Valdantiesiems nepavyko nuleisti rinkimų kartelės: opozicija sugriovė kvorumą | Diena.lt

VALDANTIESIEMS NEPAVYKO NULEISTI RINKIMŲ KARTELĖS: OPOZICIJA SUGRIOVĖ KVORUMĄ

Valdantiesiems nepavyko nuleisti Seimo rinkimų kartelės iki 3 procentų, opozicijai sugriovus kvorumą.

Už Seimo rinkimų pataisą, kad mandatų dalybose dalyvautų 3 proc. rinkėjų balsų surinkusios partijos, ketvirtadienį balsavo 63 Seimo nariai.

Įstatymo priėmimui reikia, kad balsavimui registruotųsi ne mažiau kaip pusė parlamentarų, t. y. 71 Seimo narys.

Opozicijos atstovai nedalyvavo balsavime.

Už pataisą kalbėjęs Seimo narių Mišrios grupės narys Povilas Urbšys pripažino, kad „įstatymo pakeitimas inicijuotas iš politinio išskaičiavimo ir demokratija naudojama kaip figos lapelis“, tačiau teigė, jog mažesnė kartelė lemtų didesnį žmonių atstovavimą.

„Jei mes kalbam apie atsinaujinimą politinių partijų, reikalingas tas skversvėjis, galbūt jis ir mane išpūs iš Seimo, bet atsinaujinimo akstinas bus jums, tradicinėms partijoms, ir jūs padarysite viską, kad mobilizuotumėte savo rinkėją ir laimėtumėte rinkimus“, – sakė P. Urbšys.

Konservatorius Mykolas Majauskas teigė, kad „sumažinus kartelę Seimas virs Babelio bokštu, kuriame susikalbėti bus neįmanoma“.

„Mažindamas kartelę Seimas tik didins valstybės statytojų nesusikalbėjimą ir norėdami statyti valstybę neturėtume eiti tuo keliu“, – pažymėjo Seimo narys.

„Mes tikrai nevirsim Babelio bokštu, dėl to galit nepergyvent. Mano mažumos Vyriausybė sugebėjo net su jūsų partija sutarti“, – konservatoriui replikavo Socialdemokratų darbo partijos vadovas Gediminas Kirkilas.

„Siūlau išeiti iš mūsų provincijos ir pažvelgti į Europą, iš 27 šalių ES, nežinau, kur Jungtinę Karalystę priskaičiuot, tik devynios turi penkis procentus, o dar aukštesnį procentą turi šalys už ES ribų. Tokios demokratiškos šalys, kurios galėtų būti mums pavyzdžiu, Nyderlandai, Portugalija, išvis neturi barjero. Pasižvalgę po Europą pamatytume, kad ten paveikslas visiškai kitoks“, – kalbėjo G. Kirkilas.

Seime anksčiau paskutinėje įstatymo priėmimo stadijoje valdančiųjų balsais buvo pritarta „valstiečių“ vadovo Ramūno Karbauskio ir Centro partijos vadovo Naglio Puteikio siūlymui kartelę nuleisti iki 3 proc. partijoms ir 5 proc. koalicijoms.

Pirminiame pataisų projekte siūlyta, kad politinės partijos dalyvautų mandatų dalybose daugiamandatėje apygardoje pasiekusios 4 proc., o koalicijos – 6 proc. ribą. Tokiam pataisų variantui paramą buvo išsakiusi ir Prezidentūra.

Šiuo metu rinkimų kartelė siekia 5 proc. partijoms ir 7 proc. koaliciniams sąrašams.

Pataisą dėl žemesnės kartelės inicijavo liberalas Simonas Gentvilas, ją argumentavęs siekiu suvienodinti Seimo ir savivaldos rinkimų reguliavimą. Savivaldos rinkimams šiuo metu yra nustatytas 4 proc. ir 6 poc. rinkimų barjeras.

Rašyti komentarą
Komentarai (16)

Povilas

Tik vinu balsu laimejo,tai kur tas sugriovimas.Antrašte nevykus.

Jadzė

Na ką ir troliai gavo progą pasireikšti, vargšelių komentarai. Nereikia keisti įstatymo, jeigu Lietuvos žmonės ir toliau manys, kad R. Karbauskis, A. Guoga. V. Uspaskich ir t. t.yra Lietuvos gerovės kūrėjai, tai ir nubalsuos, ko čia Gandriniai stresuoja.

...

Ach, 'konservams' šikna užsidegė, jie vėl pradėjo mums ant ausų makaronus kabint: "prisirinks visokių titovų". TIK - mokėkim skaičiuot, GALVOTI pradėkim: šiuo metu Lietuvoje yra 24 (!!!) 'partijos', o žinant kad Lietuvoj tos 'gaujos' neturi pagarbos (o mes VIS VIEN priversti rinktis), tai - vidutiniškai kiekviena iš jų gautų kažkur po 4% balsų, o to nepakanka rinkimų barjero įveikt, ir VISUS tuos balsus UZURPUOJA nugalėtojai. O tuo pačiu žinom kad 'konservai' VIS DAR turi ištikimą 'berečių' būrelį (kokius10%), o tai REIŠKIA kad nieko nekeitus jie taptų ABSOLIUČIAIS nugalėtojais, jie VĖL rėktų ESĄ 'TRIUŠKINANČIAI laimėjo". Na, jei tą kartelę dabar būtų pavykę sumažint, tai juk AIŠKU kad tą barjerą dar kelios 'partijos' įveiktų, ir joms kiek atitektų tų 'pavogtų' balsų, ir JAU Seime atsirastų opozicija 'konservams'... žinant kad tos 'beretėlės' spėriai išmiršta, dar kitiems rinkimams 'konservai' be ateities; jiems DABAR reikia triuškinančiai lainėt ir... matyt, išvis atšauktų rinkimus.:/
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS