Seimas uždraudė pranešti savižudybės būdą | Diena.lt

SEIMAS UŽDRAUDĖ PRANEŠTI SAVIŽUDYBĖS BŪDĄ

Seimas pakeitė viešosios informacijos rengėjų pranešimų apie savižudybes taisykles: uždraudė skelbti priemones ir būdus.

Antradienį Seimas priėmė Visuomenės informavimo įstatymo pataisas, kad pranešant apie savižudybes ar bandymus nusižudyti negalima skelbti savižudybės ar bandymo nusižudyti motyvų, priemonių ir būdų.

Pataisos taip pat neleidžia traktuoti savižudybės kaip tinkamo kokios nors problemos sprendimo būdo ar kaip savaime suprantamo, kasdienio fakto, vartoti savižudybes romantizuojančių apibūdinimų.

„Valstiečio“ Roberto Šarknicko inicijuotos pataisos priimtos už balsavus 75, prieš – 9, susilaikius 23 Seimo nariams. Įstatymo pakeitimai įsigalios pasirašius prezidentei.

Visuomenės informavimo įstatyme iki šiol numatyta, kad viešosios informacijos rengėjai privalo saugoti ir gerbti žmogaus teisę į privatumą mirties ar ligos atveju, neminėti asmens duomenų skelbdami žinias apie savižudybes ar bandymus nusižudyti, o savižudybės vaizdavimo taisykles nustato Visuomenės informavimo etikos kodeksas.

Pagal kodeksą, savižudybės ar mėginimo nusižudyti būdo negalima minėti antraštėse, jokiame turinyje negalima skelbti savižudybės ar mėginimo nusižudyti būdo detalių, tačiau nėra bendro draudimo iš viso nurodyti savižudybės būdą.

R. Šarknickas sako pataisas pateikęs, nes žiniasklaida „dažnai eskaluoja konkretaus asmens savižudybės tema, teikia straipsnių atnaujinimus naujomis detalėmis ir kt., taip pat nevengia talpinti tokios informacijos pirmuose puslapiuose ar informacinių portalų viršuje, tokiu būdu galimai skatinant pažeidžiamus asmenis imituoti aprašytųjų atvejų elgesį“.

Gairės: savižudybės, savižudybės būdas, viešinimas, pagalbos tel
Rašyti komentarą
Komentarai (2)

...

Juodieji psich.grifai nerimsta, vis kranksi ir kranksi, apie save primena... jau mokyklose 'Romeo ir Džiuljeta' uždrausta?..

Gintaras Raulinaitis

GERBIAMIEJI SEIMO NARIAI, UŽDRAUSKITE GI PAGALIAU MĖGINUSIUS NUSIŽUDYTI - DRASTIŠKAI, NIEKO NEIŠSIAIŠKINUS, GULDYTI Į PSICHONEUROLOGINES LIGONINES. NES TAI YRA GRUBUS ŽMOGAUS NUŽEMINIMAS IR JO TEISIŲ PANIEKINIMAS.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS