Seimo komitetas pareiškė solidarumą su Baltarusijos žmonėmis, parėmė Sakartvelą | Diena.lt

SEIMO KOMITETAS PAREIŠKĖ SOLIDARUMĄ SU BALTARUSIJOS ŽMONĖMIS, PARĖMĖ SAKARTVELĄ

Seimo Užsienio reikalų komitetas (URK) penktadienį priėmė pareiškimus, kuriais pareiškė solidarumą su Baltarusijos žmonėmis, kovojančiais už savo šalies laisvę, parėmė Sakartvelą.

„Mes kviečiame vienybei, parodome, kad esame nuosekliai už demokratinį kelią ir tikimės, kad jis nugalės. Patys baltarusiai prašė tokio pareiškimo, jie šiek tiek pergyvena, kad galbūt jie natūraliai nėra darbotvarkės centre, ir tai būtų gražus priminimas, kad mes su jais“, – per Seimo komiteto posėdį sakė pareiškimą dėl Baltarusijos inicijavęs Žygimantas Pavilionis.

Pareiškimą Seimo komitetas priėmė paminint antrąsias Baltarusijos žmonių protestų prieš suklastotus prezidento rinkimus metines ir juo išsakomas tvirtas solidarumas ir parama Baltarusijos žmonėms, kovojantiems už laisvę, demokratiją ir žmogaus teises.

Pareiškimu pasmerkiamos represijos prieš Baltarusijos opoziciją, laisvą žiniasklaidą ir žmogaus teisių pažeidimus, remiamos pastangos priešintis Baltarusijos režimo paramai Rusijos agresijai prieš Ukrainą.

Taip pat Baltarusijos demokratijos jėgos raginamos vienytis ir „vieningai ir kantriai“ siekti sukurti laisvą, nepriklausomą, demokratinę Baltarusijos ateitį.

Kitame pareiškime dėl Sakartvelo kalbama apie dalis jo okupacijos 14-ąsias metines. Pareiškimu pasmerkiama Rusijos agresija prieš Sakartvelą, sveikinamas Europos Sąjungos sprendimas suteikti šaliai europinę perspektyvą.

2020 metų rugpjūtį Baltarusijos prezidento rinkimus oficialiai laimėjus Aliaksandrui Lukašenkai Baltarusijos opozicija jo pergalės nepripažino. Šalyje daugiau nei pusmetį tęsėsi beprecedenčiai masiniai protestai, tačiau režimas demonstracijas nuslopino.

Europos Sąjunga ir JAV nepripažįsta A. Lukašenkos teisėtu prezidentu, Vakarai yra paskelbę Minskui sankcijų.

Europos Sąjungos lyderiai birželio pabaigoje sutarė suteikti Sakartvelui „europinę perspektyvą“, tvirtindami, kad valstybei reikės atlikti tam tikrus žingsnius prieš oficialiai tampant kandidate į Bendriją.

Tuo tarpu Ukrainai ir Moldovai buvo suteiktas kandidačių statusas. Kyjivas, Kišiniovas ir Tbilisis paraiškas įstoti į ES padavė po Rusijos invazijos Ukrainoje pradžios.

Rašyti komentarą
Komentarai (15)

Anonimas

Jis lezbesbieciu tautybes

jooo

i anekdotu nereik klausantis lietuvisku politiku..Jie kokios tautybes? gal modifikuoti kokie...nu negal tikri Lietuviai but tokie durni

Deja

Kiekvienas kaimas turi savo Poviloni...
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS