Seimo komitetas prašo Prezidentūros į kitus EVT susitikimus įtraukti Vyriausybės atstovus | Diena.lt

SEIMO KOMITETAS PRAŠO PREZIDENTŪROS Į KITUS EVT SUSITIKIMUS ĮTRAUKTI VYRIAUSYBĖS ATSTOVUS

Seimo Europos reikalų komitetas išklausė Prezidentūros pristatymo iš vasario pradžioje vykusios Europos Vadovų Tarybos (EVT) susitikimo, tačiau pirmininkės teigimu, Daukanto aikštė komitetą stumia į „keistą bendravimą“, kadangi į susitikimą nevyko Vyriausybės atstovai.

Juos Seimo nariai prašo įtraukti ateityje sudarinėjant prezidento delegacijas.

Pagal Seimo statutą, už dalyvavimą EVT posėdžiuose Europos reikalų arba Užsienio reikalų komiteto posėdžiuose atsiskaito ministras pirmininkas, ministras arba kiti Vyriausybės atstovai. Ataskaitos taip pat gali būti pateiktos Seimo posėdyje.

Vasario pradžioje į EVT prezidentas vyko be užsienio reikalų viceministro Simono Šatūno. Tuomet Europos reikalų komiteto pirmininkė Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė teigė, kad toks Prezidentūros elgesys yra akibrokštas ir teigė, kad iki šiol užsienio reikalų viceministrai, atsakingi už europinius reikalus, važiuodavo į EVT susitikimus.

Trečiadienį po posėdžio ji teigė, kad komiteto nariai išklausė Prezidentūros atstovų ataskaitos iš EVT susitikimo.

„Išklausėme to, ką turi pasakyti Prezidentūros atstovai. Mano vertinimu, tai yra ne statutinis pokalbis, o toks labiau bičiuliškas pokalbis“, – žurnalistams Seime sakė R. Morkūnaitė-Mikulėnienė.

Anot jos, komiteto nariai susipažino ir su Lietuvos nuolatinės atstovybės Briuselyje raštu pateikta riboto naudojimo EVT susitikimo ataskaita.

„Paprastai mes fiksuojame, kad išklausyta informacija. Tai išklausyta, bet girdėjau tiek iš pozicijos, tiek iš opozicijos narių nusiteikimą dėl delegacijos formavimo, kad nėra normalu, kad Vyriausybės atstovo delegacijoje nėra“, – teigė R. Morkūnaitė-Mikulėnienė.

„Mes negalime daryti įtakos teisine prasme Prezidentūros, bet tikrai kelis sykius ir aš pakartojau, nebuvo prieštaraujančių, kad prašome Prezidentūros nestumti mūsų į keistą bendravimo būdą, kai mes nebe žinia ką mandatuojame ir iš ko išklausome informacijos. (...) Mes kaip komitetas negalime įpareigoti Prezidentūros“, – pridūrė ji.

Kitas EVT susitikimas numatomas kovo mėnesį.

„Tikiuosi, kad bus atsižvelgta į šias diskusijas ir Vyriausybės deleguotas atstovas prezidento delegacijoje bus. (...) Tikiuosi, kad tai nėra kažkokie asmeniškumai prieš konkretų viceministrą“, – sakė R. Morkūnaitė-Mikulėnienė.

S. Šatūnas žurnalistams šią situaciją komentuoti atsisakė.

Prezidento vyriausioji patarėja Asta Skaisgirytė antradienį „Žinių radijui“ sakė, kad S. Šatūnas nebuvo pakviestas į delegaciją, nes jame buvo aptariami „ne jo lygio klausimai“. A. Skaisgirytė taip pat pažymėjo, kad ataskaitą iš susitikimo rengia Lietuvos nuolatinė atstovybė Briuselyje.

Klausimą, kas Lietuvai turėtų atstovauti EVT, valdantieji konservatoriai ėmė kelti dar laimėję Seimo rinkimus prieš kelerius metus. Dalis konservatorių atstovų parlamente rengia įstatymo pataisas, kurios apibrėžtų, kada į EVT vyksta šalies vadovas, o kada – premjeras.

Konservatoriai sako, kad per Europos Sąjungos šalių lyderių susitikimus kartais svarstomi klausimai, susiję su Vyriausybės, ne prezidento kompetencija.

Šios iniciatyvos kritikai teigia, kad konservatoriai taiko dvigubus standartus, nes jų remiamai prezidentei Daliai Grybauskaitei patys užleido vietą EVT ir niekada iki šiol nekėlė šio klausimo.

Rašyti komentarą
Komentarai (9)

Rūtenis

Baisus veidas raudonkoncervo.

Juos visus

reiketu deleguoti i susitikima su giltine!

:)))

turbut tam, kad galetu daugiau zaidimu kompu prisipirkt...
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS