Seimo vadovė: nutekinto Partnerystės įstatymo turinys iš esmės neturėtų keistis | Diena.lt

SEIMO VADOVĖ: NUTEKINTO PARTNERYSTĖS ĮSTATYMO TURINYS IŠ ESMĖS NETURĖTŲ KEISTIS

Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen sako, kad viešojoje erdvėje audringas diskusijas keliančio Partnerystės įstatymo projektas parlamentui turėtų būti pateiktas iki gegužės pabaigos.

„Aš prognozuočiau, jei nieko nenumatyto neįvyks, kad iki gegužės pabaigos mes turėsime jį Seimo darbotvarkėje“, – Eltai ketvirtadienį tvirtino V. Čmilytė-Nielsen.

Partnerystės įstatymo projekto turinį antradienį paviešino portalas Delfi. Seimo vadovės teigimu, artimiausiu metu valdančiųjų ruošiamo projekto turinys turėtų būti pateiktas ir parlamento opozicinėms frakcijoms. Anot jos, tai bus daroma, siekiant sutelkti kuo platesnį parlamento palaikymą, realizuojant Lietuvos gyventojams itin svarbų įstatymą.   

„Labai norėtųsi, kad palaikymas šiam projektui būtų ne tik iš vienos Seimo salės pusės. Palaikymo reikia platesnio, nes toks įstatymas galėtų paliesti šimtus tūkstančių Lietuvos žmonių“, – sakė ji, pažymėdama, kad, ko gero, nutekintas Partnerystės įstatymo projekto turinys nebeturėtų esmingai keistis.

Aš prognozuočiau, jei nieko nenumatyto neįvyks, kad iki gegužės pabaigos mes turėsime jį Seimo darbotvarkėje.

„Manyčiau, kad esminių pakeitimų jam nebus“, – pažymėjo V. Čmilytė-Nielsen.

Kaip šią savaitę Eltai teigė vienas iš projekto iniciatorių Laisvės frakcijos narys Tomas Vytautas Raskevičius, Partnerystės įstatymo projektą per artimiausias dvi savaites ketinama pristatyti opozicinėms frakcijoms. Parlamentaras atkreipė dėmesį, kad paruoštas lyčiai neutralus Partnerystės įstatymo projektas yra kompromisinis variantas, nes jame nėra reglamentuojamas visuomenei vis dar daug klausimų keliantis įsivaikinimo klausimas. Politiko vertinimu, naujausiame įstatymo projekte siūlomas teisinis reguliavimas yra orus tiek tos pačios lyties, tiek ir skirtingų lyčių poroms.

„Tai yra lyčiai neutrali partnerystė, skirta tiek tos pačios lyties poroms, tiek skirtingų lyčių poroms. Ypatybė galbūt to viso siūlomo teisinio reguliavimo, kad partneriai įgytų civilinį statusą, kad jiems teisinėje sistemoje galiojančios teisės ir pareigos, numatytos partneriams arba sugyventiniams, būtų taikomos“, – Eltai sakė T. V. Raskevičius.

Vieno iš projekto iniciatorių teigimu, Partnerystės įstatyme taip pat yra numatoma, kad partneriai turėtų galimybę pasirinkti partnerio pavardę, dvigubą pavardę arba pasilikti skirtingas pavardes. Jo teigimu, taip pat būtų sudarytos galimybės partnerystę nutraukti bendru susitarimu, kurį patvirtintų notaras.

„Jeigu partneriai neturi bendrų nepilnamečių vaikų, kuriems nereiktų nustatyti išlaikymo ir gyvenimo su tėvais režimo, tada partnerystę galima nutraukti susitarimu, kurį tiesiog patvirtintų notaras. Notaras tuomet informuotų Registrų centrą ir partnerystė būtų nutraukta bendru sutarimu. Jeigu tokio sutarimo nėra, tada partneris, kuris nori vienašališkai nutraukti partnerystę, turėtų kreiptis į teismą“, – sakė politikas.

T. V. Raskevičius pripažįsta, kad derinant įstatymo projektą koalicijoje buvo priimta kompromisinių sprendimų, tačiau akcentuoja, kad fundamentalių nesutarimų tarp koalicijos partnerių nebuvo.

Rašyti komentarą
Komentarai (9)

LLL

ištvirkėlių įstatymo nenori koreguoti??? O normaliems, padoriems žmonėms, (tokių Lietuvoje daugiau 90proc,) tokios nesąmonės aplamai nereikia. Ištvirkėlių įstatymo aplamai nereikia

Anonimas

Kada jau tuos ligonius uždarys ten kur jiems ir vieta...

Tautos balsas

Koks dar istatymas? Iskrypeliu niekas netoleruos. Juos reikia gydyti, ka dar galima.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS