Interpeliaciją atlaikęs K. Navickas: ministras negali viso darbo laiko skirti susitikimams | Diena.lt

INTERPELIACIJĄ ATLAIKĘS K. NAVICKAS: MINISTRAS NEGALI VISO DARBO LAIKO SKIRTI SUSITIKIMAMS

Interpeliaciją trečiadienį atlaikęs žemės ūkio ministras Kęstutis Navickas atmeta priekaištus dėl per mažo dėmesio ūkininkams, anot jo, su žemdirbių atstovais jis susitinka reguliariai.

„Bendravimo, dėmesio niekada nėra per daug, ne baigtinis apibrėžimas. Mes bendraujame daug, intensyviai, kartą per mėnesį susitinkame vadinamoje kolegijoje, neformaliuose dalykuose, pats lankausi ūkiuose, važiuoju į  renginius. Bendravimo yra, kiek galiu, nes ministras negali taip organizuoti savo darbo, kad būtų tik susitikimai su socialiniais partneriais“, – trečiadienį po balsavimo dėl interpeliacijos žurnalistams sakė K. Navickas.

Jis taip pat sakė jautęs koalicijos partnerių palaikymą, priešingu atveju, pasak K. Navicko, „yra kitų būdų ministrui išeiti, atsistatydinti, tam interpeliacijos nereikia“.

„Palaikymas buvo ir buvo labiau keistas vakarykštis prašymas paimti pertrauką, nes sunkiai prisimenu tokį atvejį, kad būtų interpeliacijos procesas, kuris labai aiškiai reglamentuotas, su pertraukomis kaip koks įstatymo priėmimas“, – kalbėjo K. Navickas.

Palaikymas buvo ir buvo labiau keistas vakarykštis prašymas paimti pertrauką, nes sunkiai prisimenu tokį atvejį, kad būtų interpeliacijos procesas, kuris labai aiškiai reglamentuotas, su pertraukomis kaip koks įstatymo priėmimas.

Žemdirbių bendruomenė pelnytai reiškė pretenzijas

Premjerė Ingrida Šimonytė žurnalistams teigė, kad žemdirbių bendruomenė pelnytai reiškė pretenzijas, tačiau dabar, pasak jos, ministras bendrauja su jomis nepalyginamai daugiau negu anksčiau, o priekaištų sulaukia mažiau.

„Buvo (pelnytai reikštos pretenzijos – BNS). Bet per tą laiką, kiek mes tuos priekaištus nagrinėjome, buvo nemažai ir pokyčių“, – trečiadienį po balsavimo Seime žurnalistams teigė premjerė.

„Pati taip pat susitinku su tomis organizacijomis ir žinau, kad ir ministras bendrauja su jomis nepalyginamai daugiau ir priekaištų yra nepalyginamai mažiau. Tai, kad kai kurios organizacijos nesugebėjo priimti sprendimo arba nenorėjo, ar negalėjo jo priimti dėl to, kad pritarė šiai interpeliacijai, tą geriausiai ir parodo“, – kalbėjo I. Šimonytė.

Ji pabrėžė, kad visi jos vadovaujamos Vyriausybės ministrai stengiasi į pastabas reaguoti – kažkam geriau sekasi, o kažkam prasčiau. 

Paklausta, kaip vertina opozicijos pareiškimus, kad ji nebemato galimybių dirbti su šiuo ministru, I. Šimonytė atsakė: „Kai nenori matyti, tai gal ir nematai, bet jeigu norėtų matyti, tai ir matytų“.  

I. Šimonytė, be kita ko, piktinosi opozicijos elgesiu per balsavimus dėl K. Navicko: „Jeigu buvo toks svarbus klausimas, opozicijai nereikėjo imti pertraukų (antradienį – BNS). Buvo organizuotas balsavimas, reikėjo ateiti į balsavimą“.

Žemės ūkio ministras K. Navickas trečiadienį atlaikė opozicijos surengtą interpeliaciją Seime ir išsaugojo pareigas. Seimas 64 balsais „už“ pritarė jo atsakymams į opozicijos pateiktus klausimus. Opozicija nenumatytame posėdyje protestuodama nedalyvavo.

Dėl balsavimo trečiadienį buvo sušauktas nenumatytas Seimo posėdis, mat antradienį opozicinės Demokratų frakcijos „Vardan Lietuvos“ siūlymu per interpeliacijos procedūrą padaryta pertrauka iki kito posėdžio.

Opozicija tikėjosi, kad balsavimas vyks ketvirtadienį per eilinį posėdį, tačiau valdantieji sušaukė nenumatytą, apie tai buvo pranešta antradienį vakare po plenarinio posėdžio.

„Naktiniai sprendimai, kaip ir tolesnis K. Navicko darbas ministro poste, veda į niekur, todėl opozicija tokiuose žaidimuose nedalyvaus“, – opozicinės Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ frakcijos paskelbtame pranešime sakė Kęstutis Mažeika.

Antradienį atsakydamas į opozicijos inicijuotą interpeliaciją ministras vardijo padarytus darbus ir tvirtino ketinąs juos tęsti.

„Lietuvos žemės ūkis yra teisingame ir ambicingame permainų kelyje, turėčiau tęsti pradėtus darbus, kurie yra aktualūs visai ūkininkų bendruomenei bei visuomenei“, – Seimui pateiktuose atsakymuose sakė K. Navickas.

Jis pabrėžė, kad šiuo metu vyksta vieno reikšmingiausių žemės ūkio dokumentų – Lietuvos žemės ūkio ir kaimo plėtros 2023–2027 metų strateginio plano – rengimo ir derinimo procesas.

Interpeliaciją K. Navickui inicijavo opozicinė Demokratų frakcija „Vardan Lietuvos“, surinkusi 56 parlamentarų parašus. Ją parėmė ir „valstiečiai“, socialdemokratai, „darbiečiai“, Lietuvos regionų frakcijos atstovai.

Opozicijos teigimu, K. Navickas nereaguoja ne tik į jos išsakytas pastabas, bet ir kitų raginimus bendrauti ir bendradarbiauti, sprendžiant aktualius klausimus, neįsiklauso į žemdirbių ir ūkininkų organizacijų, mokslininkų, savivaldos atstovų argumentus, tuo metu problemos žemės ūkyje tik kaupiasi.

Taip pat nurodyti galimi K. Navicko viešųjų ir privačių interesų painiojimo atvejai.

Tai buvo antroji interpeliacija, inicijuojama šios Vyriausybės nariui. Praėjusių metų pabaigoje dėl Lietuvos pasirinktos COVID-19 pandemijos valdymo strategijos jos buvo sulaukęs sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys, tačiau ir šis bandymas buvo nesėkmingas.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Nieko sau ...

64 balsai pritarė ir nevykėlis vėl gali ministrauti ? Jūs rimtai ? Iš 141 seimo nario ! Net pusės nebuvo ? ! Ši seimo dauguma su Šimonytės vyriausybe - pati blogiausia nuo Nepriklausomybės 1991 m ...

Klpd.

Net neabejojau kad taip bus:D) Ką tie dabartiniai valdžiažmogiai gali? Net sudo ant sakiu nepajėgia išmest:D) Taip ir smirdi seimas per visą Lietuvą...Jau šitas veikėjas koks niekam tikęs tai žodžių trūksta...Bet va, remiamas konservatorių, o tai jau liest - tabu:D) Perėjūnas korumpuotas kokių reta

SUSIJUSIOS NAUJIENOS