S. Skvernelis: „valstiečiai“ ir „darbiečiai“ nebalsuos dėl A. Jakubausko atleidimo | Diena.lt

S. SKVERNELIS: „VALSTIEČIAI“ IR „DARBIEČIAI“ NEBALSUOS DĖL A. JAKUBAUSKO ATLEIDIMO

Dvi Seimo opozicinės frakcijos nedalyvaus slaptame balsavime dėl Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimų centro (LGGRTC) vadovo Ado Jakubausko atleidimo iš pareigų.

„Tos opozicinės frakcijos, kurios yra sudariusios susitarimą, nedalyvaus balsavime“, – ketvirtadienį Seime žurnalistams sakė opozicijos lyderis Saulius Skvernelis.

Minėtą susitarimą yra pasirašiusios „valstiečių“ ir „darbiečių“ frakcijos. Parlamente jos turi 42 atstovus.

Pagal įstatymą, LGGRTC direktorių skiria ir atleidžia Seimas.

Kad A. Jakubauskas būtų atstatydintas, už tai turi balsuoti ne mažiau kaip 71 parlamentaras.

Anot opozicijos lyderio, priekaištai Genocido centro vadovui yra niekiniai.

„Priekaištai vadovui iš esmės yra niekiniai. Turime tikrai ne vieną pavyzdį, kai yra įvairūs konfliktai tarp darbuotojų ir darbdavio, bet yra visai kiti civilizuoti (sprendimo) būdai, o ne po kelių mėnesių darbo atleisti. Esminis dalykas yra kaip centras toliau savo veiklą mato“, – teigė S. Skvernelis.

Priekaištai vadovui iš esmės yra niekiniai.

Jis tvirtino manąs, kad A. Jakubauskas tinkamas vadovauti Genocido centrui.

Parlamentaro teigimu, iš tiesų sprendžiamas ne direktoriaus likimas, o pačios įstaigos.

„Manau, kad atsirado lūžio taškas, kalbant apie Genocido centrą ir jo tyrimus. Matėme visokiausių pavyzdžių, tikrai nenoriu spekuliuoti ir kaitinti aistrų dėl atskirų mūsų istorinių personalijų, istorinio laikotarpio, ypač pokario laikotarpio vertinimo, tai tiesiog lūžio taškas, kuria kryptimi centras judės“, – sakė opozicijos lyderis.

Parlamentarai ketvirtadienį planuoja balsuoti dėl Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimų centro vadovo A. Jakubausko atleidimo iš pareigų.

Atstatydinti pernai paskirtą pareigūną siūlo Seimo valdyba.

Jos sudaryta darbo grupė konstatavo, kad A. Jakubauskui nepavyksta užtikrinti sklandaus institucijos darbo, kyla susipriešinimas, o viešai nagrinėjama situacija centre menkina įstaigos dalykinę reputaciją.

Ketvirtadienio rytą prie Seimo prieš A. Jakubausko atleidimą protestavo apie pusšimtis žmonių.

„Šalin rankas nuo LGGRTC direktoriaus Ado Jakubausko“, „Sąmokslininkų išpuolis prieš LGGRTC nepagrįstas“, „Kam naudingas susidorojimas su LGGRTC direktoriumi? Gal Kremliui“ – tokius plakatus laikė akcijos dalyviai.

Kad Seimo nariai juos išgirstų, mitinguotojai retkarčiais per garsiakalbius paleisdavo sirenų gausmą primenantį triukšmą.

„Ei, jūs ten, tauta į jus kreipiasi“, – prieš paleidžiant triukšmą sakė protesto akcijai vadovavusi mokytoja Astra Genovaitė Astrauskaitė. Prieš tai Seimą ji pavadino ištvirkusiu.

Dėl vadovo veiksmų ir įtampos įstaigoje į Seimą metų pradžioje kreipėsi 17 Genocido centro darbuotojų.

A. Jakubauskas kritikos sulaukė ir dėl sprendimo iš pareigų atleisti istorikę Mingailę Jurkutę.

Premjerė Ingrida Šimonytė teigė, kad po Genocido centro direktoriaus interviu Krymo totorių televizijai ATR šis pareigūnas vargiai galėtų likti vadovauti Europos Sąjungos valstybės narės institucijai.

Praėjusią savaitę interviu Krymo totorių televizijai A. Jakubauskas tvirtino, kad jo vadovaujamas LGGRTC atstovauja tradicinėms pažiūroms ir susiduria su „leftistinių pažiūrų“ grupių spaudimu. Jis taip pat sakė turintis „sveikos Lietuvos visuomenės“ palaikymą ir neabejoja, kad Seime nepakaks politinės valios jį atstatydinti.

Vėliau Lietuvos žiniasklaidai jis sakė apgailestaujantis dėl išsakytų teiginių ir teigė taip kalbėjęs dėl nuovargio.

Kai kurios organizacijos, signatarai, pasipriešinimo sovietiniam okupaciniam režimui dalyviai ragina neskubėti atleisti centro vadovo.

A. Jakubauskas centro direktoriumi paskirtas pernai vasarą.

Šis centras tiria visas genocido bei nusikaltimų žmonijai ir žmoniškumui apraiškas ir Lietuvos gyventojų persekiojimą okupacijų metais, taip pat ginkluoto ir neginkluoto pasipriešinimo okupacijoms procesus, inicijuoja genocido organizatorių ir vykdytojų teisinį įvertinimą, įamžina laisvės kovotojų ir genocido aukų atminimą.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Ipolitas

Seime konservatoriai persivadino NB - neobolševikai. Leninas ir troika su jais. Ima valdžią, totaliai.

Burzuazinis nacionalistas

Gal lengviau butu skelbti uzslaptintus kgbistu sarasus, nes kai i valdzia ateina konservai, Lietuvoje prasideda "pjautynes" ir nera dirbama valstybes ir zmoniu labui.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS