Seimas įsteigė apdovanojimą už parlamentarizmo ir valstybingumo puoselėjimą | Diena.lt

SEIMAS ĮSTEIGĖ APDOVANOJIMĄ UŽ PARLAMENTARIZMO IR VALSTYBINGUMO PUOSELĖJIMĄ

  • 6

Seimas įsteigė naują apdovanojimą – Aleksandro Stulginskio žvaigždę. Ji bus skiriama už parlamentarizmo, demokratijos ir valstybingumo idėjų puoselėjimą.

Šiuo apdovanojimu nutarta pagerbti Steigiamojo Seimo pirmininko, ėjusio prezidento pareigas, Aleksandro Stulginskio asmenybę.

Priimtas įstatymas numato, kad šis apdovanojimas bus teikiamas kasmet gegužės 15-ąją. Šią dieną 1920 metais Steigiamasis Seimas Lietuvos valstybę paskelbė Lietuvos Respublika.

Jį galės gauti Lietuvos ir užsienio piliečiai, juridiniai asmenys. Tačiau apdovanojimas negalės būti skiriamas pareigas einantiems prezidentui, Seimo ir Vyriausybės nariams, taip pat mirusiems asmenims, juridiniams asmenims, kurie likviduoti ar iškelta bankroto byla.

Pretendentus į A. Stulginskio žvaigždę atrinks speciali komisija.

Šį apdovanojimą pasiūlė buvęs Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis. Anot jo, apdovanojimas „padėtų atkreipti dėmesį į naudą ir laisvę, kurią mūsų visuomenei suteikia demokratinė valstybės valdymo forma ir galimas grėsmes jai“.

Seimas yra įsteigęs tris apdovanojimus: Laisvės premiją, Gabrielės Petkevičaitės-Bitės atminimo medalį „Tarnaukite Lietuvai“ ir apdovanojimą už indėlį atkuriant Lietuvos valstybės nepriklausomybę, Lietuvos valstybės ir parlamentarizmo tradicijų stiprinimą, veiklą visuomenės gerovei.

Šiemet Lietuva minėjo Steigiamojo Seimo ir Lietuvos Respublikos šimtmetį.

Rašyti komentarą
Komentarai (6)

Duokit

Tarybiniam carui draugui profesorui.juk jis tai kėlė tarybine socialistine Lietuva.

tai jau duolkit

arba Čikanofskajai arba Landzbergui.:D)

Geda

Kazka pries 40 metu mes jau mateme... Netoli mankurtai tenuejo, netoli....
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS