Seimo opozicija blokuoja draudimą savivaldos politiką skirti VRK nariu | Diena.lt

SEIMO OPOZICIJA BLOKUOJA DRAUDIMĄ SAVIVALDOS POLITIKĄ SKIRTI VRK NARIU

Seime neužteko balsų priimti pataisoms, kurios neleistų būti Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) nariu turint savivaldybės tarybos nario mandatą.

Už tokias valdančiųjų inicijuotas pataisas ketvirtadienį balsavo 59 Seimo nariai, prieš buvo du parlamentarai ir vienas susilaikė.

Tačiau tiek neužtenka pataisoms priimti – per priėmimą registruotis turi ne mažiau kaip 71 Seimo narys. Opozicijos atstovai, nors buvo Seimo salėje, nesiregistravo balsuoti.

Pataisos būtų numatę, kad VRK pirmininko ir narių pareigos nesuderinamos su savivaldybės tarybos nario statusu.

Šiuo metu įstatymas numato, kad VRK nario pareigos nesuderinamos su kandidato į Seimo narius, prezidentus, taip pat ir savivaldos tarybos narius, statusu, tačiau draudimo turint savivaldos mandatą tapti VRK nariu nėra.

Opoziciniai konservatoriai piktinasi, kad įstatymo pataisa pritaikyta vienam žmogui – jų atstovui Vyriausiojoje rinkimų komisijoje Viliui Semeškai. Jis yra opozicinis Druskininkų savivaldybės tarybos narys.

„Šioje kadencijoje išryškėjo pakankamai pavojingos veikimo tendencijos, kai priiminėjami įstatymai, tikslingai nukreipti į opozicinių partijų atstovus, kai jie aktyvūs. Šiuo atveju V. Semeška, kuris yra aktyvus tiek Druskininkų taryboj opoziciniam veikime, tiek aktyvus VRK narys“, – sakė konservatorius Jurgis Razma.

Mišrios Seimo narių grupės narys Povilas Urbšys tvirtino, kad konservatoriai ir sukūrė teisinę koliziją, kai į rinkimus organizuojančią instituciją pasiūlė rinktą politiką.

„Jūs neatsakote į vieną klausimą – kodėl vieninteliai konservatoriai sukūrė tokią koliziją, paskirdami vieną asmenį, jūs patys apsisprendėte deleguoti tokį žmogų, kuris sukurs teisines kolizijas, prieštaraujančias įstatymui ir Konstitucijai“, – sakė P. Urbšys.

Pataisų rėmėjai argumentuoja, kad VRK negali dirbti savivaldos tarybos mandatą turintis žmogus, nes tampa kontroliuojančios institucijos nariu.

V. Semeška parengtą pataisą vadina politiniu susidorojimu.

„Nepavykus atstatydinti manęs iš VRK šią vasarą, iš stalčiaus ištraukas 2017 metų projektas, kuris buvo skirtas, kaip sakoma, būtent man. Kitaip kaip susidorojimą už aktyvią veiklą, kuri nebūtinai tinka valdančiajai daugumai, sunku ir vertinti“, – BNS sakė V. Semeška.

Valdantieji „valstiečiai“ siekė atstatydinti aštriai oponuojantį V. Semešką iš VRK pareikšdami jam nepasitikėjimą, tačiau konservatorius balsavimą atlaikė.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

kas per susireikšminimas

įstatymai kuriami specialiai Semaškai, patys muša patys rėkia ? - „Jūs neatsakote į vieną klausimą – kodėl vieninteliai konservatoriai sukūrė tokią koliziją, paskirdami vieną asmenį, jūs patys apsisprendėte deleguoti tokį žmogų, kuris sukurs teisines kolizijas, prieštaraujančias įstatymui ir Konstitucijai“, – sakė P. Urbšys.------ P.S. net Paluckui įstatymas ? :))) Deja , jis vienas iš teistų . Aš nenoriu matyti seime teistų už korupciją . Pamiršau čia gi politiniai susidorojimai :) Šaunuoliai seimo nariai kurie suvokia - reikia valytis .

Konservatoriai = TSKP

Tai buvusi tarybinės liaudies sąžinė, protas ir garbė.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS