S. Skvernelis dėl plūstančių migrantų ragina skubiai kviesti Valstybės gynimo tarybą | Diena.lt

S. SKVERNELIS DĖL PLŪSTANČIŲ MIGRANTŲ RAGINA SKUBIAI KVIESTI VALSTYBĖS GYNIMO TARYBĄ

Ekspremjeras Saulius Skvernelis teigia, kad dėl iš Baltarusijos plūstančių nelegalių migrantų prezidentas Gitanas Nausėda turėtų kuo skubiau kviesti Valstybės gynimo tarybą (VGT). Politikas akcentuoja, kad reaguojant į susidariusią situaciją būtina stiprinti fizinę sienos su Baltarusija apsaugą.

„Jau nuo ankstesnių laikų tikrai teko tokią praktiką turėti, nelegali migracija per šią sieną buvo iššūkis, bet kažkada turėjome truputį kitokius santykius su Baltarusija ir ta pusė stengėsi atlikti savo funkcijas, kaip ir priklauso, jie ir stabdydavo nelegalius migrantus“, – LRT radijui teigė S. Skvernelis.

Politiko teigimu, šiuo metu situacija yra kitokia, nes Baltarusija, pasak jo, ne tik netrukdo migrantams nelegaliai kirsti sienos, bet netgi ir tame dalyvauja.

„Padarytas iš esmės, matyt, politinis sprendimas ne tik netrukdyti kirsti nelegaliai sieną, bet negi tame ir dalyvauti, tikintis, kad Lietuvai tai sukels tam tikrų problemų, pirmiausiai humanitarinių. Tiesiog tokia yra valstybinė politika“, – sakė S. Skvernelis.

Tai yra grynai tokia politinio šantažo spaudimo priemonė, kai Baltarusijos pusė visiškai nevykdo savo sienos apsaugos funkcijos ir dar daugiau, dalyvauja toje nelegalų gabenimo schemoje.

„Tikrai tai nėra atsitiktinai išaugę skaičiai, nes kažkur situacija pasaulyje pablogėjo ir dabar tie žmonės turėtų per Lietuvą keliauti dažniausiai į Vakarų Europą. Tai yra grynai tokia politinio šantažo spaudimo priemonė, kai Baltarusijos pusė visiškai nevykdo savo sienos apsaugos funkcijos ir dar daugiau, dalyvauja toje nelegalų gabenimo schemoje“, – taip pat pridūrė jis.

S. Skvernelio teigimu, reaguojant į susidariusią situaciją Vyriausybė turėtų kuo skubiau stiprinti sienos su Baltarusija fizinę apsaugą.

„Šioje vietoje reikia tiesiog nepaleisti proceso kontrolės ir Vyriausybė jau šiandien turi ne tai, kad galvoti apie planus, kurie yra, bet daryti tai fiziškai (...). Reikia tiesiog dabar fizinės apsaugos, ją stiprinti ir padaryti taip, kad tie žmonės matytų, žinotų, kad mūsų siena saugoma ypatingai ir nelegalūs asmenys nėra pageidautini“, – akcentavo jis.

Politikas taip pat akcentuoja, kad prezidentas dėl susidariusios situacijos kuo skubiau turėtų sušaukti Valstybės gynimo tarybą. Jo teigimu, tai padaryti jau yra vėluojama.

„Manau, kad yra vėl vėluojama, turi būti sušaukta Valstybės gynimo taryba ir turi būti priimti sprendimai dėl fizinės sienos apsaugos ne tik sustiprinimo, bet iš esmės pakeitimo pačių principų, nes laiku nesustabdžius tų užuomazgų tikrai mes teoriškai galime turėti tokią situaciją, kokia buvo susidariusi ir Pietų Europos valstybėse, saugant išorinę Europos Sąjungos sieną. Dėl to tie sprendimai turi būti jau padaryti ir turi būti pakankamai ryžtingi“, – teigė jis.

S. Skvernelis taip pat pripažįsta, kad pasienį su Baltarusija aptvėrus tvora tai šiek tiek padėtų. Tačiau, pasak politiko, procese dalyvaujant kaimyninei valstybei, šią fizinę užkardą nesudėtinga būtų apeiti.

„Tvora padėtų kažkiek sulaikyti, bet, be jokios abejonės, jeigu tame procese dalyvauja kita pusė, valstybė kita, tai sudaromos yra sąlygos ir tas tvoras fizines įveikti. Aišku, tai būtų sunkiau, tai būtų tikrai apsunkinimas, bet supraskime, kad Lietuva yra Europos Sąjungos valstybė ir tos geležinės uždangos, sienos, kurios buvo kažkada spygliuota viela aptverta, turbūt nėra tas kelias, kuris būtų priimtinas mūsų valstybei. Tačiau šiandien, kai situacija yra tokia susiklosčiusi, tai ten, kur reikalinga, gali būti ir kombinuotas sprendimas“, – sakė S. Skvernelis.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Kažkada

Ner ką kviest, stiprinat pasienio kontrole, pilna uzkardu, reik naudojat vidaus tarnybą.

Anonimas

o ileidziat,neileiskit,lai varo atgal i bulbasyna

SUSIJUSIOS NAUJIENOS