Seimas imasi siūlymo liberalizuoti darbo santykius | Diena.lt

SEIMAS IMASI SIŪLYMO LIBERALIZUOTI DARBO SANTYKIUS

  • 2

Seimas antradienį priėmė svarstyti siūlymą liberalizuoti darbo santykius ir paprasčiau nutraukti darbo sutartį.

Darbo kodekso pataisų autorius Ekonomikos komiteto vadovas Remigijus Žemaitaitis sako, kas pataisos leistų įmonėms atsisakyti nelegalaus darbo, algų mokėjimo vokeliuose bei stabdytų emigracijos mastą, taip pat priartintų darbo santykių sąlygas valstybės tarnyboje ir versle.

Jis siūlo paprasčiau nutraukti terminuotas darbo sutartis su darbuotojais, kurie uždirba daugiau nei 1,5 vidutinio darbo užmokesčio (dabar - 3472 litai iki mokesčių) - tačiau tai daryti galėtų tik tie darbdaviai, kurie minimalią algą (1 tūkst. litų) moka mažiau kaip 10 proc. darbuotojų, o per pastaruosius 5 metus nebuvo nelegalaus darbo atvejų. 

Tokiems darbdavimas būtų galima sudaryti terminuotas sutartis net ir tada, kai darbas yra nuolatinis (dabar neleidžiama). Darbdavys ir darbuotojas galėtų suderėti dėl kitokios darbo dienos trukmės, tačiau ne ilgiau kaip 12 valandų per dieną, bei viršvalandinio darbo 2 dienas iš eilės ir metinės viršvalandžių trukmės.

Dabar viršvalandžiai paprastai draudžiami, darbdavys gali skirti juos tik išimtiniais atvejais, o maksimalus darbo laikas per 7 dienas neturi viršyti 48 val. Darbuotojo viršvalandžiai 2 dienas iš eilės neturi viršyti 4 val., o per metus - 120 val. 

Taip pat būtų taikomos paprastesnės atleidimo procedūros - turintieji ilgesnį nei 3 metų darbo stažą būtų atleidžiami, įspėjus prieš du mėnesius, o iki 3 metų - prieš mėnesį. Išeitinė kompensacija būtų 1 mėnesio (stažas - iki 3 metų), 2 mėnesių (nuo 3 iki 10 metų), 3 mėnesių (daugiau kaip 10 metų) darbo užmokesčio dydžio.

Dabar darbdavys gali nutraukti darbo sutartį, raštu įspėjęs darbuotoją prieš 2 mėnesius, o išskirtiniais atvejais - prieš 4 mėnesius.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

jo jo

reikia iteisint vergovine santvarka, tai tikrai stabdytu emigracija :))) o siaip tokiems siulytojams reiktu rimtos psichiatru ekspertizes...

Jo

Tikrai reikėtų liberalizuoti darbo santykius. Pirmų pirmiausia - leisti išlaikantiems (kitaip tariant, samdantiems) valdžią mokesčių mokėtojams patiems nuspręsti, kiek valdininkų mums reikia ir kokias algas jiems galime mokėti.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS