Seimo pirmininkei įteikti parašai dėl T. V. Raskevičiaus pašalinimo iš komiteto vadovų | Diena.lt

SEIMO PIRMININKEI ĮTEIKTI PARAŠAI DĖL T. V. RASKEVIČIAUS PAŠALINIMO IŠ KOMITETO VADOVŲ

Seimo pirmininkei Viktorijai Čmilytei-Nielsen antradienį įteikti internetu surinkti parašai dėl Laisvės partijos atstovo Tomo Vytauto Raskevičiaus pašalinimo iš parlamentinio Žmogaus teisių komiteto pirmininko pareigų.

Dvi dėžes su parašais atnešę asmenys teigia surinkę per 300 tūkst. šią iniciatyvą remiančių parašų.

„Įteiktas reikalavimas dėl Tomo Raskevičiaus pašalinimo iš Žmogaus teisių komiteto pirmininko pareigų, kadangi sumaišyti vieši ir privatūs interesai, žiūrima vienos siauros visuomenės grupės teisės, nėra atsižvelgiama į visuomenės daugumos interesus“, – Seime žurnalistams sakė vienas iš akcijos iniciatorių Raimondas Grinevičius.

Pasak jo, dalį visuomenės piktina ir Žmogaus teisių komiteto vadovo siūlomi įstatymų projektai.

Parlamento pirmininkė teigė gautus parašus perdavusi Seimo Dokumentų valdymo skyriui.

„Mano manymu, tai yra dar viena proga pakalbėti apie tai, kokiais principais veikia mūsų parlamentas, apie laisvą Seimo nario mandatą, apie frakcijų apsisprendimą deleguojant savo narius į komitetus“, – sakė ji, paklausta, kokią įtaką tie parašai gali turėti.

V. Čmilytė-Nielsen teigė, kad nei ji, nei Seimo valdyba negali pašalinti parlamentaro iš komiteto vadovo pareigų.

„Jei mes gyventume tokioje valstybėje, kur Seimo vadovas ar Seimo valdyba galėtų pašalinti Seimo narį iš komiteto pirmininko posto, tai kažin ar galėtume vadintis demokratine valstybe“, – sakė ji.

Mano manymu, tai yra dar viena proga pakalbėti apie tai, kokiais principais veikia mūsų parlamentas.

„Visada tai yra Seimo nario apsisprendimas, yra frakcijos apsisprendimas“, – tvirtino V. Čmilytė-Nielsen.

T. V. Raskevičių į Seimo Žmogaus teisių komiteto vadovus pasiūlė Laisvės partija.

Šios partijos frakcijos Seime seniūnė Ieva Pakarklytė BNS teigė, kad frakcija remia T. V. Raskevičių.

„Frakcija visiškai pasitiki T. V. Raskevičiaus kaip Žmogaus teisių komiteto pirmininko veikla, mano, kad ji yra profesionali ir kompetentinga“, – tvirtino seniūnė.

Anot jos, Seimo pirmininkei įteikto rašto turinys neatitinka tikrovės.

„Jeigu pažvelgtume į Žmogaus teisių komiteto darbotvarkes, posėdžių įrašus, matytume didelę temų įvairovę – nuo vaiko teisių, nuo žiniasklaidos ir visuomenės informavimo reguliavimo dalykų iki smurto artimoje aplinkoje. Peticijos turinys neatitinka fakto“, – BNS sakė I. Pakarklytė.

Jos teigimu, taip pat abejonių kelia surinktų parašų autentiškumas.

„Kitas dalykas, kalbant apie teisines peticijos galias, kadangi tai nėra nei fiziniai parašai, nei mobiliuoju parašu pasirašyta, vadinasi, nėra galimybės patikrinti, ar tai yra autentiška ir ar tie parašai yra galiojantys, ar vienas žmogus nėra pasirašęs daugiau kartų“, – sakė politikė.

Pats T. V. Raskevičius BNS sakė neketinantis trauktis iš pareigų.

„Gerbiu žmonių teisę reikšti savo nuomonę, savo poziciją, jų žodžio bei saviraiškos laisvę ir planuoju tęsti savo darbą Žmogaus teisių komiteto pirmininko pareigose“, – teigė jis.

Seimo komitetų pirmininkus skiria ir atleidžia Seimas. 

Rašyti komentarą
Komentarai (15)

Vidmantas

Vyt lauk mazumu =lgbt , atstovus is komiteto pirminyko pareigu , kur daugumos atstovai

Kasparas

Niekaip nesuprantu - parašų surinkta daugiau tris kartus nei gavo pati Laisvės partija, tai daugiau nei 13 proc lietuvių nuomonė ir Valstybės veikėjoms nusispjauti. Tai mus valdo žmonių patikėtiniai? Ar čia ir yra tikroji "demokratija"? O gal mes jau nebeįdomūs? Mūsų prireiks tik po 4 metų?

Anonimas

Štai jums puikus lietuviškos demokratijos pavyzdys. Jei reikėtų kokį prosovietinį iš kėdės išversti, užtektų ir dešimties parašų. Supratot, kas jus valdo?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS