Seimo vadovė: Rusijos planai keisti jūrines sienas didina įtampą | Diena.lt

SEIMO VADOVĖ: RUSIJOS PLANAI KEISTI JŪRINES SIENAS DIDINA ĮTAMPĄ

Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen Rusijos planus keisti jūrines sienas su Lietuva ir Suomija vadina eskalacija ir įtampos didinimu bei sako, kad situacija analizuojama kartu su sąjungininkais.

„Tai atrodo kaip tolimesnis įtampų didinimas ar tam tikra eskalacija. Reikia toliau analizuoti, aiškintis, Užsienio reikalų ministerija (URM) šįryt jau pasisakė apie tai, kad kvies Rusijos atstovą detaliems paaiškinimams“, – žurnalistams Seime trečiadienį sakė jo vadovė.

Ji pažymėjo, kad Lietuva analizuoja situaciją ir reakciją derins kartu su sąjungininkais.

„Nenorėčiau komentuoti skubėti, analizuojame, aiškinamės ir koordinuosimės su partneriais vertindami tą situaciją, bet vienareikšmiškai tai yra įtampos didinimas“, – nurodė V. Čmilytė-Nielsen.

Pagal Rusijos Gynybos ministerijos parengtą dokumentą, Kremlius ketina Baltijos jūros dalį į rytus nuo Suomijos įlankos, taip pat prie Baltijsko ir Zelenogradsko miestų Kaliningrado srityje paskelbti savo vidaus jūros vandenimis, skelbia „The Moscow Times“.

Pasienyje su Lietuva bus peržiūrėta Kuršių nerijos zona, Tarano kyšulio, kyšulio į pietus nuo Tarano kyšulio, taip pat Baltijos nerijos rajonai.

Suomijos pasienyje Rusijos vyriausybė ketina pakoreguoti koordinates Yahi, Sommers, Holland, Rodscher, Maly Tyuters, Vigrund salų rajone, taip pat prie Narvos upės šiaurinio įplaukos kyšulio.

Rusijos planus keisti jūrines sienas su Lietuva ir Suomija URM pavadino sąmoninga Kremliaus eskalacine provokacija, o pats ministras Gabrielius Landsbergis tai įvertino kaip hibridinę operaciją, skirta skleisti nežinomybę dėl Rusijos ketinimų Baltijos jūroje.

Lietuvos URM trečiadienį kviečiasi Rusijos atstovą išsamaus paaiškinimo bei koordinuojasi savo atsaką su partneriais.

Rašyti komentarą
Komentarai (6)

o kur narcizo

reakcija ???

Be perspėjimo

Supist kiekvieną, kas perženks LT sieną.

BLAIVININKAS

Lietuvos vardas kilęs iš veiksmažodžio lieti, o Rusijos - iš daiktavardžio Prūsija be pirmos raidės, todėl viskas bus gerai.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS