Seime diskusija dėl moterų pavardžių rašymo su galūne -a perkeliama į kitą savaitę | Diena.lt

SEIME DISKUSIJA DĖL MOTERŲ PAVARDŽIŲ RAŠYMO SU GALŪNE -A PERKELIAMA Į KITĄ SAVAITĘ

  • 22

Įstatymo pataisa dėl moterų pavardžių rašymo šią savaitę nebus svarstoma, nutarta jos pateikimo procedūrą perkelti į pratęstą pavasario sesiją.

„Beveik visus pateikimus iškeliame į kitą antradienį, dėl to buvo galimybė šiek tiek patrumpinti šios savaitės darbotvarkes“, – antradienį per seniūnų sueigą sakė pirmasis Seimo pirmininkės pavaduotojas Jurgis Razma.

Seimas planuoja pavasario sesiją pratęsti iki liepos 4 dienos.

Antradienį Laisvės frakcijos narė Ieva Pakarklytė turėjo pateikti savo siūlymą dokumentuose moterų pavardes rašyti su galūne -a.

Beveik visus pateikimus iškeliame į kitą antradienį, dėl to buvo galimybė šiek tiek patrumpinti šios savaitės darbotvarkes.

Asmens vardo ir pavardės rašymo dokumentuose įstatyme siūloma numatyti, kad „sutuoktinio kitam sutuoktiniui ar tėvų arba vieno iš tėvų vaikui suteikta pavardė rašoma Lietuvos Respublikos piliečio asmens tapatybę patvirtinančiuose dokumentuose ir civilinės būklės aktų įrašuose lietuviškais rašmenimis ir atsižvelgiant į pavardės formos skirtumus pagal lytį, išskyrus (...) kai norima suteikti moterišką pavardę su galūne -a ar -ia, daromą iš vyriškos pavardės, turinčios galūnę -a ar -ia.“

Šiuo metu moterų pavardžių darymo tvarką nustato Valstybinė lietuvių kalbos komisija (VLKK) savo nutarimu.

Jame numatyta, kad moterų pavardės daromos iš pamatinės vyriškos pavardės su priesagomis -aitė, -ytė, -utė, -(i)ūtė, taip pat -ienė ir -(i)uvienė, o tais atvejais, kai norima turėti pavardės formą, kuri nenurodytų šeiminės padėties, pavardė iš vyriškos pavardės formos gali būti daroma su galūne -ė.

Priėmus Laisvės frakcijos narės siūlymą, dalies moterų pavardžių rašybą reglamentuotų įstatymas, o dalies – VLKK nutarimas.

VLKK pirmininkės Violetos Meiliūnaitės teigimu, moterų pavardžių darybos išimčių reglamentavimas skirtinguose teisės aktuose būtų nedarnios teisėkūros pavyzdys.

Rašyti komentarą
Komentarai (22)

Patarimas

Leiskit kvailom moterims tureti karvių vardus. Jos to nusipelnė.

Pilietiškas

Taip Lietuvoje gerai gyvename, kad seime ir vyriaysybėje terūpi kaip rašyti moterų pavardes! Tiksliau, kaip greičiau lietuvių kalbą paversti niekine! O da svarbi tema partnerystė, gyvenimo įgūdžių pamokos mokyklose - eilinių piliečių gyvenimo gerovė nerūpi: tegul sukasi kaip išmano pensininkai, mokytojai, gydytojai ir visi kiti! Svarbu, kad gali pasirašyti su w,q dobrawokskajos visokios, o dabar dar ir moterų pavardes suvienodins su vyrais! Kam tos lietuvių kalbis taisyklės, kai premjerė rūpinasi tik mažumomis!

//////;

Durniu laivas / pagal Vytauta Petkeviciu/
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS