Seime derinama pataisa dėl R. Pakso: leisti kandidatuoti praėjus 10 metų po apkaltos | Diena.lt

SEIME DERINAMA PATAISA DĖL R. PAKSO: LEISTI KANDIDATUOTI PRAĖJUS 10 METŲ PO APKALTOS

Seimo Ateities komitetas siūlo Konstitucijos pataisos formuluotę dėl kandidatavimo po apkaltos – tai būtų leidžiama praėjus dešimties metų terminui.

Ateities komiteto vadovas, Liberalų sąjūdžio frakcijos atstovas Raimundas Lopata sako, kad dėl siūlymo įgyvendinti Europos Žmogaus Teisių Teismo (EŽTT) sprendimą rastas skirtingų politinių jėgų atstovų konsensusas.

Siūloma įtvirtinti, kad per apkaltą pašalintas asmuo kitas Konstitucijoje nurodytas pareigas, kurių ėjimo pradžia yra susieta su Konstitucijoje numatytos priesaikos davimu, galėtų nuo apkaltos praėjus ne mažiau kaip dešimčiai metų.

Daugiau jokių papildomų sąlygų nesiūloma kelti.

„Lietuvai jau dešimt metų nevykdant EŽTT sprendimo R. Pakso byloje, Ateities komitetui, veikiančiam kaip politinio lygmens diskusijų platformai, pavyko sutelkti frakcijų atstovus ir rasti konsensusą dėl EŽTT sprendimą įgyvendinančių Konstitucijos pataisų, kurios galėtų turėti politinį palaikymą Seime“, – R. Lopata cituojamas pranešime.

Lietuvai jau dešimt metų nevykdant EŽTT sprendimo R. Pakso byloje.

Europos Žmogaus Teisių Teismas 2011 metais konstatavo, kad dabartinis draudimas iki gyvos galvos dalyvauti Seimo rinkimuose iš prezidento pareigų atstatydintam R. Paksui yra neproporcingas.

Niekaip nepriimant Konstitucijos pataisų, kurios R. Paksui atvertų kelią į rinkimus, Strasbūro teismo sprendimų vykdymą prižiūrintis Europos Tarybos Ministrų Komitetas Lietuvai pritaikė vadinamąją sustiprintos priežiūros procedūrą.

R. Paksas iš prezidento pareigų buvo pašalintas 2004 metais, nuo tada jis negali būti renkamas šalies vadovu ir Seimo nariu.

Konstitucinis Teismas pripažino, kad R. Paksas sulaužė priesaiką ir šiurkščiai pažeidė Konstituciją, kai išimties tvarka savo finansiniam rėmėjui Jurijui Borisovui suteikė Lietuvos pilietybę.

Teismas yra išaiškinęs, kad per apkaltą posto netekęs asmuo iki gyvos galvos negali eiti pareigų, kurioms reikalinga konstitucinė priesaika. Anot jo, norint pakeisti šią nuostatą, būtina taisyti Konstituciją.

Rašyti komentarą
Komentarai (5)

Ko taip bijot

Kodėl komentatoriai taip rėkia ant jo,jei jo nieks niekur nerinks.Tokiems siūlau pažiūrėti filmą pilotas yuotubėj,ir bus ramu,pamatysite savo tiesą.

Daug ko jis nori

Niekas už jį nebalsuos ir niekur nerinks

Komedijos...

Ponuliui Paksui..butina gydytoju prieziura,jis tiesiog serga Prezidento sindromu. Palyk ta politika ir gyvenk saugiai ir ramiai....nu,kam tos komedijos,,,,gal nori, prijungti Lietuva prie RusbaltarusLietuvarus.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS