Seimo etikos sargai tyrimo dėl M. Navickienės kelionės nepradėjo: lauks papildomos informacijos | Diena.lt

SEIMO ETIKOS SARGAI TYRIMO DĖL M. NAVICKIENĖS KELIONĖS NEPRADĖJO: LAUKS PAPILDOMOS INFORMACIJOS

Tyrimo dėl į skandalą įsivėlusios buvusios ministrės Monikos Navickienės privačios kelionės į Dubajų Seimo Etikos ir procedūrų komisija (EPK) nusprendė nepradėti.

Prie šio klausimo etikos sargai sugrįš dar kartą, kai Vyriausioji tarnybinės etikos komisija (VTEK) surinks papildomą informaciją.

Gavę skundą dėl parlamentarės M. Navickienės išvykos be Seimo valdybos leidimo, šį sprendimą etikos sargai trečiadienį vykusiame posėdyje priėmė bendru sutarimu.

„VTEK renka informaciją, nagrinėja ministrės ryšius su kelionę apmokėjusiais asmenimis, kurie galėjo daryti įtaką jos, kaip ministrės, pareigoms. Dėl to, kad ji, kaip Seimo narė, į kelionę išvyko neinformavusi valdybos, yra mūsų komisijos klausimas“, – posėdžio metu aiškino EPK pirmininkė Aušrinė Norkienė.

Visgi visi EPK nariai priėjo vieningą išvadą ir papildomos VTEK informacijos nusprendė palaukti. Pasak komisijos narės Irenos Haase, kol kas tyrimui nėra pagrindo.

„Kadangi VTEK turi užklausimus dėl kelionės ir jos tam tikrų aplinkybių, siūlau palaukti VTEK išvados, koks bus jų sprendimas. Jeigu bus pagrindas, tada grįšime prie šio skundo svarstymo“, – sakė parlamentarė I. Haase.

Dėl to, kad ji, kaip Seimo narė, į kelionę išvyko neinformavusi valdybos, yra mūsų komisijos klausimas.

Kaip posėdžio metu nurodė Seimo kanceliarijos patarėja Vita Vaitekūnė, ar pradėti tyrimą dėl su M. Navickienės eitomis ministrės pareigomis susijusio galimo interesų konflikto VTEK spręs liepos 10 dieną.

ELTA primena, kad birželio pabaigoje VTEK, reaguodama į viešai paskelbtą informaciją bei gautus pranešimus, nusprendė surinkti daugiau informacijos apie M. Navickienės ryšius.

Komisija aiškinasi M. Navickienės privačios kelionės į Dubajų aplinkybes, jos ryšius su šią kelionę apmokėjusiais asmenimis ir jų atžvilgiu tuomet ministrės pareigas ėjusios M. Navickienės atliktus tarnybinius veiksmus bei priimtus sprendimus.

Surinkus šią informaciją, bus sprendžiama, ar yra pagrindas pradėti tyrimą dėl galimo Viešųjų ir privačių interesų derinimo įstatymo pažeidimo.

Į VTEK dėl kilusio skandalo kreipėsi pati M. Navickienė bei Seimo opozicinės „valstiečių“ frakcijos atstovai.

Kilus skandalui dėl ryšių su tolima giminaite ir finansinių technologijų įmonės „Foxpay“ savininke Ieva Trinkūnaite bei jos sugyventiniu, už sukčiavimą kalėjusiu Vilhelmu Germantu ministrė M. Navickienė pasitraukė iš posto.

Viešojoje erdvėje iškylant vis daugiau informacijos apie M. Navickienės sutuoktinį Mindaugą Navicką, I. Trinkūnaitę bei V. Germantą, jų valdomus verslus, Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl „Foxpay“. Lietuvos bankas, savo ruožtu, tęsia įmonės patikrinimą – pranešta, jog nuspręsta apriboti dalį įmonės veiklos.

Visgi, sprendimą trauktis iš pareigų M. Navickienė priėmė po to, kai 15min.lt paskelbė, jog ši su I. Trinkūnaite ir V. Germantu privačiu lėktuvu keliavo į Dubajų. Iš pradžių negalėjusi paaiškinti, kas finansavo šią viešnagę, vėliau konservatorė deklaravo, jog tai buvo dovana.

M. Navickienė yra teigusi, jog I. Trinkūnaitė yra tolima jos giminaitė – vyro brolio žmonos sesuo. Anot politikės, su ja bendrauta retai, o apie I. Trinkūnaitės sugyventinio V. Germano nusikalstamą praeitį nieko nežinojo.

Nepaisant palikto politinio posto, Seimo opozicija imasi apkaltos politikei – siūlo burti laikinąją parlamentinę komisiją, kuri aiškintųsi galimus M. Navickienės neskaidrius ryšius.

Atsistatydinus M. Navickienei, prezidentas pavedė finansų ministrę Gintarę Skaistę laikinai vadovauti Socialinės apsaugos ir darbo ministerijai (SADM) bei Švietimo, mokslo ir sporto ministerijai (ŠMSM).

Rašyti komentarą
Komentarai (7)

Barbora

tikrai nėra nėra pagrindo tirti. Visiškai nėra

joo

nekalta avele..

Blinda

Nusikaltėliai turi sėdėti kalėjime,o ne seime.Tuo labiau rinkta ne vienmandatėje,o papuoliau pagal sąrašą.Kodėl iki šiol jie ir jos nėra sulaikyti 2 mėnesiams,kodėl statomi g.prokurorai be stuburo ir moralės principų,kodėl nedirba Lietuvoje interpolo biuras ,nes sąsajos veda į užsienį,nes daroma prielaida apie pinigų plovimą su neaiškios kilmės piliečiais ir neaiškios kilmės pinigais.Prezidentas turi rodyti stuburą ,netvirtai Šimonytės vyriausybės,bei jos pačios,turi paleisti seimą ir paskelbti naujus prieš laikinius rinkimus.Ažiotažas bus didelis,bus didelis spaudimas,tačiau iš korupcinio skandalo ,valstybę išvaduoti kitaip neįmanoma.Prezidentas privalo imtis šių priemonių,tai vyksta Prancūzijoje ir kitose Vakarų valstybėse,kad išsaugoti valstybės moralinį veidą.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS