eilinis Seimo narys – pažiūrėsime, kaip seksis“, – apibendrino ekspremjeras.

ELTA primena, kad opozicinė Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga ketvirtadienį pristatė šešėlinės Vyriausybės sudėtį ir programą. Šešėliniu ministru pirmininku paskirtas „valstiečių“ lyderis Ramūnas Karbauskis. Tuo tarpu ketverius metus Vyriausybei vadovavęs S. Skvernelis jokios pozicijos šiame neformaliame Ministrų Kabinete negavo. Kaip ketvirtadienį teigė buvęs premjeras S. Skvernelis, jis pats „mandagiai atsisakė“ tapti šešėlinės „valstiečių“ Vyriausybės premjeru, nes mano, kad reikėjo šešėlinę Vyriausybę konstruoti iš visų opozicinių partijų.

LVŽS sudarytos šešėlinės Vyriausybės struktūra atitinka Ingridos Šimonytės vadovaujamos Vyriausybės sudėtį. R. Karbauskio vadovaujamą šešėlinį Ministrų Kabinetą sudarys 14 šešėlinių ministrų. Išskyrus Seimo mandato atsisakiusį R. Karbauskį ir buvusį Klaipėdos uosto vadovą Arvydą Vaitkų, visi šešėlinio Ministrų Kabineto nariai priklauso LVŽS frakcijai Seime.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Ipolitas

Būtų keista, jeigu nežlugtų. Ten, kur susiduria, susitinka valdantys, kaip čia, tvariniai, vadinami moterimis, taikos, santarvės niekada nebuvo, nėra ir nebus. Meiliai žvelgia, akutes varto, o galvoja, kad tave ant puoduko sutrauktų. Tad rudeniop turėsim kitą vyriausybę.

juk valdančioji dauguma k a b o

ant SNARGLIŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS