Seimo pirmininkė ragina tarptautinę bendruomenę susitelkti siekiant pokyčių Baltarusijoje | Diena.lt

SEIMO PIRMININKĖ RAGINA TARPTAUTINĘ BENDRUOMENĘ SUSITELKTI SIEKIANT POKYČIŲ BALTARUSIJOJE

  • 7

Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen ragina tarptautinę bendruomenę susitelkti, siekiant demokratinių pokyčių Baltarusijoje, šalies opozicijai minint prieš metus po prezidento rinkimų šalyje kilusią protestų bangą.

„Politiniai kaliniai, lėktuvo nutupdymas, migrantų srautas parodė, kad kruvinas režimas yra neprognozuojamas ir kelia grėsmę ne tik Baltarusijos žmonėms, bet ir Lietuvai, kitoms Europos Sąjungos šalims bei jų piliečiams“, – pirmadienį išplatintame pranešime cituojama parlamento vadovė.

„Privalome sutelkti tarptautines pajėgas, kad Baltarusijoje kuo greičiau įvyktų demokratinės permainos“, – teigė ji.

Privalome sutelkti tarptautines pajėgas, kad Baltarusijoje kuo greičiau įvyktų demokratinės permainos.

Masinės demonstracijos Baltarusijoje prasidėjo po pernai rugpjūčio 9-ąją vykusių prezidento rinkimų, kurių nugalėtoju paskelbtas nuo 1994 metų šalį valdantis autoritarinis lyderis Aliaksandras Lukašenka.

Taikūs protestai malšinti jėga ir represijomis, iki šiol Baltarusijoje vyksta protestuotojų teismai, apie 600 žmonių paskelbta politiniais kaliniais.

„Kai kurie neteko gyvybės. Prisimindami šiuos įvykius dar kartą išreiškiame solidarumą su baltarusių tauta, palaikome jų kovą už demokratiją ir pokyčių troškimą“, – sako V. Čmilytė-Nielsen.

Prezidentas Gitanas Nausėda įraše socialiniame tinkle „Facebook“ teigė, kad masiniai protestai paliudijo baltarusių nenorą lenktis „režimo melui ir prievartai“.

„Prieš savo tautą ginklą pakėlęs diktatorius tesugebėjo atsakyti smurtu ir represijomis“, – teigė šalies vadovas.

Jis taip pat pabrėžė, kad laisvė „yra nenugalima“, o praeitis nebegrįš.

Pirmadienį Vilniaus Lukiškių aikštėje rengiama Baltarusijos opozicijos palaikymo akcija. Joje dalyvaus Seimo pirmininkė, premjerė Ingrida Šimonytė, Seimo nariai, opozicijos lyderė Sviatlana Cichanouskaja, kiti opozicijos nariai.

Rašyti komentarą
Komentarai (7)

tik

Dink iš akių, sena ragana, Baltarusija turi savo kegebe

Anonimas

Tu kalbek apue Lietuvą ir jos žmones nes is jų mokesčių gyveni,atsipeikek Varna.

Anonimas

KAIP. NELIETUVĖ.GALI BŪTI.SEIMO PIRMININKE? AR TAI NEGRESIA LIETUVOS SAUGUMUI?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS