Seime – iniciatyvos leisti sudaryti klases nesant minimaliam mokinių skaičiui | Diena.lt

SEIME – INICIATYVOS LEISTI SUDARYTI KLASES NESANT MINIMALIAM MOKINIŲ SKAIČIUI

Seime kelią skinasi iniciatyvos, kurios leistų sudaryti mokyklose klases, net jei jos nepasiekia minimalaus reikalavimo surinkti 21 mokinį.

Pagal gruodžio viduryje priimtą Vyriausybės nutarimą, vidurinio ugdymo programoje mažiausias mokinių skaičius klasėje gali būti 21.

Grupė parlamentarų pasiūlė papildyti Švietimo įstatymą nuostata, kad mokinių skaičius mokyklos klasėse gali neatitikti Vyriausybės nustatyto leidžiamo mažiausio mokinių skaičiaus iki 20 procentų ir ne daugiau kaip dvejus mokslo metus iš eilės.

Tokiu būdu įstatymo pataisos leistų susidaryti klasėms, kurioms trūksta iki keturių vaikų.

Pasak vieno iš projekto iniciatorių „valstiečio“ Gintauto Kindurio, dvejų metų laikotarpis parodys, ar at­ei­ty­je kla­sės ati­tiks rei­ka­lau­ja­mą mi­ni­ma­lų mokinių skaičių, o per tą lai­ko­tar­pį sa­vi­val­dy­bių ta­ry­bos pri­ims spren­di­mus, kaip to­liau šios mo­kyk­los veiks – jung­sis ar ati­da­rys sky­rius, kuriuos sudaryti užtenka ir 12 mo­ki­nių.

„Toks pa­kei­ti­mas anks­čiau lai­ko ne­stab­dys tų mo­kyk­lų, ku­rios, at­si­žvel­giant į mo­ki­nių skai­čių mo­kyk­lo­je, dar tu­ri po­ten­cia­lo to­liau vyk­dy­ti veik­lą, o kar­tu su­teiks pa­pil­do­mo lai­ko sa­vi­val­dy­bių ta­ry­boms ir, ži­no­ma, mo­kyk­lų ben­druo­me­nėms pri­im­ti tin­ka­miau­sius spren­di­mus“, – šią savaitę Seime pristatydamas projektą kalbėjo G. Kindurys.

Prieš tokį pasiūlymą pasisakė Laisvės frakcijos atstovas Artūras Žukauskas.

„Mes tu­ri­me si­tu­a­ci­ją, kai žmo­nės ne­per­skai­tė Vy­riau­sy­bės nu­ta­ri­mo vi­sų punk­tų ir, pa­ma­tę tik­tai ta­me nu­ta­ri­me skai­čių 21, tei­kia siū­ly­mus“, – sakė parlamentaras.

„Laisviečio“ teigimu, Vyriausybės nutarimas su­tei­kia sa­vi­val­dy­bėms dau­gy­bę variantų, kaip spręs­ti mo­ki­nių trū­ku­mo kla­sė­se pro­ble­mas.

„Re­ko­men­duo­ja­ma bū­tent kur­ti jung­ti­nes mo­kyk­las, kur ga­li­mas kla­sių, vei­kian­čių skir­tin­go­se vie­to­se, su­jun­gi­mas. Re­ko­men­duo­ja­ma kaip opciją kur­ti fi­lia­lus ir pa­da­li­nius, taip pat yra vie­na ga­li­my­bė kur­ti, su­da­ry­ti ke­lių mo­kyk­lų jung­ti­nės veik­los su­tar­tį, kad jos lai­ki­nai, kaip čia bu­vo mi­ni­ma, ga­lė­tų tą pro­ble­mą spręs­ti, kai trūks­ta ke­lių mo­ki­nių“, – kalbėjo A. Žukauskas.

Po pateikimo šiam projektui pritarta. Parlamentarai taip pat pritarė kitai panašiai iniciatyvai, kurią Seime pristatė Demokratų frakcijos „Vardan Lietuvos“ narė Vilija Targamadzė.

Ja numatoma sudaryti galimybę savivaldybėms tarybų sprendimu leisti formuoti III ir IV gimnazijų klases, jeigu nėra 21 mokinio klasėje, bet mokinių skaičius pagrindinio ugdymo antrosios dalies – I ir II gimnazijos – klasėse atitinka arba viršija mažiausią leidžiamą mokinių skaičių.

Abi iniciatyvos į Seimo posėdžių salę svarstymui turėtų grįžti gegužės 7 dieną.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS