Seimas pritarė siūlymui rinkimų kartelę nuleisti iki 3 proc. | Diena.lt

SEIMAS PRITARĖ SIŪLYMUI RINKIMŲ KARTELĘ NULEISTI IKI 3 PROC.

  • 11

Seimas ketvirtadienį balsuodamas dėl žemesnės kartelės parlamento rinkimams pritarė valdančiųjų siūlymui ją mažinti iki 3 proc. partijoms ir 5 proc. koalicijoms.

Už tokį „valstiečių“ vadovo Ramūno Karbauskio ir Centro partijos vadovo Naglio Puteikio pasiūlymą ketvirtadienį per priėmimą balsavo 62 Seimo nariai, 44 buvo prieš, penki parlamentarai susilaikė.

Po šio balsavimo konservatorius Jurgis Razma frakcijos vardu paprašė pertraukos. Klausimas atidėtas kitam posėdžiui – dar liko balsuoti dėl viso įstatymo projekto pataisos priėmimo.

Pasiūlymą pristatęs N. Puteikis teigė, kad „demokratiškos šalys sąmoningai sumažina kartelę, kai nori, kad kuo didesnė gyventojų dalis turėtų savo atstovus Seime“.

„Margesniam parlamente yra aukštesnė demokratijos kokybė“, – aiškino parlamentaras.

Seimo Valstybės valdymo ir savivaldybių komitetas, anksčiau nepritaręs tokiam pasiūlymui ir teikęs 4 proc. kartelės variantą, pakeitė nuomonę.

Komiteto posėdyje trečiadienį šešiais balsais prieš du pritarta R. Karbauskio ir N. Puteikio pasiūlymui. Tuo tarpu dviem savaitėmis anksčiau jam nepritarta, už buvus 3 komiteto nariams, o keturiems parėmus pradiniame projekte įrašytą 4 proc. kartelės variantą.

„Chaosas, negebėjimas susitari, neadekvatūs sprendimai jau tapo šito Seimo apibūdinimu. Jei mes norime kitame Seime dar daugiau atsitiktinių žmonių, pritarkime siūlymui. Aš noriu priminti, kad vos prieš kelias savaites komitetas nepritarė kartelės sumažinimui iki 3 procentų“, – prieš 3 proc. siūlymą kalbėjo opozicinių liberalų atstovė Viktorija Čmilytė-Nielsen.

Pirminiame pataisų projekte siūlyta, kad politinės partijos dalyvautų mandatų dalybose daugiamandatėje apygardoje pasiekusios 4 proc., o koalicijos – 6 proc. ribą. tokiam pataisų variantų paramą yra išsakiusi ir Prezidentūra.

Šiuo metu rinkimų kartelė siekia 5 proc. partijoms ir 7 proc. koaliciniams sąrašams.

Pataisą dėl žemesnės kartelės inicijavo liberalas Simonas Gentvilas, ją argumentavęs siekiu suvienodinti Seimo ir savivaldos rinkimų reguliavimą. Savivaldos rinkimams šiuo metu yra nustatytas 4 proc. ir 6 poc. rinkimų barjeras.

Rašyti komentarą
Komentarai (11)

D

Nu nax jau visai,sakiau kad visai balsuot neisiu,bet dabar tikrai eisu kad tas pyzdeikis ir kabafosas nepapultu,nu jau visai zmonis uz nieka laiko gelbedami savo degancias siknas.

ALGIS

IŠGAMŲ IRŠVA. , ŽIŪRI KAIP SAVO PRIEIGĄ PRIE LOVIO PALENGVINTI

Taigal

Kam iš viso tie rinkimai - lai eina visi,.kas nori.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS