Seimo VSD pranešėjo komisija G. Nausėdai pateikė 70 klausimų | Diena.lt

SEIMO VSD PRANEŠĖJO KOMISIJA G. NAUSĖDAI PATEIKĖ 70 KLAUSIMŲ

Seimo komisija, tirianti Valstybės saugumo departamento (VSD) pranešėjo Tomo Gailiaus istoriją, pateikė prezidentui Gitanui Nausėdai apie 70 klausimų. Prezidento klausiama dėl kandidatų į patarėjus patikros VSD, galimų ryšių su baltarusiškų trąšų verslu, rinkimų kampanijos finansavimo, kitų klausimų.

Šalies vadovo prašoma atsakyti, ar VSD tikrino sąrašą asmenų, kurie galimai buvo svarstomi kaip galimi kandidatai į jo patarėjus. Šiame ketvirtuoju įvardintame sąraše esančių 20 žmonių duomenys viešam skelbimui yra nuasmeninti – pateikiami tik inicialai.

Komisijos išsiųsti klausimai prezidentui yra riboto naudojimo, BNS matė viešinimui aprobuotą variantą, kuriame dalis jautrios informacijos, taip pat ir asmenų pavardės, išimtos.

BNS žiniomis, šiame sąraše yra esami ir buvę šalies vadovo patarėjai, taip pat – Andrius ir Vilius Nikitinai, komisijoje ne kartą minėti svarstant su „Belaruskalij“ susijusią temą, bei buvusio Lietuvos verslo konfederacijos prezidento Valdo Sutkaus verslo partneris Gintaras Marazas.

Broliai Nikitinai komisijos posėdžiuose minėti svarstant baltarusiškų trąšų klausimą.

Šalies vadovo klausiama, ar tiesa, kad minimi asmenys buvo svarstomi į patarėjus, prašoma nurodyti, kas sudarė šį sąrašą, kaip jis atsidūrė VSD, ar šalies vadovas gavo šiuos asmenis kompromituojančios informacijos, ar tame sąraše yra asmenų, kuriuos kaip galimus patarėjus rekomendavo su baltarusiškų trąšu verslu susiję asmenys.

Prezidento taip pat klausiama, kaip buvo formuojamas jo rinkimų štabas, ar jis pats arba štabo nariai prašė VSD patikrinti galimus komandos narius, rėmėjus pagal tris sąrašus, apie kuriuos jau skelbta žiniasklaidoje

G. Nausėdos klausiama, ar jis palaikė ryšius su baltarusiškų trąšų verslo atstovais, ar tokie asmenys lankėsi Prezidentūroje, ar tapęs prezidentu jis buvo supažindintas su tarnybų informacija apie su baltarusiškų trąšu verslu susijusių asmenų keliamas rizikas nacionalinio saugumo požiūriu.

Taip pat prašoma paaiškinti Prezidentūros poziciją dėl sankcijų baltarusiškoms trąšoms, dėl kurių buvo deramasi Europos Sąjungoje 2021 metais.

Užduoti klausimai ir dėl rinkimų kampanijos finansavimo, ar buvo gauta paramos grynaisiais pinigais.

Seimo komisija aiškinasi VSD pranešėjo T. Gailiaus pateiktą informaciją dėl departamento vadovų veiksmų tikrinant tuomet į prezidentus kandidatavusio G. Nausėdos aplinką.

Komisijai taip pat suformuluoti klausimai dėl galimą neteisėtos paramos 2019 metų prezidento rinkimų kampanijai, galimus pranešėjo teisių pažeidimus, galimą neteisėtą įtaką įvedant sankcijas Baltarusijai.

Seimo komisija jau yra apklaususi esamus ir buvusius prokuratūros, Specialiųjų tyrimų tarnybos vadovus, VSD pareigūnus ir vadovus.

Komisijos pirmininkas V. Bakas BNS yra patvirtinęs, kad sieks išslaptinti VSD vadovo Dariaus Jauniškio, jo pavaduotojo Remigijaus Bridikio ir paties VSD pranešėjo T. Gailiaus komisijos uždaruose posėdžiuose duotus parodymus.

Laikinąją tyrimo komisiją Seimas sudarė praėjusių metų lapkritį ir išvadas ji įpareigota parengti iki sekmadienio, bet darbą bus prašoma pratęsti.

V. Bako teigimu, komisijai bus prašoma laiko bent iki kovo 26–27 dienos.

VSD pranešėjas T. Gailius komisijai sakė įtaręs, kad jo vadovai galėjo padaryti drausminį pažeidimą ar net nusikaltimą, kai pavedė tikrinti G. Nausėdos aplinką ir galimai perdavė patikrinimo rezultatus tretiesiems asmenims, neturintiems teisės dirbti su įslaptinta informacija. Todėl T. Gailius teigė ir kreipęsis į politikus bei tapęs pranešėju.

Komisijai liudijęs VSD direktoriaus pavaduotojas Remigijus Bridikis patvirtino iš VSD generalinio direktoriaus D. Jauniškio gavęs G. Nausėdos komandos sąrašą, jį perdavęs savo pavaldiniui, vėliau pranešėju tapusiam T. Gailiui ir nurodęs patikrinti jame esančius asmenis.

Jis taip pat sakė, jog tai buvo žodinis pavedimas patikrinti sąraše esančius asmenis, norint įvertinti galimas grėsmes ir rizikas rinkimų proceso dalyviams, o patikrinimai buvę orientuoti „ne į konkretų asmenį, o į procesus“.

VSD generalinis direktorius praėjusią savaitę atvirame posėdyje teigė, kad per praėjusius prezidento rinkimus tikrinti visi kandidatai, o konkretų sąrašą su G. Nausėdos aplinkos sąrašu gavo „iš žmogiškojo šaltinio“.

Po T. Gailiaus liudijimo, kad jis į teisėsaugą kreipėsi įtaręs, jog jo vadovai galėjo padaryti pažeidimus ar net nusikalstamas veikas, D. Jauniškis pakartojo, jog tikrindami G. Nausėdos aplinką pareigūnai laikėsi įstatymų.

Žvalgybos atstovai sakė tikrinę visų kandidatų į prezidentus komandas, pats pranešėjas teigė, jog tikrinta tik G. Nausėdos aplinka, o R. Bridikis jam patvirtino, kad sąrašai gauti iš paties G. Nausėdos. Prezidentas kategoriškai neigia prašęs VSD tikrinti jo komandą.

2023 metų pradžioje išleistoje knygoje „Pranešėjas ir prezidentas“, kurios dalis turinio yra paremta T. Gailiaus pasakojimais, keliami klausimai ir dėl G. Nausėdos rinkimų kampanijos finansavimo skaidrumo.

Rašyti komentarą
Komentarai (5)

Berniukas

Kodėl nė vieno klausimo apie rinkiminės kompanijos finansavimą?

Anonimas

Yra tik vienas klausimas,kada JIS atsikabins nuo Lietuvos,ir atsakys už jos nulietuvinimą.Jo laukia draugelis Zelenskis ir visa UKRAINA,galės bučiuoti dvispalvę....

Pagieža

Pateikė klausimų į kuriuos nesugebėjo špargalkos pagalba (kaip baidenas) atsakyti.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS