Seimo kontrolieriaus postas M. Vainiutei – padėka už palankią išvadą? | Diena.lt

SEIMO KONTROLIERIAUS POSTAS M. VAINIUTEI – PADĖKA UŽ PALANKIĄ IŠVADĄ?

Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis į Seimo kontrolierius siūlo buvusios teisingumo ministrės Mildos Vainiutės kandidatūrą.

Ji pakeis kontrolierių Raimondą Šukį, kurio penkerių metų kadencija baigėsi balandžio mėnesį, pranešė Seimo Ryšių su visuomene skyrius.

Lietuvoje yra du Seimo kontrolieriai, jie skiriami penkerių metų kadencijai. Seimo kontrolierių įstaigos vadovu vieną iš Seimo kontrolierių parlamento vadovo teikimu skiria Seimas.

Seimo kontrolierių veiklos tikslas – ginti žmogaus teisę į gerą viešąjį administravimą, užtikrinantį žmogaus teises ir laisves, prižiūrėti, ar valdžios įstaigos vykdo pareigą tinkamai tarnauti žmonėms.

M. Vainiutė valdančiųjų buvo paskirta teisingumo ministre, tačiau pavasarį pasitraukė iš pareigų dėl prezidentės Dalios Grybauskaitės kritikos.

Vasarą kartu su atsistatydinančiu Vyriausiosios rinkimų komisijos nariu Darijumi Beinoravičiumi ji pateikė ekspertinę išvadą valdančiųjų projektui, kuris iš esmės keičia partijų finansavimo tvarką, taip pat nuo Socialdemokratų partijos atskilusių politikų įkurtai Socialdemokratų darbo partijai atiduoda dalį buvusių bendražygių dotacijos.

Išvadoje teigiama, kad projektas neprieštarauja Lietuvoje įtvirtintam politinių partijų finansavimo modeliui bei egzistuojančiai užsienio šalių skirtingai praktikai, tačiau „šioje projekto stadijoje sunkoka įžvelgti, kuo įstatymo projektas būtų tobulesnis, jį lyginant su šiuo metu esamu teisiniu reguliavimu“.

Opozicijos atstovai tokią išvadą kritikavo, teigdami, kad jos negalima laikyti nepriklausoma.

Padėka už palankią išvadą?

Seimo pirmininko V. Pranckiečio sprendimas paskirti Seimo kontroliere buvusią teisingumo ministrę Mildą Vainiutę, piktina Seimo opozicijos atstovę Aušrinę Armonaitę. Pasak liberalės, M. Vainiutė buvo ,,nepriklausomas ekspertas“, teikęs išvadą dėl partijų finansavimo taisyklių keitimo ir jai pritarusi. Todėl, Seimo narės teigimu, šiuo postu M. Vainiutei bus atsilyginta už jos palankią išvadą įstatyme.

,,O dabar spėkite, kas buvo ,,nepriklausomas ekspertas“, teikęs išvadą dėl partijų finansavimo taisyklių keitimo? Taip, Milda Vainiutė buvo ta, kuri pateikė palankią išvadą įstatymo projektui, kuris dviem valdžios partijoms numato keliomis dešimtimis tūkstančių eurų didesnį finansavimą, apiplėšiant opozicines. Tas įstatymo projektas taip pat sako, kad parlamentinei partijai nereikia dalyvauti rinkimuose - suprask, nauja socdemų partija, kuri rinkimuose nedalyvavo, irgi turi gauti finansavimą“, - savo feisbuko paskyroje rašo A. Armonaitė.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Viltis

Tikiu, kad ji pades Klaipedieciam, kurie skesta neteisybes liune

NA NA

tik ar jos vėl neužpuls landsberginių gauja su Grybauskaite priešakyje,,,,sėkmės ,atsinaujinti ,dirbti Lietuvai ,,,

SUSIJUSIOS NAUJIENOS