Seime registruotos pataisos dėl ambasadorių: prezidentas turėtų motyvuoti, jei neskiria | Diena.lt

SEIME REGISTRUOTOS PATAISOS DĖL AMBASADORIŲ: PREZIDENTAS TURĖTŲ MOTYVUOTI, JEI NESKIRIA

Grupė parlamentarų registravo pataisas dėl ambasadorių skyrimo tvarkos pakeitimų: prezidentas jomis būtų įpareigotas motyvuoti, jei atsisako skirti Vyriausybės pateiktą kandidatą, numatytas dešimties dienų terminas.

Prezidento atstovas Ridas Jasiulionis penktadienį BNS sakė, kad Prezidentūra komentuos pataisas, kai į jas įsigilins.

Seimo Užsienio reikalų komiteto (URK) vadovo konservatoriaus Žygimanto Pavilionio parengtos pataisos Diplomatinės tarnybos įstatyme detaliai apibrėžia diplomatų skyrimo tvarką, pradedant nuo atrankos procedūros Užsienio reikalų ministerijoje (URM).

„Jos iš esmės nieko nekeičia, kas buvo anksčiau ir yra vidinėmis tvarkomis apibrėžta, tik kadangi jos buvo kvestionuojamos tam tikrų prezidento patarėjų, norime jas sukelti į įstatymą, kad visi jas matytų ir visi jomis vadovautųsi“, – BNS sakė Ž. Pavilionis.

Baigus atranką URM, užsienio reikalų ministras, teikdamas diplomatinio atstovo kandidatūrą apsvarstyti Seimo URK, kandidatūrą prieš tai suderintų su ministru pirmininku ir apie teikiamą kandidatūrą informuotų prezidentą.

Įstatyme taip pat būtų įrašyta, kad prezidento sprendimas neskirti Vyriausybės pateikto kandidato diplomatiniu atstovu turėtų būti motyvuotas ir pateiktas Vyriausybei ne vėliau kaip per dešimt darbo dienų nuo sprendimo priėmimo.

„Yra labai svarbu žinoti teisinėje valstybėje, kodėl kandidatas buvo atmestas, nors jį atrinko pagal profesionaliausius kriterijus, taisykles, nes per visą tą laiką buvo išsakyta labai daug pasakų, melų, apie kalbų nežinojimą, apie terminus, apie valstybininkus, apie brolius ir seseris, tai tikrai objektyvumu nekvepia“, – teigė Ž. Pavilionis.

Pataisas registravo per 20 parlamentarų iš valdančiųjų konservatorių, Liberalų sąjūdžio, Laisvės bei opozicinės Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ frakcijų.

Dėl Prezidentūros ir Užsienio reikalų ministerijos nesutarimų pastaruoju metu įšaldytas iš viso 13 Lietuvos atstovų skyrimas, tarp jų – ir Lenkijoje. Derinti ambasadorių pavardžių pastarosiomis savaitėmis Gabrielius Landsbergis su prezidentu jau buvo susitikęs dukart, bet sprendimų politikai kol kas nepriėmė.

Prezidentas Gitanas Nausėda šią savaitę žurnalistams sakė, kad trečio susitikimo su užsienio reikalų ministru metu gali būti sutarta dėl ambasadorių, o nenoro spręsti šio klausimo nėra nei iš vienos pusės.

Šalies vadovo ir ministro pozicijos pastaruoju metu išsiskyrė ir dėl konsultacijoms iškviesto ambasadoriaus Jungtinėje Karalystėje Eitvydo Bajarūno. Jis sulaukė kaltinimų mobingu, o vidinio patikrinimo metu buvo nustatyta pažeidimų.

Be kita ko, sausį Vyriausioji tarnybinės etikos komisija konstatavo, kad G. Nausėdos ir E. Bajarūno apsilankymas miuzikle „Operos fantomas“ Londone pernai pavasarį buvo privataus pobūdžio, bet už jį sumokėta ambasados lėšomis.

Nustatyta, kad abu pareigūnai pažeidė įstatymą, bet jie to nepripažįsta, o E. Bajarūnas svarsto sprendimą skųsti teismui. G. Landsbergis ragina diplomatą trauktis, o G. Nausėda prašo URM atlikti nepriklausomą patikrinimą.

Rašyti komentarą
Komentarai (12)

Cha cha cha

Kam reikalingas toks ambasadorius, kuris negali reikiamai aptarnauti atvažiavusį Valstybės vadovą su pirmaja ponia?

Genetika

Nuo genų nepabėgsi - autokratiškas kaip Fidelis, kraugeriškas kaip Stalinas, isteriškas - kaip Oželytė. Kas tai?

Sūduvis

Na būkite geri išimkite šito pusdrnio debilišką mordą, gal geriau komandiruokite su visam į Kubą, pas kubos mafiją.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS