S. Zurabišvili: narystė ES atvertų galimybę Sakartvelui susigrąžinti okupuotas teritorijas | Diena.lt

S. ZURABIŠVILI: NARYSTĖ ES ATVERTŲ GALIMYBĘ SAKARTVELUI SUSIGRĄŽINTI OKUPUOTAS TERITORIJAS

Sakartvelo narystė Europos Sąjungoje (ES) atvertų galimybę susigrąžinti Rusijos okupuotas teritorijas, sako šalies prezidentė Salomė Zurabišvili.

„Visų pirma, noriu pasakyti, kad kiekvienas Sakartvelo gyventojas tikisi, kad pavyks sujungti mūsų teritorijas“, – ketvirtadienį transliuotoje LRT televizijos laidoje „Dienos tema“ sakė prezidentė.

„Vienas galimas kelias, kaip tai gali nutikti, yra būtent per Europos Sąjungos narystę, ir būtent to mes ir siekiame. Šios perspektyvos atvėrimas, šio kelio atvėrimas mūsų piliečiams leistų okupuotoje Abchazijoje įgyti ateities perspektyvą, jie galėtų suvokti, kad jų tapatybė, jų teisės ir taika bus išsaugota, tai visi tie dalykai, kurių akivaizdžiai Rusija nesugebėjo suteikti okupavusi“, – pridūrė S. Zurabišvili.

Sakartvelas, buvusi sovietinė šalis Kaukaze, jau daugelį metų siekia integruotis į ES, o šis procesas paspartėjo po 2008 metais įvykusio trumpo karo su Rusija.

Karas truko penkias dienas, po kurių Rusijos pajėgos buvo dislokuotos dviejuose separatistiniuose regionuose. Kremlius pripažino juos nepriklausomais po to, kai tarpininkaujant ES buvo paskelbtos paliaubos.

Laimėjusi šį trumpą karą, nusinešusį šimtus gyvybių, Rusija oficialiai nepriklausomomis valstybėmis pripažino Pietų Osetiją ir kitą nuo Sakartvelo atskilusią sritį Abchaziją, užsitikrindama šių abiejų teritorijų, kuriose Maskva turi dvi karines bazes, kontrolę.

Tbilisis ir Vakarai pasmerkė šį žingsnį kaip neteisėtą karinę okupaciją.

Sakartvelo prezidentė įsitikinusi, kad Briuselis suteiks jos šaliai kandidatės į ES statusą iki šių metų pabaigos.

Tačiau Sakartvelo vyriausybė po kelerius metus trukusios įtampos vis dažniau kaltinama slaptu bendradarbiavimu su Kremliumi.

Rašyti komentarą
Komentarai (15)

Ji ne

Prezidente o Prancuzu statytine marijonete

okupantai gal gruzinai?

ir ankstų olimpiados rytą būten gruzinai apšaudė gradais taikius gyventojus. Kaip buvo išsigimėlis sralinas taip ir jo tautiečiai.

Sūduvis

Tik mūsų proto bokštai sugeba kaip ne visas pasaulis GRUZIJĄ (DŽORDŽIJĄ) pavadinti niekam nežinomu SAKARTVELU, čigonus pavadinti ROMAIS, nors visam pasaulį žinoma GRUZIJA, ČIGONAS tai gal taip ir vadinkime o ne pravardžiuokime.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS