Seimo socialdemokratai prašo inicijuoti V. Rakučio atleidimą iš komisijos vadovo pareigų | Diena.lt

SEIMO SOCIALDEMOKRATAI PRAŠO INICIJUOTI V. RAKUČIO ATLEIDIMĄ IŠ KOMISIJOS VADOVO PAREIGŲ

  • 11

Seimo socialdemokratai prašo parlamento vadovybę inicijuoti konservatoriaus Valdo Rakučio atleidimą iš Laisvės kovų ir valstybinės istorinės atminties komisijos pirmininko pareigų dėl jo pasisakymo apie Holokaustą.

Pasak Lietuvos socialdemokratų partijos pirmininko Gintauto Palucko, Seimo komisijų vadovai skiriami atsižvelgiant į frakcijų turimas kvotas.

„Jis pareigose atsirado pagal frakcijų susitarimą seniūnų sueigoje, dabar jie taip pat turėtų inicijuoti atšaukimą. Galutinį sprendimą priims Seimas“, – penktadienį BNS sakė G. Paluckas.

Socialdemokratų teigimu, V. Rakutis, „dėl Holokausto kaltindamas ir žydų tautą, platina vadinamąją dvigubo genocido teoriją“, o tai menkina Seimo reputaciją.

„Anot šios teorijos skleidėjų, žydų tauta yra kalta dėl sovietinės okupacijos, tad Holokaustas buvo arba pateisinamas, arba neišvengiamas. Tai ne tik prasti argumentai, bet ir labai prastas XX amžiaus vidurio istorijos bei Holokausto istorijos suvokimas. Kaltinant žydus ir taikant selektyvią abstrakciją, ignoruojama nacistinės Vokietijos vieša ideologija ir motyvacija pradėti Antrąjį pasaulinį karą“, – teigiama socialdemokratų kreipimesi.

Jį pasirašė Seimo nariai G. Paluckas, Dovilė Šakalienė, Algirdas Sysas, Linas Jonauskas, Orinta Leiputė.

Pats V. Rakutis apgailestavo, kad jo pozicija vertinama neatsižvelgiant į visumą. Jis sakė, kad neskubės trauktis iš komisijos vadovo pareigų, bet atsižvelgs į jį delegavusios Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) nuomonę.

„Aišku, kalbėsiuos su mūsų partijos vadovybe, nes ji mane delegavo į tas pareigas“, – BNS sakė parlamentaras.

Istorikas V. Rakutis Seimo rinkimuose dalyvavo su TS-LKD kaip nepartinis, bet prieš dvi savaites įstojo į partiją.

Parlamentinės Laisvės kovų ir valstybės istorinės atminties komisijos pirmininkas  trečiadienį paskelbtame tekste kalbėdamas apie nacių kolaborantus pasisakė ir apie žydų kolaboravimą su nacių ir sovietų režimais.

„Bet kaip gi su tais talkininkais? Kas tie žmonės, kurie perima baisias idėjas? Ar tai lietuvių tautos lyderiai, tokie kaip pirmasis savanoris Kazys Škirpa ar generolas Vėtra? O gal Antanas Smetona? Nepaisant didelio pastarųjų metų ažiotažo, niekaip nepavyko įrodyti, kad holokaustą organizavo jie. Ne, tai visai kiti žmonės, dažnai neišsilavinę, linkę pasijusti svarbiais gavę šautuvą į rankas, kartais stipriai nukentėję nuo 1941 m. sovietinių represijų, kartais aklai vykdę įsakymus. Jie panašūs į stribus. Pažinkime juos, supraskime, kodėl jie taip darė. Juk holokausto vykdytojų netrūko ir pačių žydų tarpe, ypač getų savivaldos struktūrose. Mes turime garsiai įvardinti šiuos žmones ir pasistengti, kad panašių į juos neatsirastų vėl. Bet taip pat atsakyti į klausimą, kokios buvo pačių žydų pažiūros, kokios idėjos paskatino daliai žydų bendradarbiauti su sovietų valdžia, užimti svarbias pareigas represinėse sovietų struktūrose. Kartais priežasčių suvokimas leidžia suprasti ir pasekmes, nors ir nepateisina poelgių“, – rašė V. Rakutis.

Politikas BNS sakė šiuo tekstu norėjęs atskleisti platesnį Holokausto vaizdą, kad procese dalyvavo ne tik vokiečiai, ir siekęs, kad tai daugiau nepasikartotų. Jis tvirtino neturintis jokių antisemitinių nuostatų.

Tačiau publikacija sulaukė ir TS-LKD vadovų, ir Lietuvos žydų bendruomenės, ir užsienio diplomatų kritikos.

Antrojo pasaulinio karo metais Vokietijai okupavus Lietuvą, naciai ir vietos kolaborantai nužudė per 90 proc. iš daugiau kaip 200 tūkst. Lietuvos žydų.

Izraelis daugiau kaip 900 Lietuvos gyventojų yra suteikęs Pasaulio tautų teisuolio vardą už tai, kad rizikuodami gyvybe gelbėjo žydus.

Rašyti komentarą
Komentarai (11)

negerbėjui

Nieko nepasimokė iš svetimų klaidų. Jie lipa ant grėblio, ant kurio jau buvo užlipusi Armonaitė išvadindama kolegą "šūdo gabalu".

arvydas

Dėmesio.Sovietinės žydų nomenklatūros okupacijos reliktas F.Kuklianskytė - Kuklianskaja- Kukliansky neigia lietuvių tautos genocidą,kurį vykdė okupantai Kremliaus komisarai žydai.F. Kuklianskaja šmeižia Birželio 23 sukilimą.Žuvusios sukilimo aukos šitai šmeižikei nieko nereiškia,nes Kremliaus komisarai žydai po 1917 m.perversmo Rusijoje,nužudė 200 tūkstančių stačiatikių dvasininkų,sunaikino 60 milijonų rusų (A.Solženycin,Nobelio premija).Kelsiu šmeižikei baudžiamąją bylą.

negerbejas

socdemai daro piara
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS