Seimo planuojamo tyrimo objektas – VTEK nariai | Diena.lt

SEIMO PLANUOJAMO TYRIMO OBJEKTAS – VTEK NARIAI

Antradienį Seimas po pateikimo pritarė nutarimo projektui, kuriuo siūloma pavesti Valstybės valdymo ir savivaldybių komitetui  atlikti parlamentinį tyrimą dėl Seimo skiriamų pareigūnų – VTEK pirmininko Edmundo Sakalausko, VTEK nario Virginijaus Kanapinsko ir VTEK nario Antano Šenavičiaus galimai padarytų Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybinėje tarnyboje įstatymo nuostatų pažeidimų.

Už tokį Seimo Valstybės valdymo ir savivaldybių komiteto pirmininkės  Guodos Burokienės pateiktą  projektą antradienį balsavo 55 Seimo nariai, prieš buvo 23, susilaikė 15 parlamentarų.

Po svarstymo Seimo Valstybės valdymo ir savivaldybių komitete į plenarinių posėdžių salę jis turėtų sugrįžti rugsėjo 24 d.

Komitetą siūloma įpareigoti nustatyti, ar VTEK pirmininkas E. Sakalauskas tinkamai deklaravo duomenis apie narystę Mykolo Romerio universiteto Alumni asociacijoje ir Lietuvos nusikaltimų aukų rėmimo asociacijoje. Parlamentinio tyrimo metu siūloma išsiaiškinti, ar VTEK narys V. Kanapinskas tinkamai deklaravo duomenis apie narystę Mykolo Romerio universiteto Alumni asociacijoje. Jeigu Seimas pritartų, būtų aiškinamasi, ar E. Sakalauskas ir V. Kanapinskas, atlikdami tarnybines pareigas, VTEK yra veikę esant interesų konfliktui su VTEK sekretoriato darbuotojais, kurį galėjo lemti jų narystė asociacijoje.

Seimo komitetui taip pat siūloma ištirti, ar VTEK narys A. Šenavičius tinkamai deklaravo duomenis apie narystę Tarptautinės policijos asociacijos Lietuvos skyriuje ir Vilniaus krašto bajorų sąjungoje.

Tyrimą siūloma atlikti atsižvelgiant į tai, kad „Seime yra gauta informacija apie tai, jog VTEK pirmininkas E. Sakalauskas ir VTEK narys V. Kanapinskas, atlikdami tarnybines pareigas, galimai veikė esant interesų konfliktui, taip pat į tai, kad VTEK pirmininkas E. Sakalauskas, VTEK narys V. Kanapinskas ir VTEK narys A. Šenavičius nustatyta tvarka ir terminais galimai nedeklaravo privalomų deklaruoti duomenų ir tokiais savo veiksmais ar neveikimu galimai pažeidė Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybinėje tarnyboje įstatymo, kurio laikymosi priežiūra yra pavesta VTEK, reikalavimus.“

Nutarimo projekte deklaruojamas siekis užtikrinti, kad nekiltų abejonių dėl Seimo skiriamų pareigūnų – VTEK pirmininko ir VTEK narių – elgesio atitikties Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybinėje tarnyboje įstatymo nuostatoms, stiprinti VTEK, kaip viešojo sektoriaus tarnybinės etikos srities priežiūrą atliekančios institucijos, autoritetą.

Siūloma, kad komitetas parlamentinį tyrimą atliktų ir pateiktų išvadą Seimui per tris mėnesius nuo šio nutarimo įsigaliojimo dienos.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS