Seimo nariai siūlo keisti Konstituciją ir leisti jiems dirbti pedagoginį darbą | Diena.lt

SEIMO NARIAI SIŪLO KEISTI KONSTITUCIJĄ IR LEISTI JIEMS DIRBTI PEDAGOGINĮ DARBĄ

Grupė įvairioms frakcijoms priklausančių parlamentarų parengė Konstitucijos pataisas, kurios leistų Seimo nariams užsiimti pedagogine veikla.

„Siekiame pritraukti į Seimą kandidatuoti daugiau akademine veikla užsiimančių aukštųjų mokyklų, kolegijų dėstytojų ir mokslininkų“, – BNS sakė vienas iš pataisos iniciatorių Seimo Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas Mykolas Majauskas.

Anot parengto projekto, į Konstituciją būtų įrašyta, jog „Seimo narys negali gauti jokio kito atlyginimo, išskyrus Seimo nario atlyginimą ir užmokestį už pedagoginę ar kūrybinę veiklą“.

Siekiame pritraukti į Seimą kandidatuoti daugiau akademine veikla užsiimančių aukštųjų mokyklų, kolegijų dėstytojų ir mokslininkų.

Dabar pagrindinis šalies įstatymas parlamentarams be atlyginimo Seime leidžia gauti tik honorarą už kūrybą.

Iki 2004 metų parlamentarai galėjo dirbti ir pedagoginį darbą, nes tai leido Seimo statutas. Tačiau tuomet Konstitucinis Teismas išaiškino, kad Seimo nariai negali gauti užmokesčio už tokią veiklą. Jo teigimu, pagal Konstituciją Seimo nariui leidžiama gauti atlyginimą ir honorarą už kūrybinę veiklą, o kūrybinės veiklos konstitucinė samprata neapima pedagoginės veiklos.

Konstituciją siūlantys keisti parlamentarai teigia, kad leidžiant jiems užsiimti pedagogine veikla, jie perduotų profesines žinias aukštųjų mokyklų, kolegijų studentams ir taip prisidėtų prie demokratijos bei pilietinės visuomenės pagrindų stiprinimo.

„ES šalyse griežčiausi apribojimai parlamento nariams užsiimti kita veikla yra taikomi Estijoje, Latvijoje, Graikijoje, Italijoje, Ispanijoje, tačiau ir ten parlamento nariai faktiškai gali užsiimti moksline, kūrybine, pedagogine veikla ir gauti už tai atlygį bei eiti pareigas visuomeninėse organizacijose“, – teigiama Konstitucijos pataisos aiškinamajame rašte.

Anot jo, kitose ES šalyse  parlamentarams taikomi kur kas mažesni veiklos ribojimai.

M. Majausko teigimu, projektas Seimo teisės aktų bazėje bus registruotas penktadienį. Anot jo, pataisą palaiko visų parlamento frakcijų atstovai.

Norint registruoti Konstitucijos pataisą, reikės surinkti ne mažiau kaip 36 Seimo narių parašus.

M. Majauskas tikisi, kad rudens sesijoje projektas bus pateiktas plenarinių posėdžių salėje.

Konstitucijos pataisa laikoma priimta, kai už ją du kartus su trijų mėnesių pertrauka balsuoja ne mažiau kaip 94 parlamentarai iš 141.

Rašyti komentarą
Komentarai (6)

Nieko nebesuprantu !

Ar tai darbas seime TOKS NESVARBUS PATAPO , kad seimūnai tikisi suspėti dar ir studentams paskaitas skaityti , ar tai jaunų specialistų ruošimas pasidarė atmestinas. O galvoju taip todėl , kad iš pačių seimo narių ne kartą girdėti nusiskundimai , jog dažnai tenka balsuoti dėl įstatymű NEPAKANKAMAI ĮSIGILINUS Į PATEIKTĄ MEDŽIAGĄ. Logiška , kad dar ir paskaitoms reks pasiruošti ..... Tai ......

Pedagoginį darbą??dddddd

Gal ,greičiau ,smegenų plovimo paslaugas?Pedagogai,suknisti ..

Anonimas

Kur jie dar gali eiti dirbti jie ir ten tik šūdą mala idijotai lietuvos vyti juos nahui visus veltedzius
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS