Seimo valdybos nariai apie privalomą parlamentarų testavimą: pritartume, reikia parodyti solidarumą | Diena.lt

SEIMO VALDYBOS NARIAI APIE PRIVALOMĄ PARLAMENTARŲ TESTAVIMĄ: PRITARTUME, REIKIA PARODYTI SOLIDARUMĄ

Kai kurių kontaktinį darbą dirbančių sričių darbuotojai kovo mėnesį priimtu Seimo sprendimu yra privalomai profilaktiškai testuojami nuo COVID-19. Visgi nuo koronaviruso nepasiskiepijusiems, tačiau prie tiesioginių posėdžių grįžusiems Seimo nariams privalomas testavimas nėra taikomas. Tokia tvarka piktina privalomai testuotis turinčius gyventojus, todėl parlamentarų privalomo testavimo klausimas jau buvo neoficialiai keltas Seimo valdybos posėdyje, šiai idėjai palaikymą pareiškė ir premjerė Ingrida Šimonytė.

Seimo valdybos nariai Seimo vicepirmininkai konservatorius Jurgis Razma ir „darbietis“ Andrius Mazuronis mano, kad atsisakę skiepytis Seimo nariai turėtų solidarizuotis su visuomene ir būti privalomai periodiškai testuojami.

Seimo pirmininkės atstovas spaudai Paulius Žeimys Eltai teigė, kad balandžio 7d. duomenimis, iš 141 Seimo nario vakcinacijai nuo COVID-19 registravosi 91 parlamentaras. Iš užsiregistravusių Seimo narių 83 jau yra gavę pirmąją dozę vakcinos.

J. Razma: Seimo nariai turėtų parodyti solidarumą

Seimo pirmininkės pirmasis pavaduotojas konservatorius J. Razma teigia palaikąs idėją, kad nuo COVID-19 nepasiskiepiję parlamentarai būtų privalomai profilaktiškai testuojami. Politikas įsitikinęs, kad taip Seimo nariai solidarizuotųsi su gyventojais, kuriems dėl darbo specifikos periodinis testavimas yra privalomas.

„Aš pats esu ir pasiskiepijęs, ir praėjusį trečiadienį testavausi, asmeniškai parodydamas, kad čia tikrai nėra koks nors labai sudėtingas ar nepatogus dalykas. Bet jeigu dalis žmonių kažkokį nepasitenkinimą dėl privalomo testavimo reiškia, tai dabar jiems yra pretekstas sakyti, kad Seimo nariai irgi kolektyviai dirba, per 140 žmonių, ir jiems nėra privalomo testavimo“, – Eltai teigė J. Razma.

Politikas teigia, kad idėją privalomai profilaktiškai nuo COVID-19 testuoti parlamentarus buvo išsakęs ir Seimo valdyboje. Nors J. Razma pripažįsta, kad privalomą Seimo narių testavimą gali būti sunku įgyvendinti dėl teisinių kliūčių, tačiau, jo teigimu, kylančius iššūkius galima išspręsti.

„Aš Seimo valdyboje esu užsiminęs, kad galėtume tokį sprendimą priimti. Tai nežinau, kaip kolegos į tai žiūri, mat dėl Seimo narių čia yra tų keblumų, nes kiekvienas yra gana savarankiškas ir gali sakyti, kad mano darbdavys yra ne Seimo valdyba, o rinkėjai. Ir, aišku, sveikatos apsaugos ministrui irgi nėra taip paprasta į testuojamų darboviečių sąrašą įrašyti ir Seimą“, – sakė Seimo vicepirmininkas.

„Yra tų teisinių problemų, bet jeigu Seimo nariai, jų ryški dauguma, parodytų solidarumą, tai tos teisinės problemos, man atrodo, nueitų į antrą planą“, – pridūrė jis.

J. Razma teigia idėją dėl Seimo narių privalomo profilaktinio testavimo dar kartą neformaliai pasiūlysiąs Seimo valdybai.

„Aš gal neformaliai pasiteirausiu (Seimo valdybos – ELTA) kolegų, kaip jie žiūri ir ar būtų perspektyvu tai formaliai kelti. Tai neturiu dar atsakymo, bet visi Seimo valdybos nariai ir Seimo pirmininkė tą mano mintį girdėjo“, – sakė jis.

Politiko teigimu, jeigu parlamentarų privalomas testavimas būtų įteisintas, visi Seimo nariai turėtų šiam įstatymui paklusti.

„Seimo nariai visi yra prisiekę laikytis Konstitucijos ir įstatymų. Jeigu įstatymai lemia tokį poreikį, nemanau, kad čia yra daug erdvės reikšti nepasitenkinimui, čia gi tik testavimas. Suprantu, kad apie skiepus dar gali turėti įvairių nuomonių, bet nežinau, ką čia neigiamo įžvelgti testavime, išskyrus tą menkutį nepatogumą, kad tu turi tam skirti kelias minutes laiko. Na, o tiek, aš manau, kad kiekvienas Seimo narys gali surasti“, – teigė J. Razma.

A. Mazuronis pritartų privalomam Seimo narių testavimui: teisė į gyvybę svarbesnė nei nenoras testuotis

Privalomo parlamentarų testavimo idėją palaiko ir Seimo vicepirmininkas „darbietis“ A. Mazuronis.

„Aš irgi pritarčiau tokiai iniciatyvai, nes ir balsavau už (privalomo testavimo – ELTA) įstatymo projektą. Manau, kad yra tam tikras sąrašas pareigybių, kur yra privaloma dirbti tiesioginį darbą dėl darbo specifikos, akivaizdu, kad kai Seimo nuotolinis darbas tapo komplikuotas dėl techninių priežasčių, tai jį būtina dirbti tiesioginiu būdu. Todėl, man atrodo, kad Seimo nariai galėtų būti privalomai testuojami“, – Eltai teigė A. Mazuronis.

Politikas akcentuoja, kad nuo COVID-19 nepasiskiepijusiems parlamentarams reikia jausti atsakomybę ir dėl kitų Seimo darbuotojų, kurie vakcinuotis nuo koronaviruso galimybės dar neturi.

„Seime yra daug žmonių, kurie privalo dalyvauti vykstant posėdžiams kaip padėjėjai, kanceliarijos darbuotojai ir t.t., kurie negali pasiskiepyti ne dėl to, kad nenori, bet dėl to, kad neturi tokios galimybės. Tai natūralu, kad visi žmonės, kurie yra priversti būti Seimo rūmuose vykstant tiesioginiam kontaktiniam darbui, turi turėti teisę į saugų kontaktinį darbą“, – atkreipė dėmesį Seimo narys.

A. Mazuronis taip pat akcentuoja, kad visi Darbo partijos frakcijos Seime kolegos, kurie atsisakė skiepytis, profilaktiškai testuojasi. Visgi, jo teigimu, iš kitų Seimo frakcijų yra dalis parlamentarų, kurie savanoriškai nesitestuoja.

„Man atrodo, kad testavimas yra normali praktika visame pasaulyje. Ji yra taikoma toms pareigybėms, kurios privalo dirbti tiesioginio kontakto darbą, čia jokio stebuklo nėra. Žmogaus teisių interesas yra labai svarbus, bet yra ir žmogaus teisė į sveikatą ir gyvybę, kuri, man atrodo, yra dar svarbesnė negu žmogaus teisė į nenorą kartkartėmis testuotis“, – sakė A. Mazuronis.

Pats parlamentaras teigia jau pasiskiepijęs pirmąja doze vakcino nuo koronaviruso.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

pradėkite

Nuo Žopos ministro ir nuo Plepūno komiteto predcedatieliaus!

Piktas

Kas dejosi siandien Vilniuje... Desimtys pensininku grudosi skiepytis, jokios tvarkos, grustynes, triuksmas... Kada bus tvarka?! Alio, dykaduoniai!

SUSIJUSIOS NAUJIENOS