Seimas nesutinka, kad nuteistųjų darbu įkalinimo įstaigose augtų jų stažas | Diena.lt

SEIMAS NESUTINKA, KAD NUTEISTŲJŲ DARBU ĮKALINIMO ĮSTAIGOSE AUGTŲ JŲ STAŽAS

Seimas nesutinka, kad nuteistiesiems įkalinimo įstaigose dalyvaujant darbinėje veikloje, tai būtų įskaitoma į jų darbo stažą – Seimo nariai šią savaitę neleido Peticijų komisijai rengti pataisų dėl piliečio Viktoro Leonovo peticijos, siūlančios tokius pakeitimus.

Kai kurie parlamentarai svarsto, ar nuteistųjų darbą, už kurį jie gauna nedideles neapmokestinamas pajamas negalima laikyti išnaudojimu, kiti kėlė klausimą, kad padarius vieną išimtį, nuteistieji jų pareikalaus daugiau, o treti sako, kad turėdami didesnį darbo stažą nuteistieji gautų didesnes pensijas ir valstybei mažiau reikėtų išlaidauti pašalpoms ir kompensacijoms.

Už tai, kad esama tvarka būtų keičiama, balsavo 15 Seimo narių, kad pokyčiai nebūtų svarstomi – 64, o 27 susilaikė.

Pasak komisijos pirmininko konservatoriaus Edmundo Pupinio, bet kokio nuteistųjų darbo neįtraukti į jų stažą buvo siūloma atsižvelgus į Teisingumo bei Socialinės apsaugos ir darbo ministerijų motyvus.

Nusikalstamą veiką padarę asmenys neturi ir negali tikėtis, kad jų privatus gyvenimas, taip pat gyvenimas atliekant bausmę, bus lygiai toks pat, kaip ir asmenų, kurie nepažeidė įstatymo.

„Nusikalstamą veiką padarę asmenys neturi ir negali tikėtis, kad jų privatus gyvenimas, taip pat gyvenimas atliekant bausmę, bus lygiai toks pat, kaip ir asmenų, kurie nepažeidė įstatymo“, – Seimui teigė E. Pupinis.

Teisingumo ministrės Ewelinos Dobrowolskos teigimu, kai įkalinimo įstaigoje nuteistieji atlieka tam tikrus tvarkybos darbus, jiems atlyginama iš įkalinimo įstaigų biudžeto.

„Kai yra atskiros įmonės, kai į išorę išeinama dirbti, visi nuteistieji yra draudžiami visais draudimais, o taip pat, kas yra svarbu, ir privalomuoju sveikatos draudimu. Tai reiškia, yra įmanoma gauti tam tikrais atvejais ir sveikatos paslaugas, kai jų nesuteikia (įkalinimo įstaigos –  BNS) vidaus medicinos skyrius“, – sakė ministrė.

Tuo metu dalis parlamentarų siūlė nuteistiesiems taikant išimtį skatinti dirbti bet kokį darbą, kad atlikę bausmę gautų didesnę pensiją ir lengviau integruotųsi į visuomenę.

Demokratų frakcijos „Vardan Lietuvos“ narė Laima Nagienė siūlė užuot „klausimą uždarius“, apsvarstyti šią galimybę. Ji įsitikinusi, kad įstatyme būtų galima numatyti bent pensinį draudimą.

„Jeigu jis dirba, vadinasi, gauna pajamas, ir apmokestinti kažkokia dalimi tai, kas būtų įskaičiuojama į stažą, manau, nėra problemos. Tai galėtų būti išimtis. (...) Nekalbu apie tai, kad jis turi gauti pašalpą, ligos ar motinystės išmokas“, – tvirtino L. Nagienė. 

Pasak jos, nuteistieji tokiu būdu būtų skatinami dirbti, o „ne gulėti ir laukti, kol atneš valgyti“.

Tuo metu E. Pupinio teigimu, darbo stažą leidžiant kaupti ir atliekant bausmę, atsirastų ir kitų reikalavimų.

„Tada socialinio draudimo sistema reikalautų ir kitų privilegijų, kuriuos suteikia socialinio draudimo sistema, tai ir motinystės atostogos ir kiti dalykai (...) Tokių garantijų griežto režimo kolonijose negalime suteikti“, – svarstė jis.

Demokratų frakcijos „Vardan Lietuvos“ atstovas Linas Kukuraitis įspėjo, kad nuteistųjų darbas gali būti traktuojamas kaip išnaudojantis: „Ar tai nėra prievartinio darbo tam tikri elementai, nes vieniems darbas neskaitomas kaip darbas, nemokamas socialinis draudimas. Nes tai yra darbas, turbūt mes to nenuginčysime, ypač, jeigu už tai yra apmokama“.

L. Kukuraitis neatmeta, kad gali paruošti pataisas dėl darbo įkalinimo įstaigoje įtraukimo į stažą. Pasak jo, dėl pakeitimų apsispręs, gavęs daugiau informacijos, kiek nuteistųjų dirba išorėje su socialinėmis garantijomis, o kiek viduje – be jų, nors ir gauna atlygį ir kiek pasitelkiama pavieniams darbams.

Rašyti komentarą
Komentarai (10)

Anonimas

NES TADA UŽ KALĖTĄ LAIKĄ GAUS DIDELĘ PENSIJĄ....KADANGI DARBO STAŽAS PRIKLAUSYTŲ NUO KALINIMO LAIKO KURĮ PRELEGENTAS NE PATS PASIRENKA....

Vika

Atlieka bausme ir dar jam turės valstybė mokėti už stažą.Zmogus dirba sąžiningai ir gaus pensiją tokia pat kaip kalejimo kamstis.Visai su protais kažkas nedraugauja.

galvoju kad senei laikas

pereit nuo atostogu hotelio su all included prie savi Apsirupinimo.... kiek uzaugini, kiek pagamini, kiek parduodi tiek tavo... a tai gaunasi ka kalejime geriau nei laisveje kur PVM GPM PSD vezdu dubasina, kontrolieriai baudejai ir reketuotojai bandomis aplinkuj trainiojasi , aferistai elektrikai meldzia ir siukslininkai abonementininkai iki smierties smaugia ir is naudoja...
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS