S. Skvernelio Vyriausybei Seimas iš naujo suteikė įgaliojimus | Diena.lt

S. SKVERNELIO VYRIAUSYBEI SEIMAS IŠ NAUJO SUTEIKĖ ĮGALIOJIMUS

Seimas antradienį nusprendė iš naujo suteikti įgaliojimus atnaujintai Vyriausybei.

Už įgaliojimų suteikimą balsavo 75 Seimo nariai, prieš buvo 27 politikai, susilaikė devyni parlamentarai.

Sprendimas priimtas valdančiųjų politikų balsais. Opozicijai teisinis Vyriausybės atnaujinimo scenarijus sukėlė abejonių, ji ketina kreiptis į Konstitucinį Teismą.

Prieš balsavimą premjeras Saulius Skvernelis paragino parlamentarus nežaisti politinių žaidimų.

„Šiandien jūsų balsavimas dėl įgaliojimų suteikimo yra svarbus momentas, lemsiantis, ar pradėti darbai judės į priekį ir žmonėms duoti pažadai bus ištesėti, ar bus grįžta į politinių žaidimų areną“, – kalbėjo ministras pirmininkas.

Didžiausios valdančiosios „valstiečių“ frakcijos atstovas pareiškė, kad „Vyriausybė ne tik gali, bet ir turi tęsti pradėtus darbus“.

„Dar ne visi geri numatyti darbai yra padaryti“, – tvirtino politikas.

Įgaliojimų suteikimo iš naujo Vyriausybei prireikė, nes nuo Sauliaus Skvernelio vadovavimo kabinetui pradžios 2016 metais pasikeitė daugiau nei pusė ministrų.

Liepą pasirašius naują koalicinę sutartį, Vyriausybės nariais tapo du Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos atstovai – vietoj susisiekimo ministro Roko Masiulio paskirtas Jaroslavas Narkevičius, vidaus reikalų ministre tapo Rita Tamašunienė, pakeitusi Eimutį Misiūną.

Žemės ūkio ministerijoje „valstietį“ Giedrių Surplį pakeis „socialdarbietis“ Seimo narys Andrius Palionis.

„Naujieji Vyriausybės nariai yra didelę patirtį sukaupę politikai, neturiu nė mažiausios abejonės, kad jie savo žinias galės pritaikyti valstybės labui“, – sakė premjeras.

Naujųjų ministrų prisistatymas

Per Seimo posėdį parlamentarams prisistatė ir trys naujieji Vyriausybės ministrai, nors daugiausiai į klausimus atsakinėjo premjeras.

Paskirtasis žemės ūkio ministras A. Palionis parlamentarams nepasakė savo galutinės pozicijos dėl ministerijos perkėlimo į Kauną.

„Dar nesu ministras ir nesusipažinęs su visa procedūra, kuri įvyko, bet natūralu, mes turime suprasti labai paprastą dalyką, kad ateinantys metai – derybų metai – nulems naujo finansinio laikotarpio mūsų gerovę, ką mes išsiderėsime septyneriems metams į priekį, tikiu, kad kai užimsiu ministro kėdę, tada aš ir priimsiu galutinį sprendimą“, – kalbėjo „socialdarbietis“.

Būsimasis susisiekimo ministras J. Narkevičius pabrėžė, kad ne tik jo partijos, bet ir Vyriausybės prioritetas yra antikorupcinė veikla: „Čia yra būtinoji sąlyga, kuri turėtų būti vykdoma visose srityse, visose veiklose“.

Socialdemokratui Algirdui Sysui paklausus, kaip bus grąžintas darbo užmokesčio bazinis dydis į prieškrizinį lygį, vidaus reikalų ministre paskirta Rita Tamašunienė teigė, kad tų tarnautojų, kuriems krizės metu buvo sumažintas atlyginimas, lūkesčiai yra teisėti.

„Vis tiek ar šiai, ar ateinančiai Vyriausybei tuos pinigus reikės grąžinti, bet mes taip pat kalbame ir apie didinimą, apie tai, kad žmonių pajamos atitiktų jų poreikius ir šiuolaikines galimybes“, – tvirtino politikė.

Opozicija pasisakė prieš įgaliojimų suteikimą Vyriausybei, nes tvirtino, kad iki Seimo rinkimų likus tik kiek daugiau nei metams, kabinetas nesugebės nuveikti nieko svarbaus.

„Vyriausybės tikslas yra išbūti iki šios kadencijos pabaigos. Tam Lietuvos Respublikos liberalų sąjūdis nepritaria, todėl balsavime nepalaikysime“, – sakė opozicijos lyderė Viktorija Čmilytė-Nielsen.

„Nemanau, kad kažko galima tikėtis iš šitos Vyriausybės“, – teigė opozicinių socialdemokratų frakcijos seniūnas Julius Sabatauskas.

Konservatorius Jurgis Razma apgailestavo, kad S. Skvernelis derybas dėl ministrų postų dalybų atidavė į Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos lyderio Ramūno Karbauskio rankas.

„Gaila, kad premjeras neišnaudojo galimybių (...) reikalauti iš kandidatų ir aukšto profesionalumo, ir kompetencijos, ir nenuleisti tos kartelės, kurią buvo skelbęs kadencijos pradžioje“, – kalbėjo politikas.

Abejotina procedūra

Įgaliojimai S. Skvernelio vadovaujamam kabinetui suteikti vienu balsavimu remiantis Seimo statuto nuostata, numatančia tokią procedūrą, jeigu nesikeičia Vyriausybės programa.

Opozicija teigia, kad ši nuostata gali prieštarauti Konstitucijai, nes joje įtvirtinta, kad Vyriausybei įgaliojimai suteikiami tik balsuojant dėl jos programos.

Dėl to opozicijos atstovai ketina kreiptis į Konstitucinį Teismą, patvirtino J. Razma.

„Mes nedelsdami kreipsimės į Konstitucinį Teismą, stengsimės tai padaryti jau ketvirtadienį, teisininkams duota užduotis paruošti kreipimosi tekstą. Tikrai manome, kad įgaliojimų Vyriausybei suteikimas yra rimtas dalykas ir tai turi būti padaryta be konstitucinės teisės abejonių“, – žurnalistams sakė parlamentaras.

Seimo narių grupės kreipimasis į teismą būtų nagrinėjamas bendra tvarka, tačiau J. Razma tikėjosi, kad įvertinus situaciją klausimo būtų imtasi be eilės.

Pasak jo, padarius išvadą, kad Vyriausybė gavo įgaliojimus antikonstituciniu būdu, kiltų abejonių dėl jos priimtų nutarimų teisėtumo.

Vyriausybės programos tvirtinimas Seime būtų užtrukęs ilgiau, nei įgaliojimų suteikimas vienu balsavimu.

V. Čmilytė-Nielsen sakė, kad pasirinktas kelias suteikti įgaliojimus Vyriausybei yra rizikingas, nes gali būti labai žalingas valstybei.

Politikė taip pat sakė, kad pasirinkdami trumpesnį kelią, neleisdami naujiems ministrams prisistatyti frakcijose valdantieji parodė, kad jiems nesvarbus opozicijos balsas.

„Jūs iš esmės naudojate jėgos metodą ir šiame kontekste jūsų, premjere, kalbos apie bendradarbiavimą su opozicija, apie didesnį įsiklausymą į opozicijos balsą, atrodo ypatingai nenuoširdžios“, – kalbėjo V. Čmilytė-Nielsen.

S. Skvernelis sakė, kad dėl pasirinkto būdo jam „nekyla jokių abejonių nei kaip ministru pirmininkui, nei kaip teisininkui“.

„Tiek Seimo statuto procedūra, kuri reglamentuoja šią situaciją, (...) tiek ir Konstitucinio Teismo nutarimai (...) man jokių abejonių nesukelia“, – tvirtino premjeras.

Suteikus įgaliojimus Vyriausybei, naujieji ministrai prisieks vėliau antradienį.

Džiaugėsi, kad Vyriausybėje vėl yra moterų

Balsavimas dėl įgaliojimų suteikimo Vyriausybei lems, ar pradėti darbai judės į priekį, ar bus grįžta į politinių žaidimų areną, sako atnaujintą Ministrų kabinetą antradienį Seime pristatęs premjeras S. Skvernelis.

Jis teigė neabejojantis, kad trys naujieji ministrai Rita Tamašunienė, Jaroslavas Narkevičius ir Andrius Palionis yra sukaupę pakankamai politinės patirties stoti prie ministerijų vairo, taip pat džiaugėsi, kad „septynioliktoje Vyriausybėje vėl yra moterų“.

„Šiandien jūsų balsavimas dėl įgaliojimų suteikimo yra svarbus momentas, lemsiantis, ar pradėti darbai judės į priekį ir žmonėms duoti pažadai bus ištesėti, ar bus grįžta į politinių žaidimų areną“, – antradienį Seime pristatydamas atnaujintą kabinetą sakė S. Skvernelis.

„Naujieji Vyriausybės nariai yra didelę patirtį sukaupę politikai, neturiu nė mažiausios abejonės, kad jie savo žinias galės pritaikyti valstybės labui. Visi trys naujieji ministrai ne pirmą kadenciją dirba Seime, du iš jų yra frakcijų seniūnai“, – pristatydamas naujuosius ministrus sakė premjeras.

Premjeras taip pat teigė, kad labai svarbus veiksnys – bendradarbiavimas tarp Vyriausybės ir Seimo, o naujieji ministerijų vadovai turi savo atstovaujamų politinių jėgų paramą.

„Jei nėra palaikymo parlamente, net ir geriausi sprendimai lieka stalčiuose. Žinau, kad teikiami ministrai turi juos delegavusių politinių jėgų paramą, o tai leidžia tikėtis, kad sprendimai bus priimami sklandžiai“, – kalbėjo S. Skvernelis.

Jei nėra palaikymo parlamente, net ir geriausi sprendimai lieka stalčiuose. Žinau, kad teikiami ministrai turi juos delegavusių politinių jėgų paramą, o tai leidžia tikėtis, kad sprendimai bus priimami sklandžiai.

Jis pasveikino R. Tamašunienę tapsiant pirmąja vidaus reikalų ministre moterimi bei džiaugėsi, kad „septynioliktoje Vyriausybėje vėl yra moterų“.

Seime antradienį pradėjus įgaliojimų suteikimo iš naujo procedūrą Vyriausybei, politikai ginčijasi, kokia forma tai turi būti atliekama.

Opozicijos politikai antradienį pranešė, kad ketina kreiptis į Konstitucinį Teismą dėl teisinio Vyriausybės atnaujinimo scenarijaus, valdantiesiems pasirinkus tai padaryti Seimo protokoliniu nutarimu, tai yra naudojant trumpesnę procedūrą.

Valdantieji aiškina, kad vienas Seimo statuto straipsnis leidžia grąžinti įgaliojimus Ministrų kabinetui vienu balsavimu, jeigu nekeičiama Vyriausybės programa.

Opozicija teigia, kad šis straipsnis gali prieštarauti Konstitucijai, nes joje numatyta, kad Vyriausybei įgaliojimai suteikiami balsuojant dėl jos programos.

Seime balsuojama dėl įgaliojimų Vyriausybei suteikimo iš naujo, nes nuo S. Skvernelio vadovavimo kabinetui pradžios 2016 metais pasikeitė daugiau nei pusė ministrų.

Liepą pasirašius naują koalicinę sutartį, vietoj susisiekimo ministro Roko Masiulio paskirtas Lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos atstovas parlamentaras J. Narkevičius, vidaus reikalų ministre vietoj Eimučio Misiūno tapo taip pat Lietuvos lenkų atstovė Seimo narė R. Tamašunienė, o Žemės ūkio ministerijoje Giedrių Surplį pakeis „socialdarbietis“ Seimo narys A. Palionis.

 

GALERIJA

  • S. Skvernelio Vyriausybei Seimas iš naujo suteikė įgaliojimus
  • S. Skvernelio Vyriausybei Seimas iš naujo suteikė įgaliojimus
  • S. Skvernelio Vyriausybei Seimas iš naujo suteikė įgaliojimus
  • S. Skvernelio Vyriausybei Seimas iš naujo suteikė įgaliojimus
  • S. Skvernelio Vyriausybei Seimas iš naujo suteikė įgaliojimus
  • S. Skvernelio Vyriausybei Seimas iš naujo suteikė įgaliojimus
  • S. Skvernelio Vyriausybei Seimas iš naujo suteikė įgaliojimus
  • S. Skvernelio Vyriausybei Seimas iš naujo suteikė įgaliojimus
  • S. Skvernelio Vyriausybei Seimas iš naujo suteikė įgaliojimus
  • S. Skvernelio Vyriausybei Seimas iš naujo suteikė įgaliojimus
  • S. Skvernelio Vyriausybei Seimas iš naujo suteikė įgaliojimus
  • S. Skvernelio Vyriausybei Seimas iš naujo suteikė įgaliojimus
  • S. Skvernelio Vyriausybei Seimas iš naujo suteikė įgaliojimus
  • S. Skvernelio Vyriausybei Seimas iš naujo suteikė įgaliojimus
  • S. Skvernelio Vyriausybei Seimas iš naujo suteikė įgaliojimus
  • S. Skvernelio Vyriausybei Seimas iš naujo suteikė įgaliojimus
  • S. Skvernelio Vyriausybei Seimas iš naujo suteikė įgaliojimus
  • S. Skvernelio Vyriausybei Seimas iš naujo suteikė įgaliojimus
  • S. Skvernelio Vyriausybei Seimas iš naujo suteikė įgaliojimus
  • S. Skvernelio Vyriausybei Seimas iš naujo suteikė įgaliojimus
  • S. Skvernelio Vyriausybei Seimas iš naujo suteikė įgaliojimus
  • S. Skvernelio Vyriausybei Seimas iš naujo suteikė įgaliojimus
  • S. Skvernelio Vyriausybei Seimas iš naujo suteikė įgaliojimus
  • S. Skvernelio Vyriausybei Seimas iš naujo suteikė įgaliojimus
  • S. Skvernelio Vyriausybei Seimas iš naujo suteikė įgaliojimus
  • S. Skvernelio Vyriausybei Seimas iš naujo suteikė įgaliojimus
  • S. Skvernelio Vyriausybei Seimas iš naujo suteikė įgaliojimus
  • S. Skvernelio Vyriausybei Seimas iš naujo suteikė įgaliojimus
  • S. Skvernelio Vyriausybei Seimas iš naujo suteikė įgaliojimus
  • S. Skvernelio Vyriausybei Seimas iš naujo suteikė įgaliojimus
  • S. Skvernelio Vyriausybei Seimas iš naujo suteikė įgaliojimus
  • S. Skvernelio Vyriausybei Seimas iš naujo suteikė įgaliojimus
  • S. Skvernelio Vyriausybei Seimas iš naujo suteikė įgaliojimus
  • S. Skvernelio Vyriausybei Seimas iš naujo suteikė įgaliojimus
  • S. Skvernelio Vyriausybei Seimas iš naujo suteikė įgaliojimus
  • S. Skvernelio Vyriausybei Seimas iš naujo suteikė įgaliojimus
  • S. Skvernelio Vyriausybei Seimas iš naujo suteikė įgaliojimus
  • S. Skvernelio Vyriausybei Seimas iš naujo suteikė įgaliojimus
  • S. Skvernelio Vyriausybei Seimas iš naujo suteikė įgaliojimus
  • S. Skvernelio Vyriausybei Seimas iš naujo suteikė įgaliojimus
  • S. Skvernelio Vyriausybei Seimas iš naujo suteikė įgaliojimus
  • S. Skvernelio Vyriausybei Seimas iš naujo suteikė įgaliojimus
  • S. Skvernelio Vyriausybei Seimas iš naujo suteikė įgaliojimus
  • S. Skvernelio Vyriausybei Seimas iš naujo suteikė įgaliojimus
  • S. Skvernelio Vyriausybei Seimas iš naujo suteikė įgaliojimus
P. Peleckio / Fotobanko nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (5)

geda

kuris is ju nors vienas ministras gal komsorgas ar lenkas mokytojas ar boba vadovausianti jegos strukturai nematau ne vieno vien cirko akrobatai

Zmones

Zmones isrinko vienus sitie puse metu pravalkatavo pasipelne dabar atidave valdzia tiems kurie nebuvo isrinkti tai kas cia per valstybe mafija kazkokia

tai kada

jis paliks savo postą?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS