Seimas patvirtino V. Gapšio atsistatydinimą | Diena.lt

SEIMAS PATVIRTINO V. GAPŠIO ATSISTATYDINIMĄ

  • 0

Seimas ketvirtadienį priėmė nutarimą, kuriuo iš pareigų atleido Seimo pirmąjį vicepirmininką "darbietį" Vytautą Gapšį.

Už jo atsistatydinimą balsavo 113 Seimo narių, septyni susilaikė.

Trečiadienį valdančiajai koalicijai priklausančios Darbo partijos taryba pritarė šios organizacijos lyderio V.Gapšio sprendimui trauktis iš pirmojo parlamento vicepirmininko pareigų ir sustabdyti vadovavimą partijai.

Atsistatydinti nutarė ir parlamento vadovas Vydas Gedvilas. Į šias pareigas "darbiečiai" siūlo Seimo narę L.Graužinienę. Jai laikinai patikėtas ir Darbo partijos vairas. Jeigu bus išrinkta Seimo vadove, L.Graužinienė ketina į pirmojo pavaduotojo pareigas teikti V.Gedvilo kandidatūrą.

Seime svarstant jo atsistatydinimo klausimą savo pasisakyme V.Gapšys dėkojo Seimui už galimybę eiti šias pareigas bei bendrą darbą.

"Seimo darbas buvo stabilus ir visiems jums už tai dėkoju. Gyvenimas tęsiasi, politiniai sprendimai yra politiniai sprendimai", - sakė "darbietis".

"Mes beveik metus su Vytautu dirbome, dirbome pakankamai gražiai, darniai, jokių priekaištų aš jam neturiu, jis puikiausiai atliko savo pareigas, bet jei žmogus šiandien turi tokį norą ir yra tam tikros aplinkybės, jis tą norą šiandien nori įgyvendinti", - sakė parlamento vadovas V.Gedvilas.

Konservatoriaus Kęstučio Masiulio paklaustas, ar nebuvo klaida skirti Seimo pirmininko pirmuoju pavaduotoju baudžiamojoje byloje tuomet jau kaltinamuoju buvusį V.Gapšį, V.Gedvilas atsakė klaidos nematantis.

"Nemanau, kad tai buvo klaida, galioja nekaltumo prezumpcija, kol nėra galutinio teismo sprendimo, negalime žmogaus nuteisti", - sakė V.Gedvilas.

Konservatorių frakcijos seniūno pirmasis pavaduotojas Jurgis Razma savo pasisakyme tvirtino, jog V.Gapšio pasitraukimo tikroji priežastis yra baimė būti atstatydintam balsuojant dėl nepasitikėjimo.

"Kai buvo formuojama Seimo kadencijos pradžioj Seimo vadovybė, mes jau tada sakėm, kad vakarietiškos demokratijos šalyje neturėtų  būti Seimo vadovybėje įtariamųjų, o juo labiau apkaltinamojo nuosprendžio baudžiamojoj byloj sulaukusių asmenų. Jeigu mūsų balsas tuomet būtų išgirstas, jei socialdemokratai tuomet būtų labiau paisę moralios politikos principų, šiandien mes neturėtumėm tų problemų, bereikalingo svarstymo, kuris šiaip jau neatsirado dėl V.Gapšio susipratimo ir jo pareiškimų", - kalbėjo J.Razma.

"Pirmas dalykas, šiandien turėjo būti mūsų inicijuota su Liberalų sąjūdžiu interpeliacija. Tai šitas faktas, žinojimas, kad socialdemokratai taip pat krypsta į interpeliacijos palaikymą, ir lėmė tariamą V.Gapšio principingumą, iš tikrųjų nenorint čia tapti pralaimėtoju, atstatydintu per interpeliaciją, patogiau yra būti pasitraukusiam savo pareiškimo pagrindu", - sakė konservatorius, pridūręs, kad esama situacija "vis tiek geriau, nei būtų likę, kai buvę".

Seimas ketvirtadienį turėjo balsuoti dėl opozicijos pareikšto nepasitikėjimo V.Gapšiu, tačiau šį klausimą pakeitė jo atsistatydinimas.

Nepasitikėjimą V.Gapšiu buvo pareiškę 44 Seimo nariai - opozicinių Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų bei Liberalų sąjūdžio frakcijų atstovai, taip pat keli opozicinės "Drąsos kelio" partijos bei Mišrios Seimo narių grupės nariai.

Opozicija nepasitikėjimą V.Gapšiu motyvavo Vilniaus apygardos teismo priimtu apkaltinamuoju nuosprendžiu. V.Gapšys Darbo partijos "juodosios" buhalterijos byloje pripažintas kaltu dėl sukčiavimo ir apgaulingos buhalterinės apskaitos tvarkymo. Vilniaus apygardos teismas jam skyrė 35 tūkst. 750 litų baudą. Nuosprendis yra neįsiteisėjęs, nes apskųstas apeliacine tvarka.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS