S. Skvernelis gina R. Tamašunienę: gesinant gaisrą suteikė visą reikiamą pagalbą | Diena.lt

S. SKVERNELIS GINA R. TAMAŠUNIENĘ: GESINANT GAISRĄ SUTEIKĖ VISĄ REIKIAMĄ PAGALBĄ

Vidaus reikalų ministrei Ritai Tamašunienei sulaukus raginimų atsistatydinti dėl neveiklumo gesinant gaisrą Alytuje, premjeras Saulius Skvernelis sako, kad ji ir dar du ministrai „suteikė visą reikiamą pagalbą“.

„Kalbant apie ministrus – ar tai būtų vidaus reikalų, ar aplinkos, ar sveikatos, tikrai jie suteikė visą reikalingą pagalbą. Šiandien Vyriausybės pasitarime pasakyta, kad buvo išreikštas poreikis panaudoti valstybės rezervo materialines vertybes ryte, per pietus tas poreikis buvo patenkintas“, – žurnalistams Vyriausybėje sakė premjeras.

Anot premjero, civilinę saugą reglamentuojantys teisės aktai numato, kad už ekstremalią situaciją savivaldybėje atsakinga savivaldybės ekstremalių situacijų komisija ir jos vadovas – savivaldybės administracijos direktorius.

„Buvo tokia frazė vieną kartą nuskambėjusi, istoriškai, apie vidaus reikalų ministrą – jis čia nė prie ko. Galiu tą patį tik pakartoti: yra situacija, kuri, deja, labai sudėtinga, bet tai – savivaldybės ekstremali situacija“, – pabrėžė jis.

Jis taip pat sako gavęs preliminarią informaciją, kad savivaldybėms būtinas ekstremalios situacijos valdymo planas, numatantis prevenciją, materialinių išteklių, technikos naudojimą nelaimės atveju, Alytuje yra neatnaujintas nuo 2011-ųjų.

Premjeras sako, kad dar bus vertinama, ar savivaldybės komisija tinkamai informavo apie įvykį gyventojus. Jis turėjo priekaištų dėl savivaldybės ir kitų institucijų skleistos „prieštaringos informacijos“.

„Kalbant apie informacijos skleidimą, tikrai matau didžiulį trūkumą, kad iš įvairių institucijų sklinda informacija prieštaringa (...). Visa suplaukianti informacija turi atsidurti savivaldybės ekstremalių situacijų koordinavimo centre ir tik ten turi būti vienintelis teisėtas kanalas, iš kur turi būti komunikuojama“, – pabrėžė jis.

S. Skvernelis sako kol kas nenorintis vertinti, ar tinkamai buvo koordinuojama situacija, ir ragino palaukti, kol darbą baigs ugniagesiai.

Valstybės ekstremalių situacijų komisija apsilankė Alytaus gaisravietėje

Alytaus miesto savivaldybės nuotr.

R. Tamašunienė pasigedo tinkamo koordinavimo

Vyriausybės posėdyje trečiadienį R. Tamašunienė tvirtino, kad trečiadienio naktį kilus gaisrui, jau ryte buvo sušauktas ekstremalios situacijos koordinavimo komisijos posėdis, netrukus apie įvykį per specialų tinklalapį lt72.lt, socialinius tinklus, žiniasklaidą, informuoti gyventojai.

Ji pabrėžė, kad penktadienį, ugniagesiams lokalizavus gaisro židinį, trys ministrai lankėsi gaisravietėje, o nuo pirmadienio gaisravietėje nuolat dirbo ministerijos atstovas.

„Aš, kaip vidaus reikalų ministrė, įsitikinau, ar aprūpinti gaisrininkai, ar netrūksta priemonių, buvau patikinta, kad viskas suorganizuota ir vyksta sklandžiai“, – sakė ministrė.

R. Tamašunienė pabrėžė, kad pirmadienį sulaukus Alytaus mero prašymo iš valstybės rezervo suteikti 250 specialių kaukių ir filtrų ir priemonės pristatytos tą pačią dieną.

„Mano vertinimu, tarpinstitucinis bendradarbiavimas vyko gal ne visai koordinuotai. Bet teikėme reikalingą pagalbą, bendradarbiavome su ministrais tarpusavyje, iš Lenkijos buvo pasitelktos stotelės taršai matuoti, Aplinkos ministerija pateikė savo ekspertus, statybos ekspertai įvertino pastato konstrukcijas, galimybes įeiti gilyn prie epicentro gesinti gaisrus, pateikti reikalingi brėžiniai“, – vardijo ministrė.

Į procesą, pasak jos, įsijungė ir Ekonomikos ir inovacijų ministerija, tarpininkavusi pasitelkiant valstybės valdomą įmonę „Toksiką“ – įmonė priims sudegusių padangų masę utilizavimui.

Pasitelkta ir policija – pareigūnai kontroliavo, ar darbdaviai laikosi rekomendacijos neleisti darbuotojams dirbti esant užterštam orui.

Gaisras padangų perdirbimo gamykloje Alytuje kilo praėjusio trečiadienio naktį. Penktadienį gaisras lokalizuotas, ugniagesiai šį trečiadienį įvykio vietoje dirba ir toliau, nes padangos gaisravietėje dar smilksta.

Vidaus reikalų ministerijos duomenimis, gaisrą iš viso gesino 324 ugniagesiai, keisdamiesi pamainomis, įskaitant Ugniagesių gelbėtojų mokyklos kursantus, pasitelktos šešių savivaldybių pajėgos. Keli ugniagesiai dėl sveikatos sutrikimų kreipėsi į medikus. Žadama, jog medicininė apžiūra bus teikiama visiems, dalyvavusiems gaisro gesinime.

Prezidentūra pasisakė dėl kritikos R. Tamašunienei

Politikams reiškiant priekaištus vidaus reikalų ministrei Ritai Tamašunienei dėl išryškėjusių spragų, suvaldant situaciją Alytuje, prezidentas Gitanas Nausėda sako, kad išryškėję atsakingų institucijų darbo trūkumai, reaguojant į gaisrą padangų perdirbimo įmonėje, nėra vieno asmens atsakomybė. 

„Tai nėra vieno asmens atsakomybės klausimas. Todėl likvidavus gaisrą ir jo padarinius, svarbiausia atsakingų institucijų užduotis bus peržiūrėti galiojančias tvarkas bei procesus ir imtis konkrečių veiksmų, kad panašių ekstremalių atvejų likvidavimo darbai būtų vykdomi koordinuotai, užtikrinant sklandų įvairių žinybų darbą bei savalaikį gyventojų informavimą“, – teigiama Eltai atsiųstame Prezidentūros komunikacijos grupės pranešime.

Šalies vadovo vertinimu, Lietuvoje panašiems incidentams dar nėra tinkamai pasiruošta.

„Prezidento vertinimu, gaisras Alytuje parodė, kad panašaus pobūdžio incidentams valstybė nėra tinkamai pasiruošusi – trūksta tarpinstitucinio bendravimo, koordinavimo, sistemiškumo ir net specialios technikos, tokios kaip užterštumo matavimo prietaisai“, – teigia Prezidentūra.

Rašyti komentarą
Komentarai (31)

Pilietis

Tauta ja patikejo papuole i Seima, o ji tautai- nieko. Alytuje ji turejo dirbti ir diena ir nakti. Tokiai ministerijai turi vadovauti ypatingai aukstos kvalifikacijos specialistas - strategas, ne tik vadybininkas, ir i tokius postus reikia skirti turincius atitinkama kvalifikacija. O dabar issilavinimas vienoks dirba kita darba. Kokia darbo sauga ir jo kokybe.

AS manau

Kai ivyko avarija Jonavos ,,Achemoj,, Brazauskas su Lubiu ten buvo istisas paras.Bene Lubis net skambino i Amerika, ten dar gyvenusiam Adamkui kaip chemiskai utralizuoti nuodingas dujas.O cia ponai sededami Vilniu paskelbe ,kad gaisras likviduotas.Ka meras galejo ta dare.Bet sitokia avarija yra auksciau mero ir atsakyti turi aukjstesni.

Nuomone

Tokiem ekstramaliem ivykiam turetu buti paruostas zmogus galintis kordinuoti visa avarijos eiga.O tikrai to truko.Jei butu dujokaukes ,nebutu apsinuodijusiu.O ka parodys laikas.kiek bus serganciu ten dirbusiu.Kai ivyko Rusijos povandeninio karinio laivo avarija ir zuvo jureiviai Putinas atostogavo.Visi smerkem .kad vado nera salia.Prezidentas Japonijoj,Skvernelis ligonis ir atsakingu nera.Manau Tamosiuniene per silpna sitokiam ivykiui kordinuoti.Ir nereikia uztareju.Viska parode ciut ne desimt dienu trukes likvidavimas.Zmoniu sveikata niekam nerupi.O juk uztersta ciut ne visa Lietuva iur ji tersis tokiau.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS