Tyrimą dėl J. Džiugelio veiksmų pradėjo Seimo etikos komisija, situaciją aiškinsis ir VTEK | Diena.lt

TYRIMĄ DĖL J. DŽIUGELIO VEIKSMŲ PRADĖJO SEIMO ETIKOS KOMISIJA, SITUACIJĄ AIŠKINSIS IR VTEK

  • 2

Etikos ir procedūrų komisija (EPK) trečiadienį bendru sutarimu nusprendė pradėti tyrimą dėl Socialinių reikalų ir darbo komiteto pirmininko konservatoriaus Justo Džiugelio išlaidų ataskaitos rengimui ir platinimui.

Tyrimą komisija pradėjo paties J. Džiugelio prašymu, parlamentarui sulaukus kritikos dėl iš parlamentinei veiklai skirtų lėšų lošimų verslo lobistui Mindaugui Ardišauskui sumokėjus 23 tūkst. eurų už Seimo nario ataskaitų rengimą.

Visuomenininkui Andriui Tapinui su iniciatyva „Skaidrinam“ paskelbus apie parlamentaro M. Ardišauskui sumokėtas lėšas, parlamentaro ryšiai su lobistu pradėti nagrinėti ir interesų konflikto kontekste. Situaciją trečiadienį aiškinasi ir Seimo Antikorupcijos komisija.

Kilus abejonių dėl jo ryšių su lošimų verslu J. Džiugelis paskelbė su Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijos seniūne Radvile Morkūnaite-Mikulėniene sutaręs, kad nevadovaus Socialinių reikalų ir darbo komitetui (SRDK).

Seimo statutas nenumato galimybės komiteto vadovui suspenduoti savo veiklos einant pareigas parlamente, o pats politikas, klausiamas, ar trauksis iš komiteto vadovų galutinai, tvirtino, jog „sprendimai turbūt ryškės pavasario sesijoje.“

Naujienų portalo „15min“ pirmadienį paskelbtame interviu M. Ardišauskas patvirtino, kad konsultavo Nacionalinę lošimų ir žaidimų verslo asociaciją tuo pat metu, kai teikė paslaugas parlamentarui.

Trejus metus komunikacijos klausimais J. Džiugelį konsultavęs M. Ardišauskas šių metų vasarį tapo Atsakingo lošimų verslo asociacijos vadovu.

J. Džiugelis yra teikęs pataisų dėl lošimo reguliavimo, su lošimais susijusius klausimus nagrinėjęs savo vadovaujamame komitete. Viena tokių pataisų siūloma leisti lošti tik nuo 21-erių. Dabar lošėjų amžiaus riba yra 18 metų, o kazino – 21-eri. 

Kitomis pataisomis už neteisėtai organizuojamus azartinius lošimus ir raginimą lošti J. Džiugelis siūlo nuo 2024 metų liepos taikyti ne tik baudas, bet ir laisvės atėmimą iki ketverių metų.

VTEK imasi J. Džiugelio galimų ryšių su lošimų verslo atstovais

Kilus abejonėms dėl J. Džiugelio ryšių su lošimų verslo atstovais, Vyriausiosios tarnybinės etikos komisija (VTEK) aiškinsis, ar ši situacija atitinka lobistinę veiklą reglamentuojantį įstatymą.   

„Komisija nusprendė susirinkti informaciją. Komisija, kaip Lobistinės veiklos priežiūros institucija, siekia išsiaiškinti, ar ši situacija atitinka Lobistinės veiklos įstatymą“, – trečiadienį Seimo Antikorupcijos komisijos posėdyje sakė VTEK narė Virginija Aleksejūnė.

Pasak jos, VTEK turėdama informaciją, spręs, kokių toliau veiksmų imsis.

Ji taip pat pabrėžė, kad dėl J. Džiugelio situacijos jokio skundo, kreipimosi ar prašymo kol kas VTEK negauta. 

Seimo Antikorupcijos komisija trečiadienį bendru sutarimu pritarė trijų parlamentarų siūlymui prašyti prokuratūros įvertinti, ar J. Džiugelis nepadarė nusikaltimo apmokėdamas už M. Ardišausko paslaugas. 

Komisija taip pat nutarė sudaryti laikinąją tyrimo grupę, kuri ištirtų J. Džiugelio sąsajas su lošimų bendrovėmis ar jų atstovais, galimą jų interesų atstovavimą ir įtaką parlamentarui bei galimą prekybą poveikiu. Už tai balsavo septyni Seimo nariai, o du konservatoriai susilaikė.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Mėšlą reikia mėžt

iš Seimo taipogi visokius gražulius,džiugelius ir į juos panašius.....

Tomas

Aferistas ant ratuku, visas susisukes , bet pirstai vistiek I save lenkti.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS