Seime – padėka Islandijai „už paramą tada, kai kiti nedrįso to padaryti“ | Diena.lt

SEIME – PADĖKA ISLANDIJAI „UŽ PARAMĄ TADA, KAI KITI NEDRĮSO TO PADARYTI“

Seime parengtas rezoliucijos projektas, kuriuo dėkojama Islandijai už Lietuvos nepriklausomybės pripažinimą prieš 30 metų.

„Seimas, atsižvelgdamas į tai, kad Islandija pirmoji oficialiai pripažino 1990 metų kovo 11 dieną atkurtą nepriklausomą Lietuvos Respubliką, reiškia didžiausią padėką Islandijai už prigimtinės tautos teisės turėti savo valstybę pripažinimą ir paramą tada, kai kiti nedrįso to padaryti“, – spaudos konferencijoje ketvirtadienį dokumentą perskaitė jo iniciatorius konservatorius Emanuelis Zingeris.

Pasak E. Zingerio, dokumentą pasirašė per 60 skirtingoms frakcijoms priklausančių parlamentarų.

„Dėkojame Islandijos parlamentui už greitą reakciją į 1991 metų sausio 13 dieną įvykdytą Sovietų Sąjungos agresiją prieš nepriklausomą  Lietuvos Respubliką ir Islandijos diplomatijos vadovui Jonui Baldvinui Hannibalssonui už jo ypatingą asmeninį indėlį ir tvirtą paramą Lietuvai siekiant laisvės“, – dokumentą citavo E. Zingeris.

1991 metais išskirtinę drąsą, ryžtą ir draugystę Lietuvai parodžiusi Islandija ir šiandien išlieka artima Lietuvos sąjungininkė ir partnerė.

Jame taip pat pažymima, kad „1991 metais išskirtinę drąsą, ryžtą ir draugystę Lietuvai parodžiusi Islandija ir šiandien išlieka artima Lietuvos sąjungininkė ir partnerė“.

Spaudos konferencijoje dalyvavęs pirmasis Lietuvos vadovas atkūrus nepriklausomybę Vytautas Landsbergis teigė, kad „šiandien yra labai svarbi ir ne tiktai dėkingumo mūsų drąsiais sesei Islandijai diena, kuri viena pirmoji stojo prieš tuo metu dar gąsdinančią Maskvos diktatūrą, bet ir pamokanti diena“.

V. Landsbergis citavo buvusio Islandijos užsienio reikalų ministro J. B. Hannibalssono, kuriam einant pareigas Islandija pirmoji pripažino Lietuvos nepriklausomybę, knygą, kurioje teigiama, kad baigiantis Šaltajam karui didžiosios valstybės nebuvo suinteresuotos Baltijos šalių laisve.

„Tokie klausimai kaip mažų Baltijos valstybių nepriklausomybė buvo tik kliuvinys ir atrodė, kad jos būtų paaukotos, o mes tam nepritarėm, aš cituoju Hannibalssoną. Kai Vakarų demokratinės valstybės atvirai pareiškė, kad dėl taikos ir stabilumo užbaigiant Šaltąjį karą Sovietų sąjunga privalo išlikti nedaloma, mąstantys žmonės turėjo suvokti, kad kažkas negerai“, – sakė V. Landsbergis.

Islandija yra pirmoji šalis, po 1990-ųjų kovo 11-osios pripažinusi Lietuvos nepriklausomybę, tai islandai padarė 1991 metų vasario 11 dieną.

Rašyti komentarą
Komentarai (10)

Anonimui Pydarui

Tikras cirkas

ŠITIE GALI DĖKOTI...

Tik...šiandien DAUGUMA Lietuvos piliečių pergyvena, kad padarė GRUBIĄ klaidą prieš 30 metų. Gera tuo klausimu pasisakė Lietuvos ŠVIESUOLIS Justinas Marcinkevičius˝"Ne dėl tokios Lietuvos mes kovojome". TIKRO PATRIOTO, O NE IŠVERSTASKŪRIO - AUKSO ŽODŽIAI.

realiai

Baikite juokinti,nei Vokietija, nei Prancūzija, Anglija, USA ar bet kuri reikšminga valstybė nenorėjo veltis į galimus nemalonumus, todėl buvo pasirinkta maža, neįtakinga , nereikšminga valstybėlė kad patikrinti CCCP reakciją, nei tie islandai labai žino LT, nei jiems rūpi ar rūpėjo.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS