Seime – idėja vietoj išankstinės pensijos mokėti nedarbo išmoką | Diena.lt

SEIME – IDĖJA VIETOJ IŠANKSTINĖS PENSIJOS MOKĖTI NEDARBO IŠMOKĄ

Kai kurie Seimo nariai siūlo nebemokėti išankstinės pensijos. Vietoj jos siūloma mokėti nedarbo išmokas – tam pritaria ir „Sodra“. Seimo Socialinių reikalų ir darbo komitetas per mėnesį ketina apsispręsti, kuriuo keliu bus einama.

Tokį sprendimą komitetas šią savaitę priėmė įstrigęs svarstymuose, ar žmonės, turintys 40 metų būtinąjį darbo stažą ir iki pensijos jiems likus keleriems metams, galėtų išeiti į išankstinę pensiją, o vėliau gautų nesumažintą senatvės pensiją.

Tokios pataisos Iniciatorius Algimantas Dubrava sako, kad daug metų dirbę žmonės dabar prilyginami dirbusiems trumpiau: „Kodėl didinam pensijas tiems, kurių stažas 15 metų, mažas pensijas gaunantiems jas didiname visų sąskaita?“

Socialinės apsaugos ir darbo viceministrės Eglės Radišauskienės teigimu, ministerija tokiai išimčiai pritaria.

„Tų žmonių svarus indėlis socialinio draudimo sistemoje, jie ilgai mokėjo mokesčius“, – komiteto posėdyje šią savaitę sakė E. Radišauskienė. Jos teigimu, tokių pensijų gavėjų nebūtų daug, apie 260.

Viceministrė taip pat pabrėžė, kad po 2026 metų, kai į pensiją bus galima išeiti tik sulaukus 65 metų, būtinasis darbo stažas paaugtų iki 45 metų.

Pasak jos, panaši sistema galioja Vokietijoje, Portugalijoje, Italijoje, Rumunijoje, Liuksemburge, Estijoje. kur į išankstinę pensiją galima išeiti turint 45 metų darbo stažą.

Lietuvoje dabar išankstinę pensiją galima gauti, jei iki pensijos lieka penkeri metai, žmogus yra sukaupęs būtinąjį stažą ir neturi kitų pajamų, tačiau kas mėnesį jo būsima pensija mažėja 0,4 proc. – tai reiškia, kad sulaukęs pensinio amžiaus žmogus gauna gerokai mažesnę išmoką.

E. Radišauskienė sutinka, kad 0,4 proc. yra per daug ir sako, kad tokią tvarką reikėtų naikinti ir tokiems žmonėms mokėti nedarbo išmoką – tokiu būdu jie mokės mokesčius ir taip šiek tiek pasididins pensiją.

Tuo metu komiteto pirmininkė Rimantė Šalaševičiūtė pastebėjo, kad žmonės, gaudami nedarbo išmokas, praras lengvatas, taikomas tik pensininkams.

Socialdemokratas Algirdas Sysas pareiškė, kad plėsdami išankstinių pensijų gavėjų ratą, parlamentarai atidarys Pandoros skrynią; „Prisiminkime valstybines pensijas daugiavaikėms motinoms, buvo skiriamos, kai užaugino 10 vaikų, dabar jau užtenka penkių“.

A. Sysas pabrėžė, kad dėl koronaviruso krizės darbo netekę vyresni žmonės irgi rinksis išankstines pensijas – jas norės gauti mažai uždirbantieji. 

„Sodra“ siūlo priešpensinio amžiaus žmonėms, kurie neteks darbo iki pensijos likus trejiems metams ar mažiau, iki devynių mėnesių mokėti nedarbo išmoką, o vėliau tęsti ją, kintamą išmokos dalį sumažinus 50 proc. Šis laikotarpis būtų įskaičiuojamas į stažą ir dėl to didėtų būsima senatvės pensija.

„Sodra“ taip pat pastebi, kad nedarbo išmokos paskutinius dvejus metus prieš pensiją būtų apie 13 proc. mažesnės nei išankstinė pensija.

Išankstinės pensijos – vidutiniškai ši pensija siekia 280 eurų – mokamos nuo 2004 metų liepos. Dabar jas gauna apie 5,7 tūkst. žmonių, o jų vidutinis darbo stažas siekia 35,9 metų.

Rašyti komentarą
Komentarai (7)

Tie

sumauti marksistai ir toliau p... isa protą, įdiotai, 30m sėdi ir žiūri kaip tik žmones smaugt, gaukit k.... urvos minimalkę, tada blūdykit, įdiotai...

kgb žiurkės

čia paprasčiausias seimūnų tipo pasidėjau pliusiuką kad dirbau o ką dirbau neidomu nes runkeliai vistiek bėgs balsuot paskutinius triusikus mauna šalin vistiek viskas super viskas gerai

Netikslumas

Sociainės apsaugos ir darbo ministerijos puslapyje: Būtinas darbo stažas 2026 m. yra 34.5 metai,o 2027 m. 35 metai. Iškur ištraukė 45 metus.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS