Šalies vadovai ragina politikus susitelkti dėl Ukrainos, stiprinti šalies gynybą | Diena.lt

ŠALIES VADOVAI RAGINA POLITIKUS SUSITELKTI DĖL UKRAINOS, STIPRINTI ŠALIES GYNYBĄ

Šalies vadovai parlamentui pradedant Seimo sesiją ragina politikus sutelkti dėl Ukrainos, stiprinti šalies gynybą, pasirūpinti ukrainiečiais karo pabėgėliais.

Prezidentas Gitanas Nausėda parlamentui susirinkus į pirmąjį sesijos posėdį sakė matantis dvi veiklos kryptis: pagalbą Ukrainai ir siekį stiprinti Lietuvos bei jos žmonių gerovę, atsparumą ir saugumą.

Ukrainietiškai sveikinimo kalbą pradėjusi I. Šimonytė sakė, kad šaliai kovojant su Rusijos agresija Lietuva turi būti Ukrainos balsu Europos sostinėse.

„Kiekvienas iš mūsų privalome ne maudytis Ukrainos didvyrių šlovės spinduliuose, ne ploti jiems iš savo gražių ir šviesių kabinetų, o keltis ir eiti, važiuoti ir skristi už juos. Kasdien iki pergalės mes turime būti jų atrama ir balsas viso civilizuoto pasaulio sostinėse“, – kalbėjo I. Šimonytė.

Kasdien iki pergalės mes turime būti jų atrama ir balsas viso civilizuoto pasaulio sostinėse.

„Noriu tikėti, kad rytoj Europos Vadovų Taryboje civilizuoto pasaulio lyderiai padarys viską, kad Ukrainai nesijaus palikta. Noriu tikėti, kad 27 Europos vadovų balsai rytoj bus vienas girdimas Ukrainos balsų choras, ne veblenantis apie ilgą kelią ir namų darbus o aiškiai siunčiantis žinią apie Ukrainos narystę ES, kad Lietuvos balsas jame skambės garsiausiai, kad Lietuvos rankos bus tos rankos, kurios atneš prie Europos vadovų stalo 28-ąją kėdę, kad nugalėjusi Mordorą tą kėdę užimtų Ukraina“, – kalbą baigė Vyriausybės vadovė.

Prezidentas G. Nausėda savo kalboje teigė, kad Lietuva privalo padėti ukrainiečiams ir tą daro tiek ginklais ir humanitarine pagalba, tiek diplomatinėmis priemonėmis tarptautinėje bendruomenėje.

„Mūsų pareiga – padėti ukrainiečiams. Jau dabar aktyviai remiame juos, imamės lyderystės, telkiame tarptautinę bendruomenę. Remiame ir ginklais, ir humanitarine pagalba. Taip pat privalome priimti ukrainiečius karo pabėgėlius ir jais pasirūpinti. Antra, turime dar daugiau padaryti, kurdami Lietuvos ir jos žmonių gerovę, atsparumą bei saugumą“, – sako kalboje sakė prezidentas.

Jis pažymėjo, kad reikia tiek didinti finansavimą gynybai, tiek pasirūpinti ir ekonominiu bei socialiniu šalies saugumu. Pasak G. Nausėdos, taip pat atskiro dėmesio nusipelno infliacija ir būtina priimti sprendimus, kurie sušvelnintų jos šoką pažeidžiamiausioms visuomenės grupėms.

Premjerė I. Šimonytė taip pat ragino parlamentarus pamiršti politinę priklausomybę, nes reikia susivienyti, dėl Ukrainos ir Lietuvos saugumo.

„Pamirškime, ar sėdime šios salės kairėje, ar dešinėje, ši sesija bus kitokia, nei vylėmės, kartu turėsime priimti daug skubių sprendimų, kad padėtumėm Ukrainai ir sustiprintumėm Lietuvos saugumą“, – ragino premjerė.

Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen pabrėžė, kad „šios kadencijos Seimui ir Vyriausybei teko susidurti su tokio masto krizėmis bei iššūkiais, kuriuos pranoksta tik Atkuriamojo Seimo sprendimai“.

„Todėl linkiu mums visiems bent iš dalies prilygti Lietuvos Nepriklausomos valstybės atkūrimo akto signatarų drąsai ir išminčiai. Tik nuo mūsų visų – valdančiųjų ir opozicijos – vienybės, susitelkimo, gebėjimo bendradarbiauti vardan Lietuvos ir jos žmonių gerovės priklauso, ar istorijos vertinimas bus ir mums palankus“, – kvietė Seimo pirmininkė.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

J

As pries kara ir tik uz taika bet girtis kad ginklais remia tai jau Lietuvai gresme kodel savo liezuviais stumiama Lietuva i pavoju

SUSIJUSIOS NAUJIENOS