Seimo opozicija: esame provokuojami inicijuoti nepasitikėjimą VRK vadove | Diena.lt

SEIMO OPOZICIJA: ESAME PROVOKUOJAMI INICIJUOTI NEPASITIKĖJIMĄ VRK VADOVE

Seimo opozicija sako esanti provokuojama inicijuoti nepasitikėjimą Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) pirmininke Laura Matjošaityte, kad ši valdantiesiems sutelkus paramą atlaikytų procedūrą ir taip būtų reabilituota.

Tokias pastabas po antradienį vykusio susitikimo su Seimo pirmininku Viktoru Pranckiečiu išsakė opozicinių frakcijų vadovai. Pats V. Pranckietis po susitikimo irgi neslėpė siūlęs opozicijai rinkti parašus dėl nepasitikėjimo ir teikti klausimą Seimui.

„Aš matau vieną pavojingą žingsnį, kad Seimo pirmininkas lyg ir primygtinai spaudžia balsuoti Seime, kad opozicija teiktų tokį pasitikrinimo egzaminą pirmininkei“, – po susitikimo žurnalistams sakė Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų vadovas Gabrielius Landsbergis.

Aš matau vieną pavojingą žingsnį, kad Seimo pirmininkas lyg ir primygtinai spaudžia balsuoti Seime, kad opozicija teiktų tokį pasitikrinimo egzaminą pirmininkei.

„Panašu, kad valdantieji, matyt, su Lietuvos lenkų rinkimų akcija ir Socialdemokratų darbo frakcija yra sutarę tą balsavimą laimėti“, – reziumavo konservatorių lyderis.

„Tvarkos ir teisingumo“ frakcijos seniūnas Vytautas Kamblevičius sakė, kad Seimo pirmininkas „sakyčiau, provokavo, kad mes rinktumėm parašus ir Seimas nuspręstų“.

„Bet tai tuščias dalykas, nes jie turi daugumą ir tai būtų tik reabilitacija nesąžiningo darbo“, – piktinosi „tvarkiečių“ seniūnas.

Seimo pirmininkas V. Pranckietis po susitikimo pranešė siūlantis opozicijos atstovams patiems inicijuoti nepasitikėjimo procedūrą.

„Aš paraginau opoziciją paraginti (VRK vadovę trauktis – BNS) taip pat, jei jie turėtų tokį norą. Jie turi tokią teisę – surinkti parašus ir paraginti trauktis, ir tada toks balsavimas būtų Seime“, – po susitikimo kalbėjo Seimo pirmininkas.

Jis sakė turintis pasitikėti „ta komisija, kuri įvardinama kaip labai kompetentinga“.

Opozicijos atstovai kol kas neketina rinkti parašų dėl nepasitikėjimo, lauks, kol dėl VRK vadovės bei komisijos narių pasisakys Vyriausiosios tarnybinės etikos komisija. Jai adresuoti keli skundai dėl skirtingų komisijos narių ir vadovės.

„Kol kas neteiksime (nepasitikėjimo – BNS), palauksime VTEK išvados, ir tuomet bus dar žingsnis. Aš klausiau V. Pranckiečio, ką dar turėtų padaryti pirmininkė, kad išsemtų kantrybės taurę, bet jis neatsakė į šitą klausimą“, – sakė Socialdemokratų partijos frakcijos atstovas Algirdas Sysas.

Anot jo, dėl esamos situacijos su VRK klimpstama į nepasitikėjimo liūną, ir „nei „valstiečiai“, nei kitos partijos iš to neišlošia“.

Seimo opozicijos atstovai antradienį su parlamento vadovu susitiko aptarti VRK vadovės galimybes toliau eiti šias pareigas.

VRK vadovė sulaukė opozicijos kritikos dėl dar praėjusios kadencijos pabaigoje, pernai birželio mėnesį, komisijos darbo grupės parengtos, bet taip iki šiol ir nesvarstytos išvados dėl „valstiečių“.

Komisijos pirmininkei dėl vienasmenių sprendimų priekaištavo ir patys VRK nariai.

Anksčiau susitikęs su VRK vadove L. Matjošaityte, taip pat ir su visa Vyriausiąja rinkimų komisija, V. Pranckietis teigė, kad tiek pirmininkė, tiek komisija turi tęsti darbą.

VRK pirmininkė, pirmadienį visai komisijai susitikus su Seimo pirmininku, žadėjo, jog vidiniai nesutarimai komisijoje bus išspręsti.

Skundą dėl galbūt paslėptos politinės reklamos televizijos seriale „Naisių vasara“ VRK gavo dar 2016 metų vasarą. Buvo sudaryta darbo grupė jam tirti. Tyrimą ji baigė jau po Seimo rinkimų pernai birželį. Darbo grupės parengta išvada įkelta į VRK dokumentų valdymo informacinę sistemą, bet viešam komisijos posėdžiui svarstyti taip ir nepateikta.

Minimoje išvadoje nėra nustatyta rinkimų įstatymų pažeidimų, bet dėl milijoninės „Agrokoncerno“ paramos su Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos lyderiu Ramūnu Karbauskiu susijusiems renginiams siūloma kreiptis į Valstybinę mokesčių inspekciją.

VRK darbo grupė suskaičiavo, kad su R. Karbauskiu susijusiems renginiams 2013–2016 metais jam priklausantis „Agrokoncernas“ galėjo išleisti per milijoną eurų.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

deinis

Galu gale tie korsevatoriai leis žmonėms dirbti ,lyg tai nėra svarbių darbų ,reikia ieškoti ir sugražinti išvoktus milijardus,

To...

Necypk padla

...

"ACH, viešpatie, atleisk tiems 'konservams', jie patys nežino ką daro" - Biblijoj aiškiai parašyta kad kalaviją pakėlęs nuo jo ir žūva, jūs patys provokuojat save už įstatymo ribų paskelbt.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS